در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۶۳۰۹۹
تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۴۰۰ - ۰۹:۵۴
محققان می گویند اثر واکسیناسیون در کاهش بستری و مرگ و میر ناشی از آن زمانی ایجاد می شود که به ایمنی جمعی برسیم و در این زمینه هم بهترین وسیله واکسیناسیون ۷۵ درصد جمعیت کشور است. طبق پیش‌بینی‌های انجام شده و با سرعت واکسیناسیونی که در ۱.۵ ماه اخیر انجام می‌شود، تا اوایل آذر ماه به میزان پوشش واکسیناسیون ۷۵ درصدی در جامعه می رسیم.

نرگس درودیان، خبرگزاری دانا، سرویس سلامت و سبک زندگی؛ به طور کلی بررسی‌های انجام شده نشان داده است افرادی که واکسن تزریق می‌کنند، بر اساس کارایی واکسنی که تزریق می‌شود، هم از نظر میزان بستری شدن بیماران در بیمارستان‌ها، هم از نظر بستری در بخش‌های مراقبت ویژه و میزان مرگ‌ومیر به میزان قابل توجهی آمار کم می‌شود. این بر اساس واکسنی است که تزریق می‌شود و ما این کارکرد را نه فقط در واکسن کرونا، بلکه در واکسن‌های دیگر مانند واکسن آنفلوآنزا هم داریم.

تزریق واکسن کرونا؛ کاهش شدت ابتلا و میزان مرگ

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که اگر واکسن تزریق کنند، دیگر به بیماری مبتلا نمی‌شوند. در حالی که در بسیاری مواقع با وجود تزریق واکسن، با توجه به پاندمی که در کشور ما و در دنیا وجود دارد، امکان ابتلا به بیماری هست. اگر آمار کشورهای دیگر را هم نگاه کنید، می‌بینید تعداد مبتلایان و کسانیکه به کرونا مبتلا شدند، ممکن است با وجود تزریق واکسن زیاد باشد. منتها اگر قرار باشد این افراد بیماری شدید یا متوسط پیدا کنند که کارشان به بستری در بیمارستان کشیده شود یا بیماری بسیار شدید و بحرانی پیدا کنند که کارشان به آی سی یو کشیده شود یا بر اثر کرونا دچار مرگ شوند، تزریق واکسن در حقیقت یک تا دو درجه شدت بیماری را کمتر می‌کند.

به عنوان مثال اگر قرار باشد کسی در آی سی یو بخوابد، ممکن است با تزریق واکسن اصلا کارش به بیمارستان نرسد یا اگر کسی قرار باشد به دلیل ابتلا به کرونا از بین برود، ممکن است با تزریق واکسن، فقط در بخش‌های معمولی بستری شود. بنابراین تزریق واکسن شدت بیماری را از حالت بحرانی و شدید به حالت متوسط بیاورد. بنابراین تزریق واکسن باعث می‌شود که شدت بیماری، درگیری ریوی مبتلایان و میزان مرگ و میر و... به شدت کاهش یابد و بیماری به صورت خفیف درآید. به طوری که به درمان‌های حاضر پاسخ داده و با سلامتی از بیمارستان ترخیص شوند. افرادی هم که ممکن بود بیماری خفیف بگیرند، با تزریق واکسن ممکن است اصلا مبتلا نشوند. بنابراین این موارد از مطالعاتی که در دنیا انجام شده، مشخص شده است. منتها آمارها در کشورهای مختلف بر اساس زمان مراجعه بیمار، نوع واکسنی که تزریق می‌کنند، زمان تزریق واکسن و نوع پیک و پاندمی که وجود دارد، کاملا باهم متفاوت است.

هنوز به ایمنی جمعی در برابر کرونا نرسیده‌ایم

عضو ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: هنوز به ایمنی جمعی در برابر کرونا از لحاظ واکسیناسیون نرسیده‌ایم و خطر بروز موج ششم همچنان وجود دارد.

