به گزارش گروه سلامت خبرگزاری دانا ( داناخبر )، هر فرد مبتلا به دیابت در معرض خطر بروز مشکلات چشمی است بنابراین انجام معاینات منظم چشمی یکی از مهم ترین اقدامات مراقبت های دیابتی محسوب می شود، اما در این مطلب می خواهیم با تاثیرات دیابت بر روی بینایی فرد مبتلا بیشتر آشنا شویم:
معاینات چشمی
اگر به دیابت مبتلا هستید و علایمی از قبیل تاری یا کدری دید برای بیش از 2 روز، دیدن نقاط تاریک، نقاط شناور یا سایه، درد یا فشار شدید در چشم، از دست دادن بینایی به صورت ناگهانی در یک یا هر دو چشم، حس دیدن پرده ای در جلوی چشمان خود، نورهای شدید، دوبینی و نقاط کور، ایجاد حالت موجی یا شکستگی در خطوط مستقیم را مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
علایم بروز مشکلات در بینایی
دیابت به طریق های مختلفی می تواند بر چشمان فرد مبتلا تاثیر بگذارد. زمانی که قند خون شما بالا باشد یا زمانی که درمان با انسولین را آغاز می کنید ممکن است با تاری دید یا سایر مشکلات مربوط با بینایی مواجه شوید. حتی اگر متوجه هیچ تغییراتی در بینایی خود نشده اید باز هم ممکن است چشمان شما در معرض خطر تخریب باشند. بنابراین بهتر است که منتظر مواجه شدن با این تغییرات و علایم نباشید و برای اطمینان از سلامت چشمان خود به متخصص چشم مراجعه کنید.
رتینوپاتی دیابتی
شبکیه لایه ای در چشم است که نورهای وارد شده به چشم را حس کرده و پیام هایی درباره ی اجسامی که می بینید به مغز ارسال می کند. زمانی که مقدار زیادی قند در خون انباشته می شود، رگ های خونی موجود در شبکیه تخریب می شوند که به آن رتینوپاتی دیابتی می گویند . در ابتدا ممکن است شما متوجه این تغییرات نشوید اما با گذشت زمان دیواره این رگ های خونی بسیار شکننده شود و حتی ممکن است مایعات از دیواره عروق به سمت بیرون نشت کند. با پیشرفت بیماری دیابت رگ های خونی شکننده در شبکیه بیشتر می شوند که می توانند به کاهش شدید بینایی یا حتی نابینایی منجر شود.
روش های درمانی
جراحی لیزر
رتینوپاتی از طریق معاینات چشمی قابل تشخیص است. نوع خاصی از آنژیوگرام که در آن از یک ماده رنگی استفاده می شود، عروق خونی نشت کننده را در آنژیوگراف نشان می دهد . غالباً مراحل ابتدایی رتینوپاتی دیابتی می تواند با جراحی لیزر که photocoagulation نام دارد ، درمان شود. لیزر عروق خونی نشت کننده را عایق کرده و از خروج مایعات و رشد آنها جلوگیری می کند. این فرآیند نمی تواند موجب بهبودی نابینایی شود . در واقع، این نوع درمان با پیگیری و مراقبت های بعد از جراحی می تواند شانس نابینایی را تا 90 درصد کاهش دهد.
ویترکتومی
درمراحل پیشرفته رتینوپاتی دیابتی، اگر شبکیه از جای خود جدا شده باشد یا میزان زیادی خون به داخل چشم نشت کرده باشد، پزشک جراحی ویترکتومی را پیشنهاد می دهد. در این جراحی زخم ها را از بافت شبکیه خارج و خون و مایعات را از داخل چشم جمع می کنند. ویترکتومی می تواند بینایی شما را بهبود بخشد به خصوص اگر بیماری زیاد حاد و شدید نشده باشد .
عوامل خطرزای رتینوپاتی دیابتی
فاکتورهای خطر رتینوپاتی دیابتی با چگونگی کنترل قند خون و فشار خون در ارتباط است. کنترل کلسترول خون نیز می تواند به کاهش خطر این عارضه کمک کند. شانس فرد در پیشرفت بیماری رتینوپاتی دیابتی با مدت زمان ابتلا به دیابت رابطه مستقیم دارد. در نهایت باید به این موضوع اشاره کنیم که هر شخص مبتلا به دیابت به درجاتی از رتینوپاتی مبتلا خواهد شد.
پیشگیری از رتینوپاتی دیابتی
شما می توانید از بروز مشکلات چشمی با مراقبت و کنترل قند خون، فشار خون و کنترل کلسترول جلوگیری کنید. در یک تحقیق بزرگ دانشمندان دریافتند که در بیماران دیابتی که خیلی جدی بیماری خود را کنترل و مدیریت می کنند، احتمال بروز رتینوپاتی به یک چهارم کاهش می یابد. ترک سیگار نیز به پیشگیری از رتینوپاتی کمک می کند. اما موضوعی که از اهمیت زیادی برخوردار است، معاینه سالانه چشمی با مردمک متسع است در این معاینه اولیه ترین علایم رتینوپاتی توسط پزشک قابل تشخیص خواهد بود.
گلوکوم و دیابت
خطر ابتلا به گلوکوم در همه افراد بالای 40 سال افزایش می یابد. در افراد مبتلا به دیابت این خطر 40 درصد بیش از افراد دیگر است . شانس ابتلا به گلوکوم با مدت زمان ابتلا به دیابت رابطه مستقیم دارد یعنی در افرادی که مدت طولانی تری به دیابت مبتلا هستند، احتمال ابتلا به گلوکوم افزایش می یابد . در گلوکوم نقاط نورانی یا حلقه های رنگی اطراف نورهایی که می بینید ایجاد می شود اما معمولاً این عارضه بدون علامت است . عدم درمان گلوکوم ممکن است باعث افزایش فشار چشم ، تخریب عصب بینایی، کاهش دید و نهایتاً نابینایی شود . گلوکوم با استفاده از قطره ی پایین آورنده ی فشار چشم یا از طریق جراحی لیزر یا جراحیهای دیگر قابل درمان است.
کاتاراکت و دیابت
اگر به دیابت مبتلا هستید خطر ابتلا شما به کاتاراکت یا آب مروارید حدود 60 درصد بیشتر از افراد عادی است و احتمال ابتلا شما در سنین پایین تر بیشتر از افراد غیردیابتی است. عدم کنترل دقیق قند خون می تواند ابتلا به این بیماری را سرعت دهد. در بیماری آب مروارید، عدسی های چشم کدر شده و مانع از ورود نور به اندازه کافی به داخل چشم می شوند و همه چیز به نظر کدر می رسد. جراحی کاتاراکت از طریق تعویض عدسی های چشم با عدسی های مصنوعی انجام می شود، گاهی رتینوپاتی دیابتی بعد از عمل جراحی کاتاراکت شدیدتر می شود.