اولویت با بچه دار شدنست یا تحصیل و درس خواندن؟
یا جایز هستش که آدم بخاطر درسش بچه دار شدن را عقب بیندازد؟؟روایتی در این زمینه هست؟
به گزارش گروه سبک زندگی خبر گزاری دانا به نقل از گروه کارشناسان مشاوره سایت پاسخگو جواب بدین شرح است:
از منظر فقهی...
مسالۀ تحدید نسل و موضوعات مربوط به جمعیت در منابع فقهی به نوعی مطرح شده است. بعضی از قدماء محققین و صاحبنظران فقیه حتی٬ پیشگیری را با این استدلال که موجب تقلیل نسل میشود در حالی که پیامبر اکرم به آن تشویق کرده "مکروه" شمرده است.
بعضی هم اصل نکاح را به علت اینکه موجب تکثیر نسل و بقای نسل انسان است و میتواند موجب تولد فرزند صالح شود، مستحب دانسته است.
دقت بفرمایید...
فیض کاشانی در مفاتیح الشرایع و بحرانی در حدایق، کثرت نسل را به عنوان هدفی دینی دانسته اند که اگر ازدواج با این هدف انجام شود عبادت خواهد بود و در وسایل الشیعه هم بابی با عنوان: «بَابُ اسْتِحْبَابِ الِاسْتِیلَادِ وَ تَکْثِیرِ الْأَوْلَادِ» گشوده شده و روایاتی در آن قرار گرفته است. در میان دانشمندان معاصر هم علامه طباطبایی (ره) تکثیر نسل مسلمانان برای زدودن بنای شرک و فساد توسط آنان را از مهمترین مقاصد شریعت ذکر کرده و فرموده است... 《 اهم مقاصد در شرع مطهر تکثیر نسل و ابادانی زمین بدست مسلمین است و رفع شرک و فساد بدست انان... 》
توجه...
آیت ا... مکارم شیرازی میگوید: «از نظر اصولى ظاهر روایات در میان شیعه و سنّى این است که افزایش جمعیّت مسلمان مطلوب است، به مقتضاى «تناکحوا تناسلوا فإنّى أباهی بکم الأمم یوم القیامه و لو بالسقط» یعنی: پیامبر اکرم فرموده اند که... « نکاح کنید و فرزند بیاورید٬ پس بدرستی که روز قیامت به شما (کثرت) امتم مباهات می کنم ولو به فرزندان سقط شده... »
توجه...
امثال آن دلیل روشنى است که افزایش نفوس مطلوب شارع است. امام رضا (ع) هم در همین راستا، فرزندآوری را لازمه تداوم زندگی میداند و میفرماید: « آن کسی که از خود فرزندی به جا نگذارد مثل این است که هرگز میان مردم نزیسته است؛ اما آن کسی که از خود فرزندی به یادگار نهد گویی نمرده ودر میان مردم زنده است. » و همچنین فرزند را موهبتی از طرف خداوند دانسته و میفرماید: "فرزند آدمی هدیهای است برای او."
توجه داشته باشید که امام رضا (ع) ضمن نکوهش تجرد و تشویق به ازدواج میفرماید:
زنی نزد امام باقر (ع) رسید و گفت (میخواهم برای رسیدن به فضل و کمال هرگز ازدواج نکنم.)
حضرت فرمود :« این کار را نکن اگر خودداری از ازدواج ، فضیلت و کمالی در برداشت، فاطمه (س) به درک این فضیلت از تو شایسته تر بود ، درحالی که هیچ کس درفضیلت وکمال بر او پیشی ندارد .»
نتیجه...
با توجه به روایاتی که هدف از نکاح را ازیاد نسل میداند و تشویق به ازدواج در حدیث امام رضا علیه السلام٬ پس در حقیقت شاید در بطن کلام مولا چنین است که اگر بخاطر کسب فضل و کمال (تحصیل) از نکاح و فرزنداوری٬ اجتناب کنیم شایسته نمی باشد و مورد نهی موالیانست.
