اولین قدم بهمنظور حلوفصل تضاد این است که تصمیم بگیرید میخواهید از چه راهبردی برای حل آن استفاده کنید. گرچه پیش از اینکه بتوانید این کار را انجام دهید، باید ریشه تضاد و سپس نوع آن را شناسایی کنید.
در ادامه شش اصل برای حل اختلافات را با هم بررسی مینماییم .
اختلافات را نادیده نگیرید
به جای اینکه اختلافات را به زمان بسپارید یا سعی در فراموش کردن آنها داشته باشید ، آنها را حل کنید .
به یاد داشته باشید هر زمانی که اختلافی پیش آمد ، از کسی رنجیدید و آزرده شدید ، یا سوء تفاهمی در رابطه شما ایجاد شد ، بعد از اینکه خود را آرام کردید برای آن چاره بیندیشید .
با طرف مقابل زمانی را هماهنگ کنید و در مورد اختلافتان حرف بزنید
از آن جایی که برنامه های طرف مقابل متفاوت است ، یا ممکن است خسته و بیمار باشد ، زمانی را با وی هماهنگ کنید که در مورد اختلاف خود صحبت کنید .
مثلاً میتوانید یگویید : " میخواستم در مورد ..... باهم صحبت کنیم . آیا آمادگی داری ؟" در صورتی که طرف مقابل در آن زمان ، آمادگی نداشت ، از وی بپرسید :" کی میتوانی وقت بگذاری که با هم صحبت کنیم ؟"
مراقب لحن صحبت خود باشید
از تحقیر ، تمسخر ، توهین ، احساس گناه دادن ، شرمنده نمودن بپرهیزید . به یاد داشته باشید که میخواهید مشکل و اختلاف را حل کنید و هدف شما تخلیه احساسات منفی نیست . مراقب باشید که از کلمات نامناسب استفاده نکنید ، چون همانطور که قبلاً گفته شد هدف حل اختلاف است نه تخلیه احساسات منفی و مخرب .
از جملاتی استفاده کنید که با "من" شروع میشود
در جملاتی که با تو شروع میشود حالات و خصوصیاتی را به طرف مقابلتان نسبت میدهید که استنباط شماست و ممکن است اشتباه باشد . هنگامی که او این تمایلات را ندارد احساس میکند که درک نشده و در مورد او به اشتباه قضاوت سنگینی صورت گرفته است و اختلاف تشدید میشود . اگر جملاتتان را با من شروع کنید برای طرف مقابلتان روشن است که این احساس و استنباط شماست و او بدون اینکه دچار احساسات منفی شود ، متوجه دیدگاه شما میشود .
سعی کنید احساس طرف مقابلتان را درک کنید
خود را جای طرف مقابلتان بگذارید و سعی کنید از زاویه و دیدگاه او نیز به موقعیت نگاه کنید . انسان جایزالخطاست و به خصوص در حوزه ی ارتباطات و تعاملات اجتماعی که بسیار پیچیده است ، اشتباه کردن امری شایع و طبیعی است . بنابراین در صورتی که اشتباه کرده اید ، معذرت خواهی نمایید . یا معذرت خواهی طرف مقابل را بپذیرید .
احساس خود را بیان کنید
بسیاری از افراد هنگامی که ناراحتند ، سعی میکنند ناراحتی خود را به نمایش بگذارند . مثلاً اخم میکنند ، حرف نمیزنند یا به سردی حرف میزنند ، قهر میکنند . ولی ناراحتی خود را به زبان نمیآورند . نکته مهم آن که اگر ناراحتی خود را به زبان نیاورد کسی نمیتواند بفهمد که در درون شما چه میگذرد ؟ بنابراین ، توقع بیش از حد از دیگری نداشته باشید . به جای قیافه گرفتن ، یا تخلیه احساسات ، آنها را با استفاده از کلمات مناسب و جملاتی که با من شروع میشود بیان کنید .
درست : ناراحتم از .... عصبانی ام از ...
نادرست : اخم کردن ، قهر کردن ، رفتار پرخاشگرانه ، طعنه و کنایه .