در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۵۸۹۳۰
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۶:۱۴
در منطقه‌ی آذربایجان، در استان اردبیل شهر تاریخی مشگین شهر واقع شده است که قدمت آن به زمان ساسانیان برمی‌گردد.
پردیس تاج، خبرگزاری دانا، گروه ایران شناسی و استان‌ ها؛ مشگین شهر با جاهای دیدنی بسیار، جاذبه‌های تاریخی و منظره‌های بکر طبیعت، گردشگران را به سمت خود می‌کشاند. "خیاو" یا "خیوو"  نام قدیمی این شهر می‌باشد البته در گذشته مشگین شهر، نام‌های متعددی داشته است. در دوره‌هایی از تاریخ اسلام این شهر به میمند معروف بوده است و دوره‌های سلجوقیان و اتابکان آن را با نام وراوی نیز می‌شناختند.

از دیدنی‌های مشگین شهر می‌توان به محوطه باستانی شهریئری، آرامگاه شیخ حیدر، آبشار گورگور، پل معلق، چشمه‌های آبگرم شابیل، جهنم دره و ... اشاره کرد.

شیروان دره یکی از مکان‌های شگفت انگیز مشگین شهر به شمار می‌رود که در ۲۰‌کیلومتری جنوب شرقی مشگین شهر و در دامنه کوه سبلان قرار دارد.
بریدگی‌ها و دیواره‌های صخره‌ای که همانند پیکره‌‌ی انسان هستند از دلایل شگفت انگیز بودن شیروان دره است. شاید جالب باشد بدانید که هر کدام از این صخره‌ها نام خاصی دارند. نام‌هایی مانند: دودکش جن، تخت دیو و ... .

شیروان دره، دومین ژئوپارک خاورمیانه
شیروان دره‌سی، نام دیگری است که محلی‌ها بر روی آن نهادند. دره‌ عجیب‌ و غریب و افسانه‌ای شیروان به دلیل ویژگی‌های جغرافیایی منحصربه‌فرد، پوشش گیاهی و گونه‌های جانوری که در آن زندگی می‌کنند، از ارزش بسیاری برخوردار است و دومین ژئوپارک خاورمیانه به شمار می‌رود. در شیروان دره حیواناتی مثل: قوچ، میش، خرس قهوه‌ای، خوک، کبک، قمری، روباه و چند گونه از پرنده‌های مهاجر زندگی می‌کنند.



چرا به این مکان شیروان دره می‌گویند؟

در ارتباط با نام این طبیعت شگفت انگیز، روایت‌های متعددی وجود دارد. یکی از روایات شنیدنی که از زبان محلی‌ها نقل می‌شود. مربوط به دختری به نام شیروان است که به دلیل ناکامی در رسیدن به عشق خود را از بالای دره به سمت پایین پرتاب کرده است و از آن زمان این دره را شیروان نامیدند.
یکی دیگر از روایاتی که مطرح است در گذشته شیروان دره محل نبرد شیخ حیدر صفوی با شیروان شاه گرجی بوده است و در نهایت نام فاتح جنگ بر محل نبرد مانده است.
برخی ها معتقد هستند که نام دره به زمان نادرخان افشار قبل از تاجگذاری بر می‌گردد‌. شیروان دره، محل عبور نادر شاه افشار بوده است و بر فراز صخره‌ای وضعیت عبور را بررسی می‌کرده است. بنابراین صخره‌های ندیر باخان یا نادرباخان نام دیگر شیروان دره است‌.
براساس روایت‌ها، به جز جنگ حیدرخان صفوی و شیروان شاه یک جنگ دیگر هم در شیروان دره اتفاق افتاده است. جنگی میان اشکانیان و رومیان در دشت صاف بالای دره که به این مناسبت میدان اشک یا اشک میدانی نامیده می‌شود. نام دیگر این دشت، میدان هوشنگ یا هوشنگ میدانی است که باز هم براساس روایت‌ها هوشنگ، پادشاه باستانی ایران، آتش را در این محل کشف کرده است.

شگفتی‌های طبیعی و تفریحات شیروان دره

صخره‌های بلند

صخره‌های بلند و نوک تیز با اشکال مختلف، از اصلی‌ترین جاذبه‌‌های تماشایی شیروان دره به شمار می‌روند. صخره‌ها و کوه‌هایی که در این منطقه وجود دارند شیروان دره را تبدیل به مقصدی محبوب برای کوهنوردان و صخره نوردان کردند.

آبگیر آت گولی
در میان صخره‌های استوار، دریاچه سبز رنگ آت گولی قرار دارد.‌‌ درباره‌ی این دریاچه افسانه‌های بسیاری وجود دارد. روایت است بعد از مرگ سردار ایرانی، بابک خرمدین، اسب وی به این محل می‌آید و در آنجا مخفی می‌شود بر اساس باور محلی‌ها، گاهی این اسب بزرگ از مخفی گاه بیرون می‌‌اید و شیهه می‌کشد و به دنبال سوار خود می‌گردد. در گذشته از این دریاچه برای شست و شوی احشام و اسب‌ها استفاده می‌شده است و به همین دلیل نام آت گولی به معنای استخر اسب را بر روی این دریاچه نهادند. امروزه از این استخر برای پرورش ماهی استفاده می‌شود.

جیران گولی
آبگیر یا تالاب جیران گولی یکی دیگر از دیدنی‌های شیروان دره است.‌ در این تالاب شاهد پرندگانی مانند چنگر، کشیم، اردک و ... خواهید بود.

آبشارهای دوقلو و چشمه‌ها

در شیروان دره آبشارها و چشمه‌های بسیاری قرار دارند. که در کنار آن سوژه‌های بسیاری برای عکاسی وجود دارد.  آبشارهای دوقلو یکی از این آبشارهای زیبا هستند که بر جذابیت شیروان دره افزودند. چشمه معدنی و ابگرم شابیل از مشهورترین چشمه‌ی این دره شگفت انگیز هستند.

بهترین زمان سفر به شیروان دره
شیروان دره‌سی در منطقه‌ای کوهستانی قرار دارد که به زمستان‌های سرد و سخت شهرت دارد. از این رو بهترین زمان سفر به شیروان دره، اواسط بهار تا پایان تابستان می‌باشد. 
ارسال نظر