به گزارش گروه سبک زندگی خبرگزاری دانا(داناخبر)، محمدعلی جداری فروغی، حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری درباره اهمیت شروط ضمن عقد گفت: به طور کلی در مورد مساله افزایش طلاق در جامعه یک رشته فاکتورهای اساسی و عمومی وجود دارد که اثر خود را بر روی ازدواج در جامعه میگذارد از جمله مسایل کلان از قبیل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، قومیتی، فرهنگی، مذهبی و مانند آن بر زندگی زوجین تاثیرگذار است. از دیگر فاکتورهای مهم، شناخت زوج و زوجه و همچنین تفاهم آنها بر تداوم و پایداری زندگی اثرگذار است گذشته از این شروط ضمن عقد نیز بسیار حائز اهمیت است.
وی تصریح کرد: برای اطمینان از اینکه زوجه دارای پشتوانهای برای ادامه زندگی زناشویی باشد، شروط ضمن عقد را در نظر میگیرند که این شروط معمولا در دفترچه عقدنامه ذکر شده است و زوجین میتوانند این شروط را قبول کنند.
وی افزود: این شروط برای محکم کاری پس از ازدواج است که شوهر نتواند از تعهدات خود شانه خالی کند و زندگی مشترک خوب و مسالمتآمیزی داشته باشند.
جداری فروغی در ادامه بیان کرد: معمولا شرایط ضمن عقد یا عقد خارج لازم در سند ازدواج به صورت چاپی ذکر شده و میتواند توسط هر یک از زوجین مورد قبول واقع شود و یا اینکه مورد توافق نباشد. این شروط بر شرح زیر است.
الف: زوجه شرط کند هرگاه طلاق بنا به درخواست زوجه نباشد و طبق تشخیص دادگاه تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سواخلاق و رفتار وی نبوده، زوج موظف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با او به دست آورده یا معادل آن را طبق نظر دادگاه بلاعوض به زوجه منتقل نماید.
ب: زوج به زوجه وکالت بلاعزل یا حق توکیل به غیر داده که در موارد مشروحه ذیل با رجوع به دادگاه و اخذ مجوز از دادگاه پس زژاز انتخاب نوع طلاق خود را مطلقه نماید و نیز به زوجه وکالت بلاعزل با حق توکیل به غیر داده تا در صورت بذل از طرف او قبول نماید.
مواردی که زن میتواند حسب مورد از دادگاه تقاضای صدور اجازه طلاق نماید بدین شرح است، استنکاف شوهر از دادن نفقه، سورفتار زوج، ابتلاءزوج به مرض صعبالعلاج، جنون زوج، دستور دادگاه در مورد اشتغال خاص محکومیت شوهر به 5سال زندان، ابتلا زوج به اعتیاد، ترک زندگی زناشویی، محکومیت زوج به جرایم خاص، عقیم بودن زوج، مفقودالاثر بودن زوج، ازدواج بدون رضایت همسر.
فروغی افزود: علاوه بر شرایط عمومی مزبور که در دفترچه ازدواج ذکر شده است معمولا بانوان این شروط را نیز میتوانند اضافه کنند، حق تعیین مسکن توسط زوجه، ادامه تحصیل زوجه، اشتغال زوجه و همچنین زوجه میتواند اجازه خروج از کشور و حق ابطال را در شرط ضمن عقد از زوج بگیرد.
جداری فروغی اظهار داشت: این موارد اگر از ابتدا به صورت اصولی مطرح شود باعث استحکام زندگی میشود و قابل اجرا توسط طرفین است ولی درغیر این صورت متاسفانه در برخی موارد باعث از هم پاشیدگی زندگی و در نهایت طلاق خواهد شد، این در حالی است که در کنار این شروط اخلاقیات زوجین در اولویت قرار دارد و متاسفانه مشکل زندگی زوجهای جوان، سقوط اخلاقیات است و با اجبار قانون نمیتوان کیان خانواده را حفظ کرد.
جداری فروغی در پایان خاطرنشان کرد: بسیاری از مردم با قانون آشنایی ندارند و این عدم آشنایی سبب بوجود آمدن پروندههای بسیار، درگیری، کشمکشهای بسیار شده است و دادگاههای ما نیز توان حل آنها را ندارند برای رفع این مشکل میتوان از فارغالتحصیلان حقوق که حدود یکصد هزار نفر هستند و متاسفانه بیکار هستند استفاده کرد به طوری که با تغییر در قانون وکالت میتوانیم با داشتن وکیل پایه 5در امور جزیی حقوقی و وکالتی با کمترین هزینه به دیگران کمک کرد و به مرور زمان پروانه آنها تبدیل به پایه 4و3و2 و در نهایت 1میشود و پس از 8سال ممارست موفق به دریافت پایه1 وکالت میشوند در این شرایط ما میتوانیم از دانش فارغالتحصیلان رشته حقوق استفاده کنیم و دانش عمومی حقوقی جامعه را بالا ببریم و همچنین از میزان درگیریها و کشمکشها کاسته شود.
وقتی آگاهی کامل به قانون داشته باشیم در چارچوب قانون قدم برمیداریم ولی جهل برقانون بزرگترین سبب و علت زیرپا نهادن قانون در جامعه است.