در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۸۱۸۷۹
تاریخ انتشار: ۰۲ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۵
حسن بیادی در گفت و گو با خبرگزاری دانا:
نایب رییس شورای دوم و سوم شهر تهران گفت: استفاده بی رویه و بی انصافانه از منابع آبی و عدم مدیریت هوشمند و محققانه به ویژه در دهه های گذشته، چالش های پیش روی دولت، وزارت نیرو و وزارت کشاورزی را بسیار زیاد کرده و به نظر می رسد یک مدیریت یکپارچه مناسب برای کمک به حل مشکلات و معضلات پیچیده وجود ندارد.
مدیریت منابع آب در کشور زیرسوال است / کوتاهی صدا و سیما و رسانه ها در بحث اطلاع رسانی بحران آبمهندس حسن بیادی در گفت و گو با خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا (دانا خبر) با بیان اینکه اگر اسراف و تلف کردن آب از سوی مردم حرام و مذموم است، عدم مدیریت صحیح آب از طرف مسوولان ذیربط هم حرام و مذموم است، گفت: در گذشته مسوولان ذیربط در امور منابع آبی کشور مخصوصا در بخش کشاورزی می گفتند که همه مصارف آب در بخش خانگی و امور شهری و صنعتی حداکثر و خوشبینانه 15 درصد از نزولات جوی است و مابقی در بخش کشاورزی مصرف می شود که به علت بی توجهی به الگوهای مصرف صحیح در این بخش، عدم برنامه ریزی درست و عدم توجه کافی به آموزش و تربیت جامعه کشاورزی با عنایت به شرایط اقلیمی خطرناک، بیش از 70 درصد نزولات جوی اتلاف و هدر می رود که گناهی نابخشودنی از طرف مسوولان ذیربط است.  

بیادی با طرح این پرسش که فاجعه دریاچه ارومیه را مردم ایجاد کردند یا مسوولان بی درایت مربوطه؟ افزود: بنابراین بیشتر تذکرات را به جای مردم باید به سوی مسوولان روانه کرد. اگرچه زمانی که در جامعه نابسامانی در اجرا و اعمال قانون و فساد در مدیریت اجرایی وجود دارد آثار شوم آن در بخش مصرف و مدیریت منابع آبی دور از انتظار نیست. بیچاره مردم!

اولین رییس مرکز ملی اقلیم شناسی کشور خاطرنشان کرد: با عنایت به وضعیت بحرانی و خطرناک آب کشور لازم و ضروری است که از نظرات و پیشنهادات و انتقادات کارشناسان و همه ابزارهای نرم افزاری و سخت افزاری برای مدیریت صحیح و پویا در مدیریت منابع آبی بهره مند شویم.

وی تاکید کرد: مدیریت در بخش های مختلف از جمله برنامه ریزی و مطالعه و پژوهش، مدیریت در منابع دسترسی و مصارف گوناگون و مدیریت در زمینه آموزش و پرورش برای حفظ منابع و ذخایر محدود آبی باید سرفصل و سرلوحه حداقل 15 وزارتخانه و سازمان مربوطه قرار گیرد.

مدیریت منابع آب در کشور زیرسوال است

بیادی یادآور شد: استفاده بی رویه و بی انصافانه از منابع آبی و عدم مدیریت هوشمند و محققانه به ویژه در دهه های گذشته، چالش های پیش روی دولت، وزارت نیرو و وزارت کشاورزی را بسیار زیاد کرده و به نظر می رسد یک مدیریت یکپارچه مناسب برای کمک به حل مشکلات و معضلات پیچیده وجود ندارد. هرکس مشکلات حوزه خود را برای حفظ مصالح کتمان می کند. مدیریت منابع آب در کشور زیرسوال است. متولی اصلی حوزه آب باید معلوم و هدفمند شود. باید حوزه تخصصی از حوزه مدیریت های سیاسی فاصله بگیرد. تاکنون تبعات ناشی از عملکرد مدیریت های جزیره ای و سلیقه ای در برنامه ریزی را مردم خوبمان تحمل کرده اند. چرا هنوز هزینه ها و ضعف مدیریتی مان را به مردم تحمیل می کنیم.

نایب رییس شورای دوم و سوم شهر تهران در ادامه با طرح پرسش هایی مبنی بر اینکه مشکلات به وجود آمده برای سد و نیروگاه های بزرگ و کوچک کشور را چه کسی پاسخ خواهد داد؟ دفاع یا انتقاد از عملکرد و یا اشتباهات گذشتگان اگر باعث عبرت و حرکت رو به جلو نباشد چه فایده ای دارد؟ متذکر شد: لذا باید صادقانه مطالبمان را بیان کنیم آنگاه از مردم نجیب و مومنمان انتظار همکاری و مساعدت داشته باشیم.

