در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۶۰۹۴۱
تاریخ انتشار: ۰۴ مهر ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۹
این روزها با افزایش سرعت واکسیناسیون کرونا در کشور، سوالات زیادی پیرامون این موضوع وجود دارد اعم از اینکه افراد دارای سابقه کرونا می توانند واکسن تزریق کنند، شرایط تزریق واکسن در مبتلایان فعلی کرونا چیست، آیا امکان ابتلا به بیماری کووید ۱۹ بعد از تزریق نوبت اول وجود دارد.

نرگس درودیان، خبرگزاری دانا، سرویس سلامت؛ طبق پروتکل بهداشتی کشور اگر فردی به کرونا مبتلا باشد، بعد از اتمام دوره بیماری و خروج از قرنطینه می‌تواند واکسن کرونا را دریافت کند.

شایعاتی در فضای مجازی به نگرانی مردم برای استفاده از واکسن کرونا دامن زده است و برخی عنوان می‌کنند واکسن‌های کرونا قابل اعتماد نیستنند. برخی می‌گویند بعد از تزریق واکسن دوباره به کرونا مبتلا شدند و برخی نیز می‌گویند تزریق این واکسن برای برخی از بیماران مشکل ایجاد می‌کند.

یک متخصص بیماریهای عفونی گفت: زمان تزریق واکسن برای مبتلایان کرونا پس از بهبودی، در دز اول و دوم متفاوت است.

دکتر علیرضا جانبخش در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به استمرار روند واکسیناسیون، گفت: این میان افرادی هستند که به دلیل ابتلا به کرونا نمی توانند در زمان مقرر واکسن تزریق کنند.

وی افزود: مبتلایان کرونا چنانچه تاکنون دز اول واکسن را دریافت نکرده اند، پس از بهبودی و گذشت دو ماه می توانند نسبت به تزریق دز اول واکسن اقدام کنند.

جانبخش گفت: افرادی هم که دز اول را دریافت کرده اند و در فاصله تزریق بین دز اول و دوم به کرونا مبتلا شده اند باید صبر کنند و با گذشت 15 روز پس از بهبودی نسبت به تزریق دز دوم واکسن کرونا اقدام کنند.

این متخصص بیماریهای عفونی خاطرنشان کرد: هرچه فاصله میان بهبودی کرونا با تزریق دز دوم بیشتر باشد، بهتر است. یعنی اگر یک بیمار کرونایی بهبود پیدا کرده هر چه مدت زمانی بیشتری از بهبودی گذشته و سپس اقدام به تزریق دز دوم کند، بهتر است.

جانبخش خاطرنشان کرد: این افراد نباید نگران خطر ابتلای دوباره به کرونا در این فاصله زمانی باشند، چرا که بطور معمول آنتی باید ایجاد شده در بدن آنها ناشی از ابتلای آنها به کرونا، تا حدی بدن آنها را در برابر ابتلای مجدد ایمن می کند.

این متخصص بیماریهای عفونی در خصوص طولانی شدن فاصله بین دز اول و دز دوم واکسن در این دسته افراد نیز گفت: جای هیچ گونه نگرانی نیست، چرا که عمده واکسن ها باید حداقل بین یک تا سه ماه بین تزریق دو دز آنها فاصله باشد.

اثربخشی واکسن کرونا از چه زمانی آغاز می‌شود؟

بنابر اعلام دفتر نظارت و پایش مصرف فراورده‌های سلامت سازمان غذا و دارو، یکی از پرسش‌های مربوط به واکسن کرونا این است که اثربخشی واکسن از چه زمانی آغاز می‌شود و تا چه زمانی ماندگار می‌ماند؟. باید توجه کرد که ایمنی‌زایی واکسن کرونا، دو تا سه هفته بعد از تزریق نوبت اول آغاز می‌شود و دو هفته بعد از تزریق نوبت دوم نیز کامل می‌شود.

بنابراین ریسک ابتلا به بیماری کووید-۱۹ در روزهای ابتدایی بعد از تزریق واکسن وجود دارد و نباید نادیده گرفته شود.

در عین حال ماندگاری ایمنی در برابر ویروس کرونا بعد از تزریق واکسن‌های کووید-۱۹ مشخص نیست، اما انتظار می رود دو هفته بعد از کامل شدن واکسیناسیون، فرد واکسینه شده حداقل ۶ ماه در برابر ویروس کرونا ایمنی داشته باشد.

از سوی دیگر ممکن است بپرسید که به طور کلی میزان اثربخشی واکسن‌های کووید-۱۹ چقدر است؟. در این زمینه باید گفت که همه واکسن‌های کووید-۱۹ به طور قابل توجهی ریسک تشدید بیماری و مرگ‌ومیر ناشی از بیماری کووید-۱۹ را در صورت ابتلا کاهش می‌دهند.

همچنین این واکسن‌ها ریسک ابتلا به صورت ناقل با علائم خفیف و یا بدون علامت به بیماری کووید۱۹ را نیز کاهش می‌دهند. با این وجود اطلاعات در مورد میزان اثربخشی واکسن های کووید-۱۹ در برابر سوش‌های نوپدید ویروس کرونا محدود است.


ارسال نظر