پردیس تاج، خبرگزاری دانا، گروه ایران شناسی و استان ها؛ جالب است بدانید سرابهای نه گانه، نام دیگر نهاوند میباشد. از دلایل شهرت نهاوند، میتوان به آب و هوای خوش آن در تمام فصول سال به ویژه بهار اشاره کرد. البته که نمیشود زیباییهای چشم نواز طبیعت نهاوند را در پاییز نادیده گرفت. جاذبههای دیدنی بسیاری در این شهر وجود دارد. در این مطلب با مکانهای تاریخی و جاذبههای طبیعی نهاوند آشنا خواهید شد.
مکانهای تاریخی
مقبره شیخ ابوالعباس نهاوندی
مقبره شیخ ابوالعباس نهاوندی که به آن درب شیخ نیز میگویند از جاهای تاریخی نهاوند میباشد که در محلهای با همین نان قرار دارد. این مقبره متعلق به عارفی به نام شیخ ابوالعباس احمد ابن محمد ابن فضل نهاوندی میباشد. سنگ قبری که بر روی مزار قرار دارد قدمتی دیرینه دارد و به دوران قاجار بر میگردد بنابراین از حیث تاریخی، ارزش بسیاری دارد.
موزهی تاریخ و فرهنگ نهاوند
در نزدیکی درب شیخ، موزهی تاریخ و فرهنگ قرار دارد.
موزه نماد، فرهنگ و تمدن یک قوم و شهر است. در این موزه آثاری مرتبط با دورانهایی همچون: قبل از تاریخ، دوران تاریخی، دوران اسلام و در نهایت دوره ی فعلی و معاصر قرار گرفته است و بازدید از آن خالی از لطف نیست.
حمام حاج آقا تراب
حمام حاج آقا تراب، از حمامهای قدیمی نهاوند به شمار میرود که به ثبت آثار ملی ایران رسیده است. حمام حاج آقا تراب، از بخشهای مختلفی تشکیل شده است و شامل حمام گرم و سرد، تونخانه، خزینه هشتی ارتباطی است.
این حمام امروزه تبدیل به موزه مردم شناسی شده است و با بازدید از حمام حاج آقا تراب با فرهنگ و زندگی مردم نهاوند در گذشته آشنا خواهید شد.
مقبره بابا پیر
مقبره بابا پیر، یکی دیگر از جاذبههای تاریخی نهاوند محسوب میشود. مقبره باباپیر در واقع متعلق به یک سردار عرب به نام نعمان ابن مقربن در جنگ نهاوند بوده است. این مقبره را یادگاری از دوران اقتدار ایران میدانند و در مسیر جاده ی کرمانشاه به نهاوند قرار گرفته است.
خانه قدوسی
یکی از مهمترین خانههای تاریخی نهاوند، خانهی شهید قدوسی میباشد که در محلهای قدیمی و در نزدیکی مسجد حاج خدا رحم قرار دارد. معماری خشتی خانه قدوسی آن را از دیگر خانهها متمایز ساخته است. به صورتی که گردشگران از همان ابتدای ورود با تماشای سر در ورودی، جذب آن میشوند. خانه قدوسی از ارزش بسیاری برخوردار است و امروزه به عنوان پایگاه میراث تاریخی و فرهنگی شهر نهاوند است.
دیگر مکانها و بناهای تاریخی نهاوند عبارت هستند از : مسجد جامع نهاوند، تپه و دهکده قدیمی گیان، تپه باستانی بابا قاسم، معبد لائودیسه و ... .
جاذبههای طبیعی نهاوند
سراب گیان
سراب، از دو کلمهی سر و آب تشکیل شده است و به معنای سرچشمه میباشد. سراب گیان، از مشهورترین جاذبههای طبیعی نهاوند است و از پر آب ترین و زلال ترین رودخانههای نهاوند محسوب میشود. در مسیر رسیدن به سراب گیان، درختان تنومند و کهن سالی همچون: بلوط، زالزالک یا همان گویچ، بید، گردو، زبان گنجشک، داغ داغان، آلوچه، انجیز، مو، ون، گلابی و بادامک وحشی به چشم میخورند. سراب گیان از پر طرفدارترین جاذبههای نهاوند است و گزینهی مناسبی برای تفریح و خوش گذرانی است.
سراب گامسیاب
گاماسب و یا به عبارتی دیگر، سر آب گاماسیاب یکی از طولانی ترین رودخانه های کشور میباشد و از جاهای دیدنی نهاوند به شمار میرود. گامسیاب سرچشمهای از دامنه ارتفاعات کوه گرو آغاز میشود و به سمت پایین میآید و طویلترین رودخانه کشور را شکل میدهد. این سراب در ۱۹ کیلومتری جنوب شرق نهاوند قرار دارد و در مسیر کوه گرو ادامه دارد. این سرچشمه آب رودهایی مانند حرم آب، خرم رود و قلقل رود را تامین میکند. پس از آن به مناطق مسکونی میرسد و مردم منطقه را سیراب میکند. سپس به رودهای سیمره و قرهسو رسیده و در ادامه به رود کرخه میرسد و در نهایت با رود هورالعظیم یکی میشودجالب است بدانید که در استان کرمانشاه به این رود قرهسو میگویند. در استان لرستان این رود را سیمره نامگذاری کردند و در استان خوزستان به آن کرخه میگویند.
سراب فارسبان
سراب فراسبان، از دیگر جاذبههای طبیعی نهاوند محسوب میشود. فارسبان در روستایی با همین نام قرار دارد. جاذبههای فارسبان، به سراب محدود نمیشود و مراتع سرسبز و باغات زیادی را در دل خود جای داده است باغ گردو، گیلاس، آلبالو و میوههای رنگارنگ دیگری در این اطراف به چشم میخورند. سراب فارسبان بر جذابیت این روستا افزوده است و در واقع دلیل سرسبزی این روستا به سراب فارسبان بر میگردد که از دل کوه جوشیده است.
سراب ملوسان، سراب کنگاور کهنه و .. از دیگر جاذبههای طبیعی نهاوند میباشند.
بهترین زمان سفر به نهاوند
شهر نهاوند از آب و هوای خوبی برخوردار است و مقصدی مناسب برای فصل تابستان و لذت بردن از این پهنه سرسبز و زیبا است.