در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۵۳۷۳۹
تاریخ انتشار: ۰۱ دی ۱۳۹۹ - ۰۸:۱۱
چرا ایالات متحده رتبه‌ی اول فوتی‌ها و مبتلایان کرونا را دارد؟
در این مستند تلاش شده‌است تا روایتی شفاف و دقیق از عملکرد دولت فدرال آمریکا در مواجهه با همه‌گیری ویروس کووید-19 ارائه شود. عنوان این مستند کنایه‌ای است به اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، که بارها در مواجهه با خبرنگاران وضعیت شیوع کرونا را کاملاً تحت کنترل توصیف می‌کرد، درحالی‌که در واقعیت اتفاق دیگری در جریان بود.
محمدامین قاسمی پیربلوطی، خبرگزاری دانا، گروه فرهنگ؛ سال 2020 میلادی که روزهای پایانی آن را سپری می‌کنیم، تا این‌جا از عجیب‌ترین و متفاوت‌ترین سال‌های هزاره‌ی سوم میلادی بوده‌است؛ مهم‌ترین و درگیرکننده‌ترین واقعه‌ای که از همان اوایل سال تمام مردم جهان را تحت تأثیر مستقیم قرار داد، همه‌گیری ویروس کرونا یا کووید-19 بود. شیوع این ویروس خطرناک از شهر ووهان چین شروع شد و در عرض چندماه تمامی کشورهای جهان را درنوردید؛ به‌طوری‌که در زمان نگارش این متن، طبق آمارهای رسمی حدود 75 میلیون و 500 هزارنفر ابتلا و حدود یک میلیون و 670 هزارنفر مرگ در سراسر جهان ثبت شده‌است. در این میان، ایالات متحده با حدود 17 میلیون و 600 هزارنفر مبتلا و 315 هزارنفر جان‌باخته در مقایسه با دیگر کشورها، در صدر قرار دارد. جایگاهی که برای کشوری که در عرصه‌ی علم و فناوری همواره رتبه‌های برتر را تصاحب می‌کند، بسیار غیرمنتظره و عجیب و غریب است! اما آن چیزی که در زمان وقوع یک شیوع ویروسی بیش از دستاوردها و امکانات علمی حائز اهمیت قلمداد می‌شود، شیوه‌ی مدیریت و عملکرد دستگاه‌های دولتی و اجرایی در قبال چنین مسئله‌ای است.

معرفی مستند «کاملاً تحت کنترل»

مستند «کاملاً تحت کنترل» (Totally Under Control) جدیدترین ساخته‌ی الکس گیبنی، مستندساز برنده‌ی جایزه‌ی اسکار، است که توسط شرکت پخش‌کننده‌ی نئون از تاریخ 13 اکتبر (22 مهرماه) منتشر شده‌است. در این مستند تلاش شده‌است تا روایتی شفاف و دقیق از عملکرد دولت فدرال آمریکا در مواجهه با همه‌گیری ویروس کووید-19 ارائه شود. عنوان این مستند کنایه‌ای است به اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، که بارها در مواجهه با خبرنگاران وضعیت شیوع کرونا را کاملاً تحت کنترل توصیف می‌کرد، درحالی‌که در واقعیت اتفاق دیگری در جریان بود. در «کاملاً تحت کنترل» از همان روزهای نخست همه‌گیری کووید-19 با روایت متخصصان و مسئولان این امر در ایالات متحده و کره‌ی جنوبی همراه می‌شویم. کره‌ی جنوبی برای این مقایسه انتخاب شده‌است، زیرا یکی از موفق‌ترین کشورها در کنترل این بیماری بوده و از همان روزهای نخست با اتخاذ تصمیمات درست و سنجیده از وقوع یک فاجعه‌ جلوگیری کرده‌است (در زمان نگارش مطلب حاضر، تعداد جان‌باختگان کرونا در این کشور 659 نفر اعلام شده‌است).

در مقابل، دولت فدرال آمریکا به رهبری دونالد ترامپ اگرچه از همان روزهای نخست از خطر این ویروس آگاه بود، اما به‌دلیل سهل‌انگاری‌ها و اتخاذ سیاست‌های نادرست، غیرعلمی و پوپولیستی، روز به روز شرایط را برای مقابله با این همه‌گیری دشوارتر کرد. اقدامات نادرست و دیرهنگام برای انجام تست‌های تشخیص کرونا، آشفتگی در تهیه‌ی ملزومات بهداشتی مثل ماسک، ناتوانی در اقناع صحیح افکار عمومی گروه‌ها و اقشار گوناگون جامعه، تأیید رسمی شایعات غیرعلمی و بی‌اساس درباره‌ی داروهای مؤثر در درمان توسط دولت، قرنطینه‌ها و بازگشایی‌های غیراصولی و... از جمله مواردی اند که در مستند «کاملاً تحت کنترل» مورد بررسی قرار گرفته اند.

در این بین، یکی از مهم‌ترین مسائلی که در این مستند موردتوجه قرار گرفته است، برخورد ترامپ با شیوع کرونا با توجه به انتخابات ریاست جمهوری پیش رو بوده است. در ابتدای همه‌گیری کووید-19، ترامپ این پدیده را شایعه و فریبی می‌دانست که توسط دموکرات‌ها ایجاد و منتشر شده‌است و آن را صرفاً بازی سیاسی حزب رقیب توصیف کرده و سعی کرد تا حد امکان خطر کرونا را ناچیز ترسیم کند. اما رفته رفته با جدی شدن ماجرا و افزایش تصاعدی آمار ابتلا و مرگ و میر، کنترل این مسئله از دست دولت فدرال خارج شده و نارضایتی‌های گسترده‌ای در سطح ایالات مختلف پدید آمد. ناکارآمدی دولت ترامپ در کنترل ویروس کرونا را شاید بتوان از مهم‌ترین عوامل شکست او در انتخابات اخیر دانست، زیرا تا پیش از این، تعداد قابل توجهی از کارشناسان و تحلیل‌گران سیاسی، احتمال پیروزی مجدد ترامپ را در انتخابات 2020 بسیاربالا می‌دانستند؛ اما ویروس میکروسکوپی کووید-19 با آمدن خود مچ ترامپ و دولت فدرال ایالات متحده را حسابی خواباند و همچنان به قدرت‌نمایی خود در سطح جهان ادامه می‌دهد!


ارسال نظر