به گزارش سرویس دانش خبرگزاری دانا، سلولهای گرماطلب تی (T) در کنترل رشد تومور مغزی در موشها موثر نشان دادهاند و دانشمندان امیدوارند بتوان از آن به عنوان درمانی بالقوه برای دو نوع سرطان خون استفاده کرد.
روش درمانی جدید مختص سرطانهایی است که پروتئین EGFRvIII را بیان میکنند. تقریبا یک سوم گلیوبلاستوماها – رایجترین و تهاجمیترین نوع تومور مغزی – EGFRvIII را بروز میدهند. تومورهایی که این پروتئین را بیان میکنند، تهاجمیتر بوده و در برابر درمانهای سنتی مقاومتر هستند.
درمان جدید با استخراج خون از بیمار سرطانی آغاز میشود. سلولهای T نمونه، از خون جدا شده و به منظور شکار یک پروتئین خاص بوسیله ژندرمانی تربیت میشوند.
این سلولهای مهندسیشده T سپس مجددا به بدن بیمار معرفی شده و به دنبال تومورها میگردند؛ آنها سپس به سطح سلولهای دارای بیان پروتئین EGFRvIII چسبیده و از رشد آنها جلوگیری میکنند.
مجموعهای از کارآزماییهای دانشگاه پنسیلوانیا در سال 2010 نشان داد که این سلولهای مهندسیشده در درمان برخی سرطانهای خون تاثیر داشتند، اما گسترش دادن این رویکرد به تومورهای جامد با چالشهایی روبرو است. یکی از جنبههای چالشبرانگیز استفاده از فناوری سلولهای مهندسیشده T، یافتن بهترین اهداف در تومورها و نه بافتهای سالم است. این امر در تولید این گونه درمان موثر و ایمن سلول T بسیار اهمیت دارد.
اگرچه سلولهای شکارچی سرطان T به تنهایی برای مبارزه با سرطان کافی نیستند، زمانی که موشهای دارای تورمورهای مغز انسانی بطور همزمان با شیمیدرمانی و درمان هدفدار سلول T مورد درمان قرار گرفتند، محققان توانستند رشد گلیوبلاستوماها را کنترل کنند.
این درمان به اندازهای ایمن و موثر بوده که بتوان آن را به فاز دوم کارآزمایی با بیماران انسانی آغاز کرد؛ 12 فرد مبتلا به تومور مغزی با بیان پروتئین EGFRvIII تاکنون تحت این درمان تجربی قرار گرفتهاند.
به گفته محققان، از شیوه مشابه میتوان برای درمان لوسمی استفاده کرد.
نتایج این تحقیق در مجله Science Translational Medicine منتشر شده است.