علیرضا طبایی در گفت و گو با خبرگزاری دانا:
علیرضا طبایی در آستانه مراسم نکوداشت هفتادمین زادروزش، به خبرنگار خبرگزاری دانا (دانا خبر) گفت: متاسفانه این حقیقتی است که نسل جوان ما بسیاری از شاعران و بزرگان ادبیات ایران زمین را نمی شناسند و این خطر احساس می شود که یکی دو نسل بعدتر، یکسره با ادبیات گذشته این مرز و بوم بیگانه باشند. دلیلش هم این است که امکان و فرصت خواندن آثار برجسته ادبی را ندارند. مثلا در گذشته مسافرت ها به گونه ای بود که فرصت زیادی را در اختیار افراد قرار می داد و آنها می توانستند در طول یک سفر که ممکن بود ماه ها به درازا بکشد، بخوانند و مطالعه کنند اما در حال حاضر چنین فرصتی وجود ندارد. با این وجود، سیاستگذاری ها و برنامه ریزی ها هم به نحوی نیست که از همان فرصت کمی که در اختیار جوانان قرار می گیرد، برای آشنایی ایشان با میراث گرانبهای فرهنگی و ادبی کشور استفاده شود.
این شاعر و پژوهشگر ادبی، افزود: رسانه های کشور نیز در این زمینه بی تقصیر نیستند. اگر به رسانه ها و نشریات به ویژه نشریات ادبی نگاه کنید، می بینید سرشار از آثاری هذیان گونه هستند که هیچ ارزش ادبی ندارند، نه از نظر قالب و نه از نظر محتوا. شعر و ادب در این روزگار به ابزاری برای کسب شهرت و موقعیت تبدیل شده و ارزش های ادبی نادیده گرفته شده است. متاسفانه کسانی هم که مسوولیت اداره نشریات ادبی را بر عهده دارند به مسایل روز نگاه می کنند و بنا به ذائقه نسل جوان عمل می کنند. این موضوع باعث به وجود آمدن یک نگاه منفی به ادبیات اصیل ما می شود و این تصور را به وجود می آورد که ادب گرانسنگ فارسی همان چیزی است که در این نشریات ارایه می شود.
طبایی در ادامه خاطرنشان کرد: لزوم انجام یک آسیب شناسی از طرف کسانی که در این زمینه اهلیت دارند و دارای نگاه گسترده و جامع به این موضوع هستند، کاملا احساس می شود. من فکر می کنم یافتن راهکاری برای مقابله با این آسیب، دغدغه بسیاری از افراد است که واقعا دلسوز ادبیات و شعر فارسی و میراث فرهنگی ما هستند اما از طرف نهادهای متولی و سیاستگذار تاکنون اقدامی در این راستا صورت نگرفته است.
وی تاکید کرد: خیلی از دوستان می نالند که تیراژ کتاب های شعر پایین است و این کتاب ها مخاطب ندارند. در پاسخ به این سخن باید گفت که مخاطب آنچه را که می خواهد و به دنبال آن است، در بازار پیدا نمی کند. شما کتاب خوبی عرضه کنید، خواهید دید که مورد استقبال قرار خواهد گرفت اما متاسفانه بسیاری از آثار باکیفیت امکان ورود به بازار را نمی یابند.
این شاعر و پژوهشگر ادبی در پایان گفت: متاسفانه به جای اینکه به آسیب های حوزه فرهنگ و ادب پرداخته شود، می گویند در روزگاری که مردم مشکل نان دارند شما به دنبال این مسایل هستید! در حالی که بسیاری از این مشکلات ریشه در فرهنگ جامعه دارد و با اصلاح این آفت ها می توان نسبت به سامان یافتن دیگر مشکلات هم امیدوار بود.