اصغر محمدی فاضل سرپرست دانشگاه محیط زیست کرج و معاون طبیعی پیشین سازمان محیط زیست در گفت و گو با خبرگزاری دانا به وضعیت انتقال شیر ایرانی از دیگر کشورها پرداخت و با بیان این نکته که نژاد شیر ایرانی در هر جایی می تواند وجود داشته باشد و مدارک و مستندات این حضور در چندین باغ وحش دنیا است گفت: بررسی های فنی زیادی برای انتقال شیر ایرانی به داخل کشور انجام شده است و می تواند این انتقال از هرکدام از باغ وحش هایی که شیر ایرانی را نگه داری می کنند اتفاق بیفتد، که البته این روزها خبر انتقال آن از کشور آلمان اعلام شده است.
وی با اشاره به اینکه نخستین بار جرقه انتقال شیر ایرانی در زمان معاونتش در سازمان محیط زیست در جریان مذاکرات با وزیر محیط زیست هند مطرح شد، ادامه داد: باید به دنبال این باشیم که تبادل در سطح سیاسی صورت نگیرد تا مسایل فنی به خوبی رعایت شود.
محمدی فاضل در پاسخ به این سوال که آیا باغ وحش های کشور ما استاندارهای لازم را برای نگه داری از گونه های خاص دارند یا خیر گفت: باغ وحش ها یکی از حلقه های تبادل حفاظت محیط زیست هستند اما متاسفانه در کشور ما به محل نگه داری و اسارت حیوانات تبدیل شده اند. انجام هر امری باید مبتنی بر استاندارهای لازم باشد، متاسفانه اعمال این مقررات دقیق در باغ وحش های کشور ما صورت نمی گیرد.
سرپرست دانشگاه محیط زیست کرج تصریح کرد: باید توجه داشته باشیم باغ وحش یک بنگاه اقتصادی است که از محل فعالیت هایش تامین هزینه می کند، و با استفاده از جنبه های آموزشی و پژوهشی و کمک هایی که از مراکز دولتی غیر دولتی و درآمد های ناشی از بلیط فروشی به تامین هزینه هایش می پردازد.
اضافه شدن شیر ایرانی به باغ وحش تهران؟
رییس دانشکده محیط زیست کرج در پاسخ به این سوال که با وجود کمبودهای موجود ممکن است انتقال شیر ایرانی موفقیت آمیز نباشد اظهار کرد: این امر بستگی به وضع نگه داری باغ وحش دارد، وی به اخطارهای مکرر خود در زمان معاونتش به مجموعه باغ وحش ارم اشاره کرد که این مجموعه را تا مرز تعطیلی پیش برده است اما با تغییرات مناسبی که در مسیر استاندارد سازی باغ وحش ارم انجام شد آن را از خطر تعطیلی نجات داد، و افزود: البته این مجموعه هنوز با استاندارهای بین المللی فاصله دارد.
معاون پیشین سازمان محیط زیست اظهار داشت: باغ وحش ارم تهران از نظر نگه داری گوشتخواران تجربه های زیادی دارد و می توان از این تجربیات و ظرفیت ها در جریان این انتقال شیر ایرانی سود ببرد.
محمدی فاضل ادامه داد: با توجه به نظارت جدی اتحادیه باغ وحش های اروپا، باغ وحش پذیرنده باید بسیاری از استاندارها را رعایت کند و این سختگیری ها نه تنها به حفظ و نگه داری شیر ایرانی کمک خواهد کرد بلکه موجب بهبود وضعیت کلی باغ وحش نیز خواهد شد. همچنین در زمینه تکثیر این گونه نیز بایدبه سهولت تکثیر در میان گربه سانان خوش بین باشیم، چراکه گربه سانان به لحاظ تکثیر سهولت ها و ملاحظات خاصی نسب به بسیاری ازگونه های دیگر دارند.
رییس دانشگاه محیط زیست در خاتمه به تکثیر بالای شیرهای آفریقایی در کشور اشاره کرد که به دلیل نبود شرایط صحیح نگه داری تبدیل به یک معضل شده است.