مسعود مردانی افزود: ۷۰ تا ۸۰ درصد جمعیت کشور یک دز واکسن کرونا را دریافت کردند و هنوز عده ای واکسینه کامل نشده اند، از کسانی که هنوز اقدام به واکسیناسیون نکرده اند، درخواست داریم سریع تر نسبت به انجام این کار در مراکز مربوطه اقدام کنند.

وی اظهار داشت: با توجه به اینکه هنوز به ایمنی جمعی در امر واکسیناسیون نرسیده ایم خطر بروز موج ششم کرونا در کمین است و در عین حال برخی افرادی که واکسینه شده اند، نسبت به عدم رعایت شیوه نامه های بهداشتی عادی انگار کرده و باعث همه گیری و انتقال ویروس کرونا به دیگران می شوند.

متخصص بیماری های عفونی ادامه داد: رعایت شیوه نامه های بهداشتی شامل استفاده از ماسک، پرهیز از تجمعات، حفظ فاصله گذاری اجتماعی و خودداری از سفرهای غیرضروری حتی با وجود واکسینه شدن در برابر کرونا الزامی است و از مردم می خواهیم به کادر بهداشت و درمان برای کنترل و مهار این بیماری کمک کنند.

مردانی تاکید کرد: در زمان کنونی، روند آمار مرگ و میر کرونا در کشور رو به کاهش چشمگیر و عفونت دلتا در حال کنترل است، اما عادی انگاری دوباره باعث اوج این بیماری می شود و باید هوشیار باشیم.

به گفته وی، شرایط بازگشایی مدارس و دانشگاهها بطور کامل در همه استانهای کشور فراهم نشده و باید بر اساس وضعیت هر استان در مورد این بازگشایی ها تصمیم گیری شود، زیرا کادر بهداشت و درمان هنوز از سرویس دهی در پیک پنجم کرونا خسته است و باید با رعایت شیوه نامه های بهداشت و در نظر گرفتن شرایط، بخشی از بار سنگینی که بر دوش آنها وجود دارد، برداشته شود.

چه کسانی باید دز بوستر تزریق کنند؟

دبیر کمیته علمی کشوری کرونا درباره تزریق دز بوستر، گفت: عمدتا توصیه می‌کنند که دز بوستر در افرادی که مدام با کرونا برخورد دارند و در معرض آن قرار دارند، مانند پرسنل بیمارستانی، پزشکان، کسانیکه در بخش‌های بیماران مبتلا به کرونا کار می‌کنند، دز بوستر را تزریق کنند یا در افرادی که به هر علتی نقص سیستم ایمنی دارند. افرادی که نقص ایمنی دارند مشخص نیست که با دو دز واکسن، چقدر ایمنی به دست آوردند و توصیه می‌شود که برای این افراد هم دز بوستر را تزریق کنیم.

تصمیم‌گیری کمیته علمی کرونا برای تزریق دز بوستر

دکتر حمیدرضا جماعتی دبیر کمیته علمی کشوری کرونا درباره تصمیم‌گیری کمیته علمی کرونا برای تزریق دز بوستر در کشور، گفت: در این زمینه تصمیم‌گیری شده و طبق مصوبه اخیرمان پیشنهاد کردیم که حتما دز بوستر در نظر گرفته شود و از طریق منابع داخلی یا خارجی دز بوستر از سوی وزارت بهداشت تهیه شود و در اختیار افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند و کادر درمان، پزشکان، پرستارانی که در معرض کرونا هستند، قرار گرفته شود. باید توجه کرد که معمولا وقتی کمیته علمی چیزی را مصوب می‌کند، از طریق وزارت بهداشت در ستاد ملی مطرح شده و در آنجا هم تصویب می‌شود. البته معمولا تصمیم‌گیری در ستاد ملی در جهت همگرایی و اجرایی شدن تصمیمات کمیته علمی است.


ارسال نظر