عضو شورای عالی حوزه های علمیه:
به گزارش خبرگزاری دانا آیت الله جواد مروی در دیدار با دکتر بهروز مینایی مشاور مدیر حوزههای علمیه در زمینه هوش مصنوعی و جمعی از مسئولین ستاد راهبری فناوریهای هوشمند با ذکر جایگاه فناوریهای هوشمند و ضرورت توجه به مساله هوش مصنوعی، گفت: در ضرورت ورود حوزه علمیه به استفاده از فناوریهای مناسب و روزآمد، جای هیچ شک و شبههای نیست.
وی، افزود: در سند چشم انداز حوزه علمیه این بند تصویب شده است که حوزه علمیه بهره مند از فناوریهای مناسب و روزآمد با حفظ شیوه و سنتهای سلف صالح باشد. ما در این بهره مندی از فناوریها هیچ دغدغهای نداریم که حوزه علمیه باید وارد شود و کار کند و به دقت در این مسیر باشد. ما نباید در این مسائل منفعل باشیم و باید فعال وارد شویم.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه ادامه داد: یکی از نکات مهمی که اینجا لازم است مورد دقت قرار بگیرد، شناسایی کامل آسیبهای فناوری نوین و چاره جویی برای آنها است و معتقدم حتماً راه برای چاره جویی این آسیبها وجود دارد. لذا در ضرورت ورود حوزه علمیه به استفاده از فناوریهای مناسب و روزآمد جای هیچ شک و شبههای نیست.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، با اشاره به فعالیت دشمنان اهل بیت (ع) در تجمیع دادههای شیعیان و برنامه ریزی آنها برای وارد ساختن ضربه به تشیع گفت: پس از اینکه مجموعهای از اطلاعات را گردآوری نمودیم و به موتور جستجوگر هوش مصنوعی که توان استدلال هم داشت دست پیدا کردیم، طبیعی است که این ابزار به دیگران نیز در زمینههای مختلف کمک خواهد کرد. لکن باید چاره جویی بکنیم که آیا همه دادهها و استدلالها را میتوان در اختیار دیگران قرار داد و اگر سو استفادهای شد چه اقدامی باید انجام دهیم.
آیت الله مروی، گفت: ضمن اینکه ورود به حیطهی هوش مصنوعی ضروری است، اما همانطور که میدانید دادههای مقدماتی که برای منتج شدن به استدلال به ماشین ارائه میشود بسیار مهم است. فرض کنید شما بخواهید منهج آیت الله خویی (ره) در اصول، رجال و … را به این ماشین بدهید اینجا یک نکات باریکتر از مو وجود دارد؛ کسانی که میخواهند این دادهها را برای استنتاج به ماشین بدهند باید از قویتری افراد و نیروهای درجه یک موجود در این میدان باشند تا بتوانند مسیر درست را پی جویی بکنند.
استاد سطوح خارج حوزه علمیه قم، در توصیف اهمیت استفاده از هوش مصنوعی در حوزهی علوم اسلامی گفت: هر کدام از فقهای ما با توجه به مطالعاتی که داشته اند ممکن است بگویند به عنوان مثال من تسلط بر منهج ده نفر از فقها را دارم. مثلاً فقیهی بگوید من منهج صاحب جواهر را مسلطم و میتوانم حدس بزنم در مسألهای ایشان بنا به مبانی اصولی، رجالی، لغوی و ظهوری خود باید این نتیجه را میگرفت. ولی هیچگاه زمان اجازه نمیدهد که کسی بتواند نسبت به همه ی فقها این مسیر را برود. اما چنانچه ابزار هوش مصنوعی بیاید و با توجه به دادههایی نسبت به فقها و اصولیون مختلفی منهج شناسی را انجام دهد سالها کار یک فقیه را جلو میبرد. اگر منهج شناسی در خصوص یک فقیه را ماشین بتواند انجام دهد و ما نیز بتوانیم آن را آزمایش کرده و دلیل استنتاجهای آن را بررسی کنیم بسیار سبب تقدم میشود.
عضو هیئت علمی بین الملل بعثه مقام معظم رهبری، با ذکر نمونهای در بحث اصول عملیه و مسألهی ناقص بودن فحص و یاس، گفت: اگر ماشین بتواند در زمینه فحص و جستجو به ما کمک کند -خصوصا چیزی بیش از جستجوی لفظی- در این صورت استفاده از این ابزار بسیار ضرورت پیدا میکند. او ادامه داد: اگر در این مسیر درست پیش برویم و بدانیم ابزار کارکرد درست و مطلوبی دارد ممکن است به جایی برسیم که فقیه بگوید اگر در کنار یک مجتهد این ابزار باشد میتواند بگوید الذی یحکم و اگر چنین وسیلهای را در اختیار نداشته باشد نمیتواند!
آیت الله جواد مروی در پایان پس از اشاره به اینکه شورای عالی حوزههای علمیه نیز به ضرورت فناوریهای نوین رسیده است گفت: هوش مصنوعی سبب میشود موضوعات مستحدث جدیدی ایجاد شود که قطعاً نیاز دارد به اینکه فقه ما بگوید نگاه ما به این موضوعات جدید این است لذا حتماً باید به این سمت پیش برویم.
لازم به ذکر است: در ابتدای این دیدار دکتر بهروز مینایی رئیس دانشکده کامپیوتر دانشگاه علم و صنعت با ارائه گزارشی از وضعیت فعالیتهای شرکتهای جهانی در زمینه هوش مصنوعی به دستاوردهای داخلی دانشمندان در این مقوله و فعالیتهای صورت گرفته در زمینه هوش مصنوعی و علوم اسلامی از جمله موتورهای جستجوگر با قابلیت جستجوی معنایی اشاره نمود.
همچنین دکتر قاسمی دبیر ستاد راهبری فناوریهای هوشمند با ارائه گزارشی از ستاد در اضلاع فنی، راهبردی، علمی و گفتمان سازی به برگزاری همایش بین المللی در سال آینده توسط این ستاد اشاره کردند و سپس نسبت به ظرفیت حوزههای علمیه در نگارش و نقد اسناد راهبردی هوش مصنوعی نکاتی بیان کرد.
انتهای پیام/