در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۵۹۱۷۴
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۵:۳۸
دروغ گفتن کودک، یکی از نگرانی‌های والدین در تربیت فرزندان است. والدین پیوسته از این موضوع نگران هستند که اگر فرزندشان با این عادت بزرگ شود در جامعه دچار مشکلات فراوانی می‌گردد.
پردیس تاج، خبرگزاری دانا، گروه سبک زندگی؛  نکته‌ی مهمی که در ارتباط با دروغ گفتن کودک وجود دارد این است که دروغ یکی از نشانه‌های طبیعی رشد کودک است اما وظیفه‌ی  والدین در برخورد با دروغ گفتن‌های کودک رفتار مناسب است. والدین باید مانع از ریشه ای شدن این موضوع در کودکشان شوند.

دروغ گفتن، در کودکان متفاوت است‌. بدیهی است زمانی که کودک ۳ یا ۴ ساله دروغ می‌گوید شما به متوجه‌ی دروغ او خواهید شد. به عبارتی کودکان سنین پایین، نمی‌توانند به خوبی دروغ بگویند و دروغ‌هایشان بیشتر جنبه‌ی تخیلات و خیال پردازی دارد. بنابراین لازم است که برچسب دروغ گویی بر کودک نزنید. بچه‌های کوچکتر بدون احساس گناه و معمولا برای اهداف شخصی دروغ می‌گویند در حالیکه بچه های بزرگتر با افزایش سن در هنگام دروغگویی حس بدی در مورد خودشان پیدا می‌کنند .
با افزایش سن کودک، دروغ‌گویی کودک نیز بیشتر می‌شود که ریشه در دلایل متعددی دارد. شناسایی علت‌های دروغ گویی کودک به والدین کمک می‌کند تا رفتار مناسبی داشته باشند.

برخی از دلایل دروغ‌گویی کودک عبارت هستند از :
۱- ترس از والدین
۲- خیال پردازی
۳- ترس‌از تنبیه
۴- احساس تحقیر
۵- الگو گرفتن از پدر و مادر
۶- عدم اعتماد به نفس و .... .

با کودکی که دروغ می‌گوید چگونه برخورد شود؟

۱- الگوی مناسبی برای کودک باشید.

مهمترین و اولین الگوی کودکان، والدین هستند. در بیشتر مواقع دروغگویی کودک ریشه در والدین دارد. هنگامی که کودک متوجه دروغ گفتن والدین می‌شود او نیز دروغ گویی را تکرار می‌کند. بنابراین اولین گام تغییر خود است.

۲- تنبیه را کنار بگذارید.
یکی دیگر از دلایل دروغگویی کودک، ترس از تنبیه است. اگر کودک از واکنش شما بترسد احتمال دروغگویی در او افزایش می‌یابد. اگر کودک رفتار اشتباهی را مرتکب شود و شما تنبیهی سخت برای او در نظر بگیرید روشن است که در آینده نمی‌تواند به شما اعتماد کند و متوسل به دروغ می‌شود. بنابراین صحبت کردن درباره‌ی احساستان را جایگزین تنبیه کنید. به طور مثال اگر کودکتان گلدان را شکسته است. به‌ جای تنبیه به او بگویید که ناراحت شدید.
و همینطور می‌توانید او را برای چندساعت از فعالیت محبوبش دور نگه دارید‌.

۳- اعتماد به نفس کودک را تقویت کنید.
گاهی اوقات، دروغگویی به دلیل اعتماد به نفس پایین کودک اتفاق می‌افتدد‌. وقتی کودک احساس خوبی نسبت به خود نداشته باشد یا به طور دائم مورد تحقیر والدین قرار بگیرد اعتماد به نفس خود را از دست می‌دهد و در نتیجه در جمع همسالان و خانواده دروغ‌ می‌گوید‌. در چنین مواقعی دروغ‌های کودک نشان از آرزوهای او دارد. وظیفه‌ی شما والدین این است که کودک را حمایت کنید و او را برای کارهای مثبتی که انجام می‌دهد تشویق کنید‌.

۴- خیال پردازی را با دروغ اشتباه نگیرید.
خیلی مواقع کودک واقعا قصد دروغ گفتن ندارد و حرف‌هایی که می‌زند بیشتر جنبه خیال‌پردازی و تصور دارد. در این مواقع والدین باید بتواند این موضوع را تشخیص دهند و مفهوم واقعیت، خیال و دروغ را به کودک آموزش دهند.

۵- کودک‌ را تشویق‌ کنید.
یکی دیگر از راه‌هایی که باعث از بین رفتن دروغ گویی کودک می‌شود این است که او را بخاطر کارهای صحیح و راستگویی تشویق کنید. همانطور که اشاره شد تنبیه بعد از دروغگویی را کنار بگذارید و به جای آن کودک را بخاطر راستگویی تحسین کنید. به طور مثال اگر وسیله‌ای را شکسته است بخاطر اینکه حقیقت را به شما گفته است او را تشویق کنید.

ارسال نظر