️ بله٬ با یک برنامه ریزی دقیق که همراهی همسر در آن نقش اساسی را دارد٬ میتوان به دستور اسلامی فرزنداوری و کسب علم چمع نمود. البته فرزند اوری زمان محدودی دارد و آموختن علم تا دم مرگ٬ چه بسا٬ جریان دارد
بااین شرایط که آقا۳۰ باشن خانم ۲۷ ساله باشند.
مقدمه...
حب ذات یکی از غرائز است انسان خودش را دوست دارد و چون خودش را دوست داری میخواهد ابدیت داشته باشد و اولاد باقی کردن فانی هاست.
آدمی که اولاد خوب دارد باقی است این یک غریزهای است و لذا اولیاء خدا هم دعا میکردند از خدا هم بخواهید که بچه خوب عنایت کند، جلوگیری از بارداری ممنوع.
نکته...
پس چرا میگویند اولاد کمتر زندگی بهتر، داریم اولاد کم آسان است اما نگفته این آسان خوب است یا بد مثل اینکه مثلًا بگوییم آب جویدن نمیخواهد خیلی خوب حالا باید همیشه آب بخوریم؟ اگر گفتند آب استخوان ندارد آب جویدن ندارد معنایش این نیست که آب بخوریم.
توجه...
با توجه به مهمترین هدف ازدواج در اسلام که جز تولید مثل و باقی گذاشتن نوع انسان منظور نبوده است.
در ضمن اینکه سایر احکام مربوط به روابط زن و مرد از قبیل احکام رعایت عفت، زناشویی، اختصاص داشتن زوجه به زوج، احکام طلاق، عدّه، اولاد، ارث و... هم بر اساس همین واقعیت وضع شده است.
افزون بر آن، در ادله و متون دینی، تولیدمثل و زادآوری، امری پسندیده و ممدوح بوده و نسبت به آن تأکید و ترغیب فراوانی صورت گرفته است.
دقت بفرمایید...
از منظر متون دینی، فرزند شایسته، نعمتی از نعمتهای الهی و گلی از گلهای بهشت است [امام صادق علیه السلام فرمود: «إن الولد الصالح، ریحانة من ریاحین الجنه» فرزند صالح، گلی ازگلهای بهشت است. (فروع کافی، ج 6، ص 3، ح 10)
توجه...
الف . اگر چه در مورد تعداد فرزند در روایات عددی مشخص نشده ولی جهت گیری کلی روایات معصومین (علیهم السلام) به سمت فرزند زیاد داشتن می باشد.
پیامبر اکرم (صلی الله و علیه وآله) فرمودند: با یکدیگر ازدواج کنید و بر تعدادتان بیفزایید، همانا من به تعداد شما مباهات میکنم.
(بحارالانوار، ج 17، ص 259)
ب . توجه به اینکه سن باروری و فرزند آوری هم محدودیت دارد.
ج . از طرفی هم استحکام کانون خانواده با آمدن فرزند بیشتر و زندگی گرمتر خواهد بود و نیل به هدف دیگر ازدواج که رسیدن به سکونت و ارامش در کنار خانواده است٬ در صورت حضور میوه ی زندگی٬ فرزند٬ آسانتر خواهد بود.
د . اما از طرفی درس و تحصیل هرگز با مسئولیت مادری منافات ندارد و نباید برای تحصیل هم حدی قرار داد٬ تازه بعد از درس نوبت به استفاده از تحصیلات عالیه است و...
ه . گاهی انسان فکر میکند یکی یا نهایت دو فرزند میخواهیم و فرصت است٬ اما با توجه به هدف گیری دینی که عرض شد و اعتقاد صحیح که رزاق خداست و...
باید توجه به رعایت فاصله سنی فرزندان داشت...
و . متاسفانه بالا رفتن سن ازدواج هم مزید بر علت است و...
ز . توجه به یک مطلب هم ضروریست که چه بسا اینجا گناه بمعنای فقهی مطرح نباشد٬ اما چون با فطرت سلیم و تاکیدات حضرات معصومین منافات دارد٬ آسیب جدی به روح خانواده وارد میشود.
نتیجه...
نتیجه ازین مقدمات چیده شده با خود شما فرزانگان...