فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سبک زندگی ؛ دوران نوجوانی یکی از حساس ترین و بحرانی ترین مراحل زندگی هر فرد به شمار می رود.
اغلب نوجوانان در این دوران با مشکل بزرگی چون بحران هویت دست و پنجه نرم می کنند. بحرانی که می تواند با علائمی چون دوری از اجتماع ، ارتکاب جرم یا مصرف مواد مخدر ، رفتارهای منفی و عدم اطمینان به اهداف یا هویت فرد خودرا نشان دهد و آسیب های بسیاری را به روح و جسم نوجوان وارد کند.
هرچند که بحران هویت فقط در سنین نوجوانی ایجاد نمی شود و ممکن است در دوران بزرگسالی نیز رخ بدهد ، اما اهمیت هویت یابی در این سنین به خاطر این است که نتایج شکل گرفتن شخصیت و هویت یابی به صورت کاملا مستقیم در سنین بالاتر نمود پیدا خواهد کرد و به عبارت دیگر هویت یافت شده در نوجوانی ، خط مشی زندگی را رقم خواهند زد.
آثار و نشانه های بحران هویت
فرد در خلال بحران هویت دچار آشفتگی و سردرگمی درمورد نقش های خود در خانواده و اجتماع می شود و مدام در حال رنج کشیدن است. در این وضعیت احساس انزوا ، تردید ، افسردگی ، اضطراب و پوچی میکند و امید خودرا از دست می دهد.
از طرفی با افزایش فشار از سوی خانواده و جامعه مواجه می شود و در این صورت به جای پیشرفت ، پسروی میکند و به دوگانگی و تضاد دچار میشود.
راهکارهایی برای رهایی از بحران هویت
بررسی هویت
هویت خودرا جست و جو کنید. خصوصیات و خلقیات خودرا یادداشت کنید.برترین هارا تقویت و خصوصیات نامناسب خودرا اصلاح کنید. ارزش های خودرا بررسی ، چهارچوب های زندگی خود را تعیین کنید و مطالعات و تحقیقات خودرا در این زمینه بالا ببرید.
تصور خود در بهترین حالت
این روش به شما کمک می کند تا اعتماد و امید بیشتری به خود داشته باشید. هرچند که لازم است تمام تلاش ذهنی و فیزیکی خودرا به کار ببرید. اما این کار به شما کمک می کند هویت کنونی خودرا به طور دقیق بررسی و برای رسیدن به بهترین حالت تلاش کنید.
آمادگی برای تغییر و تحول در زندگی
خودتان را برای ایجاد تغییرات گسترده در زندگی آماده کنید. برای رها شدن از آشفتگی هویت ، لازم است تغییرات بزرگ را بپذیرید و برای ورود آن ها به زندگی خود برنامه ریزی کنید . لازم است خودرا بشناسید و با خود بیندیشید از این زندگی چه می خواهید و چه آرزوهایی دارید؟
گسترش روابط اجتماعی
روابط دوستانه ی خودرا گسترش دهید. ارتباط با دیگران باعث می شود از حالت انزوا بیرون بیایید و هویت خودرا تثبیت کنید. هم چنین داشتن رابطه ی قوی با دوستان و خانواده ، علاوه بر ایجاد احساس تعلق خاطر ، به شما کمک می کند تا نقش ها و هویت خود را بهتر بشناسید.