در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۸۹۵۲۲
تاریخ انتشار: ۰۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲:۲۱
معاون دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفا در گفت و گو با خبرگزاری دانا:
معاون دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو گفت: باید قبول کنیم که تهران با الگوی مصرف فعلی قادر به ادامه حیات نیست. قطعا باید الگوی مصرف فعلی که بالای 300 لیتر در شبانه روز به ازای هر نفر است کاهش یابد و به حد 150 لیتر در شبانه روز برسد.
الگوی مصرف آب در تهران نصف شود / کاهش 10 درصدی بارش و 25 درصدی رواناب در برخی مناطق کشوردکتر هدایت فهمی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانا (دانا خبر) با اشاره به کاهش نزولات جوی و ذخایر سدهای تهران، گفت: در سال آبی جاری، میزان بارش های  تهران و مناطق اطراف آن که در برگیرنده سدهای این استان است، به اندازه ای نبوده که نگرانی ها را رفع کند و هنوز در شرایطی نیستیم که با قطعیت بگوییم در تهران، بحران آب وجود ندارد.

الگوی مصرف آب در تهران نصف شود

فهمی افزود: باید پذیرفت که تهران با این جمعیت زیاد و نیز روند افزایشی مهاجرت که دارد، همیشه چتر بحران آب بر سر آن گسترده است. باید قبول کنیم که تهران با الگوی مصرف فعلی قادر به ادامه حیات نیست. قطعا باید الگوی مصرف فعلی که بالای 300 لیتر در شبانه روز به ازای هر نفر است کاهش یابد و به حد 150 لیتر در شبانه روز برسد.

معاون دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو، خاطرنشان کرد: پیش بینی های سازمان هواشناسی میزان بارش های چند ماه آینده تهران را در حد نرمال اعلام کرده است. منتها واقعیت این است که در هیچ جای دنیا هم پیش بینی های چند ماهه با دقت بالا همراه نیست. تنها می توان امیدوار بود که بارش ها حداقل در حد نرمال باشد.

وی با بیان اینکه وزارت نیرو در صدد است که برنامه مدیریت مخازن را به اجرا بگذارد، تاکید کرد: این یک دستورالعمل همیشگی برای شهری همچون تهران است که باید میزان مصرف آب کاهش یابد. این موضوع برای حفظ سلامت شهروندان هم بسیار مهم است چراکه وقتی کمبود منابع آب اتفاق بیفتد به ناچار باید سراغ منابع دیگری برای تامین آب رفت.

این استاد دانشگاه در ادامه اظهار کرد: مردم باید به این باور برسند که می بایست برای آب شرب از آب های بسته بندی استفاده کنند و برای مصارف بهداشتی از سیستم آب لوله کشی بهره ببرند. دستکم در شرایطی که ناگزیر باشیم باید این شیوه را هم به عنوان یک گزینه در نظر بگیریم.

فهمی افزود: در شرایط فعلی برای اینکه با محدودیت آب مواجه نشویم و کار به جیره بندی نکشد، همکاری مردم در زمینه استفاده بهینه از منابع آب ضروری است. من به هیچ وجه نمی گویم کم مصرف کنند چراکه مصرف کم آب، برای سلامت شهروندان خطرناک است. مصرف کم آب می تواند باعث بروز بیماری هایی شود که هزینه درمان آن برای کشور به مراتب بیشتر خواهد بود. بنابراین کم مصرف نکنند اما بهینه مصرف کنند.  

استفاده بهینه از آب یک الزام است نه یک انتخاب!
 
وی متذکر شد: در کشوری با اقلیم خشک و نیمه خشک، فرهنگ استفاده بهینه از آب یک الزام است نه یک انتخاب! به بیان دیگر، ما ناچاریم که با این اقلیم سازگار باشیم.

معاون دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو با اشاره به ارایه پیش بینی های ارایه شده توسط ناسا در زمینه کاهش میزان نزولات جوی در ایران طی 30 سال آینده گفت: به هرحال پیش بینی همان طور که از نامش برمی آید چندان حتمی نیست. دقت پیش بینی ها هرچه به زمان نزدیک تر مربوط باشد، بیشتر است و مطمئنا پیش بینی های در حد  30 سال یا نیم قرن، خیلی قابل اتکا نیستند. اما این پیش بینی ها می تواند یک تصویر از آینده در اختیار ما بگذارد.

کاهش 10 درصدی بارش و 25 درصدی رواناب در برخی مناطق کشور

فهمی یادآور شد: در اینکه در جهان تغییر اقلیمی اتفاق افتاده است و بعضی از مناطق دنیا با کاهش بارش مواجهند، تردیدی نیست. در این موضوع هم که برخی از مناطق کشور ما در چند سال گذشته به طور مستمر دچار کاهش بارش و افزایش دما شده اند نیز شکی وجود ندارد و اطلاعات ما هم این موضوع را تایید می کند. هم اکنون در بعضی نقاط ایران، کاهش 10 درصدی بارش اتفاق افتاده است که این موضوع می تواند حجم رواناب ها را 20 تا 25 درصد کاهش دهد. علاوه بر این، میزان برداشت آب در بالادست رودخانه ها هم به شدت زیاد شده که باعث کاهش جریان رودخانه ها شده است.

وی افزود: امروزه در حاشیه بسیاری از رودخانه های کشور، چاه حفر شده است که به برداشت آب مشغولند و این کار باعث تغذیه القایی در حاشیه رودخانه ها شده است. بنابراین آب رودخانه ها وارد آبخوان می شود و به ظاهر، آبخوان مشکلی ندارد اما جریان رودخانه ها کاهش پیدا می کند. مطالعات ما نشان می دهد که بین 7 تا 10 میلیارد مترمکعب آب به این طریق از رودخانه ها برداشت می شود.

معاون دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو تصریح کرد: نگرانی ما این است که در صورت ادامه این روند، حتی در دوره های خشکسالی هم قادر به تامین حقابه زیست محیطی نباشیم و این یک فاجعه برای کشور است و باعث خشک شدن بسیاری از تالاب ها و دریاچه های داخلی می شود.

فهمی در پایان گفت: باید توجه داشته باشیم که با وجود این تغییرات اقلیمی که اتفاق افتاده است، چنانچه مصرف بی رویه و غیراصولی آب هم ادامه داشته باشد، مدیریت آب کشور در آینده با بحران های جدی مواجه خواهد شد. این بحران تنها به موضوع آب منتهی نخواهد شد و می تواند بحران های اجتماعی به وجود بیاورد.

ارسال نظر