بهگزارش خبرنگار خبرگزاری دانا (دانا خبر) محمود حجتی پنجشنبه در آیین گشایش نخستین هماندیشی سیاستگذاران منابع آب که با عنوان بهرهوری و حکمرانی پایدار منابع آب در سالن همایشهای وزارت نیرو برگزار شد، با اشاره به جایگاه و اهمیت آب در تمدن ایرانی، گفت: ایران از دیرباز یک کشور کمآب بوده و تمدن و شهرنشینی در این کشور در همین وضعیت کمآبی و حفظ ارزش آب شکل گرفته و همین امر باعث شده سرمایه بزرگی در ارتباط با چگونگی نگاه به آب و استفاده از آب شکل بگیرد.
حجتی با بیان اینکه به صورت طبیعی بیشتر منابع آب کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود، افزود: در گذشته با فرهنگ غنی استفاده از آب و روشهای نبوغآمیز کشاورزی، آب به بهترین وجه ممکن مصرف میشد، اما هماکنون با وجود تکنولوژیهای مختلف، بهرهوری در بخش آب رعایت نمیشود.
بهترین روش حفظ منابع آب، آبخیزداری است
وزیر جهاد کشاورزی، بهترین کار برای حفظ منابع آب را در زمان حاضر، آبخیزداری دانست و افزود: لازم است در کنار آبخیزداری، حفاظت از خاک، حفظ پوشش گیاهی و جلوگیری از تبخیر بیش از حد نیز سامان یابد.
وی در ادامه با تاکید بر توجه جدی دولت به مساله آب در یکسال و نیم اخیر، اظهار کرد: با وجود افزایش تولید محصول در سال زراعی جاری، مصرف آب در بخش کشاورزی کاهش یافته است و نشان دهنده آن است که اتفاقی در این زمینه افتاده است.
حجتی افزود: امروز در کشور نهضت نشاکاری به جای بذرکاری راه افتاده که این کار هم در زمان کشت و هم در مصرف آب تاثیر عمدهای دارد و توسعه این موضوع در دستور کار قرار دارد.
وزیر جهاد کشاورزی برنامههایی همچون کاهش دفعات آبیاری، تغییر فصل کشت برخی محصولات کشاورزی آببر، استفاده از کشتهای مقاوم در برابر شوری و کمآبی و استفاده از آبهای نامتعارف را از روشهای دیگر کاهش مصرف آب در کشاورزی برشمرد و گفت: از مهمترین برنامههای در دست اجرای جهاد کشاورزی موضوع کشت متراکم است که در این روش علاوه بر مصرف بسیار اندک آب، بازده محصول کشاورزی نیز چند برابر افزایش مییابد. به همین منظور باید سطح گلخانههای کشور افزایش یافته و بخش عمدهای از سبزی و صیفی به داخل گلخانهها منتقل شود.
بدترین وضعیت آب شرب در اصفهان
وی خاطرنشان کرد: آنقدر که روی بهره وری آب در بخش کشاورزی کار شده، روی بهره وری آب در بخش شرب کار نشده است. هم اکنون در اصفهان بدترین وضعیت آب شرب را داریم.
حجتی با بیان اینکه توسعه روشهای نوین آبیاری از دیگر برنامههای مهم بخش کشاورزی کشور است، متذکر شد: در این زمینه، هم دانش مهندسی، هم صنعت و هم مواد اولیه لازم در کشور موجود است و امسال با افزایش یک هزار میلیارد تومان اعتبار برای توسعه روشهای نوین آبیاری، امیدواریم این برنامه اجرایی شود.
وزیر جهاد کشاوورزی در ادامه گفت: وزارت جهاد کشاورزی هماکنون برنامههای بهرهوری و حفظ منابع آب را در 4 میلیون و 400 هزار هکتار و برنامههای آبخیزداری را در 11 میلیون هکتار از دشتهای بحرانی کشور تدوین و به دولت ارایه کرده است.