به گزارش گروه ایرانشناسی خبرگزاری دانا(داناخبر) به نقل از CHN، هفته میراث فرهنگی سال 93 فرا رسید و هنوز غائله سه ساله سرای دلگشا ادامه دارد. این غائله که به دنبال یک سلسله تخلفهای حقوقی و کوتاهی در سازمان میراث فرهنگی و شهرداری اتفاق افتاده است، اکنون دامن کاخ گلستان و حتی مجموعه میدان مشق را گرفته است. کارشناسان می گویند که در صورت ادامه پیدا کردن این ساخت و ساز تنها به دلیل سود شخصی سرمایه گذار، حق ملی مردم را از بین میرود.
رییس شورای شهر در بازدیدی که روز جمعه از این مجتمع تجاری در بافت تاریخی به همراه معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و نمایندگان شهرداری داشت، تاکید کرد که در حال حاضر شهرداری و سازمان میراث فرهنگی خواستار کم شدن ارتفاع این ساخت و ساز در بافت تاریخی و حریم کاخ گلستان هستند. امیدواریم که این خواست جمعی به نتیجه برسد.
احمد مسجد جامعی با بیان اینکه ما باید از حیثیت بنای ملی مان دفاع کنیم، گفت: در گذشته یک خطاییهایی از سوی سازمان میراث فرهنگی، قوه قضایی و شهرداری انجام شده، ما امروز آن را کنار میگذاریم و برای همین به بازدید از این ساخت و ساز آمدهایم که موانع بر سر راه جهانی ماندن کاخ گلستان را از سر راه برداریم.
طالبیان: مالک سرای دلگشا چگونه یک روزه مجوز ساخت و ساز گرفته است؟
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی نیز که در این بازدید حضور داشت، با اعتراض به وضعیت موجود رو به نمایندگان شهرداری گفت: مالک توانسته در یک روز از شهرداری مرکز نه شهرداری ناحیه مجوز ساخت و ساز با ارتفاع 17 متر را بگیرد. این برای من عجیب است. برای اینکه اگر من در این شهر معمار باشم و بخواهم مجوز ساخت و ساز بگیرم مدتها طول می کشد.
حضرتی، یکی از نمایندههای شهرداری در پاسخ به معاون میراث فرهنگی گفت: سرای دلگشا از ثبت ملی خارج شده و از طرف دیگر کارشناسان سازمان میراث فرهنگی مجوز این ارتفاع را امضا کرده بودند و بر اساس این مجوز شهرداری نیز اقدامات بعدی را انجام داده است.
معاون میراث فرهنگی با گله از قوه قضاییه که حکم خروج از ثبت ملی سرای دلگشا را داده است، گفت: امروز با وجود همه مشکلات و انحرافهایی که در گذشته افتاده ما باید به هم کمک کنیم که کاخ گلستان از ثبت جهانی خارج نشود. برای اینکه این اتفاق باعث می شود دیگر اثری در تهران مورد تایید یونسکو قرار نگیرد. این اتفاق مجموعه مشق را هم در خطر قرار می دهد. برای اینکه وقتی اثری در یونسکو ثبت می شود، دو جنبه را در برمی گیرد. یکی ارزش های اثر و دیگری مدیریت اثر. ادامه این ساخت و ساز مدیریت آثار جهانی در ایران را با اما و اگرهای بسیاری همراه می کند.
محمدحسن طالبیان با بیان اینکه به زودی زمان دادگاه تجدید نظر پرونده سرای دلگشا فرا می رسد، گفت: این موضوع، تنها موضوع شهر تهران نیست، بلکه موضوع دولت جمهوری اسلامی است. وقتی اثری ثبت جهانی شود، متعلق به همه ملت است. در صورت ادامه این ساخت و ساز سود یک شخص منافع بیت المال را به خطر می اندازد.
به گفته او، در حال حاضر ما دو چیز می خواهیم. نخست اینکه ارتفاع از همین میزان یعنی 12 متر که ساخته شده بالاتر نرود. از سوی دیگر یک متر جلوی این پاساژ ساخت و سازی صورت نگیرد.
طالبیان همچنین گفت : تخلف هایی که در این پرونده انجام شده در حال بررسی است و همچنین برنامه هایی برای بخش حقوقی سازمان میراث فرهنگی در نظر گرفته شده است.
مالک سرای دلگشا: من ماشین بی آم و به کارکنان شهرداری ندادم
در این بازدید نه تنها مسوولان شورای شهر، شهرداری و میراث فرهنگی بودند، بلکه مالک هم حضور داشت. البته مالک پشت حصارهای قرمز و سیاه دور مجتمع تجاری قرار داشت. او یکی از حلقه های گم شده و مهم این پرونده است. سرمایه گذاری که توانسته تا کنون اهداف و برنامههای خود را به راحتی پیش ببرد. او که مالک پاساژها و مجتمع های تجاری بسیاری در تهران از جمله پاساژ رضا در بازار است، به صورت اتفاقی جلوی سرای دلگشا در مواجه با چند خبرنگار حوزه میراث فرهنگی قرار گرفت و گفت: من با مجوز سازمان میراث فرهنگی ساخت و ساز در این بخش را آغاز کرده ام.
او که یک پوشه زرد رنگ از کپی مدارک خود را به دست داشت، عنوان کرد که مستاجرهای این ملک وقتی فهمیدند که من میخواهم اینجا را بخرم اقدام به ثبت این بنا کردند. نگاه کنید، این بنا ظرف سه روز ثبت ملی شده است.
مالک دلگشا در اعتراض خبرنگاران به وضعیت این ساخت و ساز و به خطر افتادن منافع ملی گفت که من ارتفاع را از این بالاتر نمی برم اما در مورد یک متر جلوی پاساژ قولی نمی دهم.
او درباره رای دادگاه تجدید نظر اعلام کرد که سازمان میراث فرهنگی شکایت کرده است اما رای هر چه باشد قبول می کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که شایع شده شما به ماموران شهرداری پول های کلان و ماشین «بی ام و» داده اید تا مجوز پاساژ داده شود، گفت که من ماشین بی ام و به کسی نداده ام . من خودمم سوار بی ام و نمی شوم.
مالک سرای دلگشا با اعتماد به نفس از ساخت پاساژ رضا گفت: مگر این پاساژ چه مشکلی ایجاد کرده است که آن دیگری ایجاد کند.
او دیوارهای سیمانی جلوی پاساژ که هنوز از سرای دلگشا باقی مانده است را نشان داد و گفت که اینجا چه قدمتی دارد. این در حالی بود که هنوز طاقی های دوره قاجاری در پشت این ساخت و ساز سیمانی به چشم می خورد.