نازنین دادور، خبرگزاری دانا، سرویس سلامت؛ مطابق اعلام مسئولان، ایران مدتی است وارد پیک پنجم کرونا شده است موجی به گفته کارشناسان از تمامی موارد قبلی سهمگین تر است و هر روز شاهد آمارهایی ترسناکتر از قبل هستیم.
ویروس کرونا پس از چهار مرحله اوج و رسیدن آمار به قله مرگ و میر بار دیگر وارد خط صعودی شد. آمار مرگ و میر کرونا هر روز رکورد جدید می زند و نسبت به موج های قبلی افزایش مرگ و میرها آشکار است.
خبرها حکایت از این دارد که تختهای بیمارستانی در حال پر شدن هستند و آی سی یوها که در دو ماه قبل تقریباً خالی از بیمار کرونایی بودند، یک به یک اشغال میشوند.
در همین حال و مطابق اعلام مسئولان، ایران وارد پیک پنجم کرونا شده است که البته زنگ هشدار ورود به موج پنجم ازهفتههای گذشته نواخته شده بود. زمانی که رنگ شهرها به سمت خطر نزدیک شدند.
به گونهای که پس از افزایش مراجعات سرپایی در برخی شهرها، از تعداد شهرهای آبی کاسته شد و در عوض شهرها از آبی به زرد و از زرد به نارنجی و از نارنجی به قرمز تغییر رنگ دادند.
با این همه، ایران در حالی به تعبیر مدیران وزارت بهداشت در اول گردنه پرالتهاب خیز پنجم کرونا است که ویروس جهش یافته هندی دلتا نیز در همه نقاط آن چرخیده است و به باور متخصصان حوزه سلامت؛ شیوع این ویروس جهشیافته در صورت عدم پایبندی مردم به دستورالعملهای بهداشتی میتواند منجر به ایجاد موج خیلی وحشتناکی شود.
به هر ترتیب، موج پنجم کرونا در حالی نزدیک شده و در حال رقم خوردن است که چرخش ویروس جهشیافته انگلیسی چاله جدیدی را دراین موج ایجاد کرده است. موضوعی که در کنار غفلت و بیتوجهی مردم به رعایت دستورالعملهای بهداشتی نگرانیهای شدیدی را برای حوزه سلامت ایجاد کرده است.
کادر سلامت مدافعانی با دست خالی و توانی از دست رفته مدافعان سلامت در خط اول مبارزه با کرونا و برگرداندن سلامتی به کشور بودند و در شاکلهی کادر درمانی کشور، پرستاران بیشترین زمان را درکنار بیماران سپری میکردند تا جایی که گفته میشود تقریب به ۹۰% پروسه مراقبت بر عهده پرستاران است.
براساس اطلاع رسانی مسئولان بهداشت کشور، در دوران مواجهه با ویروس کرونا در ایران حدود ۱۵ هزار پزشک و ۱۰۰ هزار پرستار در مراکز درمانی مشغل خدمت رسانی بودند که از این تعداد بیش از سه نفر به این ویروس مرگبار مبتلا شدند و بیش از 130 نفر نیز جان خود را از دست دادند.
توان جهادگران سلامت رو به تحلیل است
رئیس مرکز مدیریت بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی وزارت بهداشت با اشاره وضعیت تخت های بیمارستانی مختص کرونا، درباره برخی اظهارات مبنی بر کمبود نیرو برای مقابله با کرونا، گفت: اکنون به دلیل درگیری و بیماری پزشکان و کادر درمان با کرونا، در برخی رشته ها در برخی استان ها کمبودهایی داریم که البته مدیریت شده است.
دکتر گلپیرا، درباره وضعیت تخت های بیمارستانی مربوط به بیماران مبتلا به کرونا، گفت: اولا باید توجه کرد که هنوز تخت های بیمارستانی مربوط به کرونا در کشور ظرفیت خالی دارند و اینطور نیست که بگوییم همه تخت های بیمارستانی پر شده اند.
او درباره برخی اظهارات مبنی بر کمبود نیرو در برخی استان ها برای مقابله با کرونا و درخواست نیروی داوطلب، گفت: کادر درمان به شدت خسته و فرسوده شده است. واقعا کشش در کادر درمان بسیار کاهش یافته است. به هر حال در هر صنف و رشته ای یک زمان تعطیلی و استراحت وجود دارد. این در حالیست که زمان استراحت کادر درمان مان به شدت کم است. علاوه بر این درصد زیادی از کادر درمان و پرسنل از آنجایی که به شدت درگیر بیماران سخت و شدید هستند، درگیر کرونا و بیماری شدند و هر یک از این پرسنل به مدت دو هفته از سیستم خارج می شوند.
گلپیرا می گوید با توجه به اینکه ما همیشه سعی کردیم که با تمهیدات زیادی، تمامی پزشکان و متخصصین مختلف در همه بیمارستان هایمان داشته باشیم، اکنون به دلیل درگیری و بیماری پزشکان با کرونا، در برخی رشته ها در برخی استان ها کمبود داریم که این وضعیت جالب نیست.
امیدواریم با برنامه ریزی هایی که انجام می دهیم، بتوانیم جایگزینی مناسب را ایجاد کنیم و به ظرفیت پیشین بازگردیم. هر کس که می تواند به سیستم درمان کمک کند، خوشحال می شویم که نیروهای داوطلب به دانشگاه های علوم پزشکی مراجعه کنند و بتوانیم از ظرفیت آنها استفاده کنیم.
بحث کمبود نیرو را کمابیش در برخی استان ها می بینیم، اما به هر حال مدیریت شده است. افزایش بیماری روحی کادر درمان، یکی دیگر از نشانههای این ویروس منحوس است. شاغلان بخش درمان اضطراب، استرس، بیخوابی شبانه (غیرارادی)، اختلال اضطراب پیشرفته را تجربه کردهاند. گزارشها نشان میدهد، خودکشی، انتخاب نهایی برخی از آنها برای خروج از بحران فعلی است.
مشکلات و معضلاتی که سلامت روحی و روانی کارکنان را تهدید میکند، منجر به کاهش بهرهوری، خروج بیرویه از این مشاغل و غیبتهای غیر موجه شود. موارد بسیاری در محیطهای درمانی به وضوح دیده میشود که آثار منفی کوتاه مدت و بلندمدتی برای شاغلان بخش درمان به ارمغان میآورد.
افزایش ایمنی کارکنان و فراهم نمودن شرایط مساعد کاری سبب ارتقاء کیفی کارها میشود و از کار اجباری جلوگیری میکند. حمایت از کارکنان و جلوگیری از شرایطی که آنها در موقعیت استرسزا قرار میدهد، مهم و ضروری است. سلامت روحی و روانی مولفهای بسیار مهم است که باید مورد توجه قرار گیرد.