از آثار مخرب تنبیه چه میدانید؟
فاطمه زمانی، خبرگزاری دانا، گروه سبک زندگی؛ تنبیه بدنی یکی از روش های تربیتی نادرستی است که می تواند عوارض نامطلوبی را در جسم و روح کودکان برجای گذارد و به معنای استفاده از نیروی فیزیکی به منظور کنترل و اصلاح رفتار کودکان است که می تواند با درد و رنج همراه باشد.
علی رغم افزایش آگاهی از خطرات تنبیه بدنی ، استفاده از آن به طور شایع به عنوان روشی پذیرفته شده در تربیت کودکان تداوم یافته است و برخی والدین آن را به عنوان سبک تربیتی خود به کار می گیرند.
روان شناسان ،تنبیه بدنی را ابزار مناسبی برای تغییر و اصلاح رفتار کودک نمی دانند .همانطور که تشویق ،رفتار مطلوب و سازنده را در کودکان افزایش می دهد ، تنبیه می تواند عوارض جبران ناپذیری و آثار مخربی را در شکل گیری شخصیت کودکان وارد کند.
تنبیه بدنی چه عواقبی را در آینده ی کودکان به همراه دارد؟
محققان براین باورند که، تنبیه بدنی می تواند احساسات منفی را در روحیه ی کودک تزریق کند و از او شخصیتی ضعیف و ناتوان بسازد.
متاسفانه اغلب والدین نمی دانند که تنبیه مانع از ایجاد پیوند های عمیق و عاطفی بین آن ها و فرزندان شان شده و ریسمان عطوفت و محبت را دربین آنان سست می کند.
یکی از پیامد های زیانبار تنبیه بدنی این است که ، کودک در اثر تنبیه شدن خودرا اصلاح نمی کند بلکه رفتار نامناسب دیگری را جایگزین آن می کند.
تحقیقات نشان داده است ،کودکانی که مدام سیلی خورده یا بر سر و صورت آنان فریاد زده می شود ،ممکن است در ارتباط با همسالان خود چنین رفتارهایی را نشان دهند.
هم چنین اطاعت و انضباطی که از راه قانون حاصل می شود ،می تواند منجر به تضعیف و نابودی حس ابتکار کودکان شود و احساس امنیت و اعتماد به نفس و استقلال را در آنان با اختلال مواجه کند.
کودکانی که تنبیه می شوند ،بیشتر از سایر کودکان رفتارهای ناپسندی چون؛ دروغگویی ، حقه بازی و آزار و اذیت دیگران را ابراز خواهند کرد.
یکی دیگر از عواقب این روش غلط ، انباشته شدن حجمی از خشم و سرخوردگی در کودکان است که می تواند در هر زمان ، فوران کند و آسیب های فراوانی را بر اطرافیان و جامعه وارد کند.
آیا تنبیه بدنی ، جایگزین دارد؟
بی تفاوتی و بی توجهی به رفتار نادرست کودک ، محروم کردن از برخی امتیازات ، صبر و تحمل ، اصلاح رفتار نامطلوب و تقویت رفتارهای مطلوب با تشویق کردن می تواند راهکارهای مناسبی برای مقابله با رفتارهای نادرست کودکان باشد.
هم چنین ابراز محبت و گفتگوی کلامی بین والدین و کودکان می تواند رفتار غلط آنان را اصلاح و تغییر دهد و جایگزین مناسبی برای تنبیه بدنی کودکان باشد.