کوتاهی صدا و سیما و رسانه ها در بحث اطلاع رسانی بحران آب
 
وی با انتقاد از صدا و سیما و دیگر دست اندرکاران بحث اطلاع رسانی در زمینه بحران آب، گفت: صدا و سیما و دیگران هم در اطلاع رسانی سستی می کنند به بهانه اینکه مردم نترسند و بلوا نشود و لابد پول تبلیغاتشان را بگیرند. گروه هایی در وایبر شکل گرفته اند تا کمک کنند به فرهنگ سازی. مشکل خیلی ساده است و راه حل های ساده ای دارد تا زمانی که به باران برسیم.به عنوان مثال  یکی از پارامترها برای الگوی مصرف، میزان استفاده از آب در هنگام شست و شو درحمام است. ققط اگر هنگام شست و شو شیر را ببندیم و هنگام آبکشی دوش را باز کنیم، مصرف آبمان نصف و مشکل ذخایر حل می شود. نزدیک 250 لیتر صرفه جویی در هر بار استحمام.

مدیرکل سابق هواشناسی استان خراسان تاکید کرد: با توجه به اطلاعاتی که جامعه هوشمند ایران اسلامی از اوضاع اقلیمی کشور و کمبود نزولات آسمانی و منابع زیرزمینی آب دارند، انتظار آنان از مسوولان، مدیریتی  بنیادین و محققانه و شجاعانه در حوزه منابع آبی کشور است. لذا آگاه و هوشیار باشید که تعلل و سستی در مدیریت یعنی فاجعه و بحران اجتماعی. همه مدیران عزیز مجرب و دلسوز وزارت های نیرو و جهاد کشاورزی در دوره های قبل و زمان حاضر باید برای مدیریت و حرکتی جهادی و یکپارچه دست اتحاد به هم دهند و حوزه آب و جامعه نگرانمان را برای گذر از نابه سامانی و بحران های احتمالی و حفظ و حراست از منافع ملی مدیریت کنند.    

بیادی افزود: ایران از امسال وارد دوره خشکسالی سی ساله شده و اگر ما مردم و دولت به فکر نباشیم تا ده سال آینده ایران کاملا بیابانی می شود. طبق گزارشات سازمان های ذیربط جهانی شدت خشکسالی در ایران به حدی است که احتمال از بین رفتن کشاورزی وجود دارد و ایران را تبدیل به واردکننده محض محصولات زراعی خواهد نمود و اگر تدابیر جدی در نظر گرفته نشود، از یک کشور نیمه خشک تبدیل به یک کشور خشک خواهیم شد.

میانگین بارندگی در ایران کمتر از یک سوم میانگین جهانی

وی خاطرنشان کرد: بسیاری از کشورهای جهان که سالانه به طور میانگین بیش از هشتصد میلیمتر نزولات آسمانی دارند، آب را اینگونه اسراف نمی کنند و مصرف آن را مدیریت می کنند اما میزان نزولات جوی در ایران در حالت طبیعی و خوش بینانه 250 میلیمتر است که برای اتلاف و هدر رفتن آب برنامه ای جدی ارایه ننموده ایم. البته در این زمینه کارشناسان امر باید راهکار مناسبی بدهند اما چیزی که در وضعیت کنونی یک اقدام عاجل و راهکار عملی سریع است، تغییر در فرهنگ مصارف شخصی و خانگی است که با عزم جدی و ملی با توجه به جامعه فرهنگی و دینی ما شدنی است چراکه میانگین مصرف آب توسط کاربران خانگی در ایران بیش از دو برابر میانگین جهانی است. لذا این تهدید مهم را جدی بگیریم و تا می توانیم از طریق رسانه های دیجیتال و مکتوب و مخصوصا صدا و سیما به دیگران کمبود آب را گوشزد و آنها را دعوت به صرفه جویی کنیم.
 
نایب رییس شورای دوم و سوم شهر تهران در ادامه اظهار کرد: همانطور که مشهود است شهرداریها بیشترین آب های زیرزمینی را برای فضای سبز شهرها استفاده می کنند. بایستی شهرداری درخت هایی را در پارک ها و مکان های مورد نظر بکارد که کمترین آب را نیاز داشته باشند و کلیه چمن ها و گل های تزیینی را ساماندهی و بعضی را که بیشترین آب را مصرف می کنند جمع آوری کند چراکه در آینده نزدیک حتی درخت ها هم از کمبود آب در مضیقه خواهند بود. از حالا باید به فکر بود و الا چند سال دیگر خیلی دیر است.

بیادی در پایان گفت: به دلیل اینکه نتوانستیم منابع آب را مدیریت کنیم بنا به خبرهای موجود الان شاهد بالغ بر 650 هزار حلقه چاه شناخته شده هستیم که بیش از 170 هزار چاه غیرمجاز است. با حفر این چاه ها بستر شغل هایی را در حوزه کشاورزی مهیا نموده ایم و الان با بستن و پلمب  این چاه ها باعث بیکاری صدهاهزار نفر خواهیم شد.

ارسال نظر