به گزارش خبرگزاری دانا به نقل از وبدا، متن بیانیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به این شرح است: بیست و نهم دی مصادف با روز ملی هوای پاک، توجه همگان را به نقش هوای پاک در تامین سلامتی و بهبود کیفیت زندگی شهروندان و اقتصاد کشور فرا میخواند؛ همچنین انتخاب شعار «هوای پاک، حقوق عامه، اراده ملی» در سال ۱۴۰۰ ضرورت توجه به این مهم به ویژه در شهرهای با آلودگی بالا را گوشزد میکند.
آلودگی هوا به عنوان مهمترین عامل خطر محیطی بر سلامت انسان و چهارمین عامل مرگ زودرس و دومین عامل مرگ ناشی از بیماریهای غیرواگیر مانند بیماریهای ایسکمیک قلبی، سکته مغزی و سرطان ریه در جهان شناخته شده است.
براساس آخرین گزارش موسسه بار بیماریها به ترتیب ۲۲ درصد از مرگهای ناشی از سکته مغزی، ۲۱ درصد از مرگهای ناشی از بیماریهای ایسکمیک قلبی IHD)، ۲۲) درصد از مرگهای ناشی از سرطان ریه، ۲۲ درصد از مرگهای ناشی از دیابت و ۲۴ درصد از مرگهای ناشی از بیماریهای مزمن انسداد ریوی ( (COPD در کشور ایران به علت مواجهه طولانی مدت با ذرات معلق PM۲.۵ هوای آزاد است.
براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت بیش از ۹۲ درصد از مردم جهان در مناطقی زندگی میکنند که میزان غلظت آلایندههای موجود در هوا در این مناطق از رهنمود این سازمان بالاتر است و سالیانه ۶.۷ میلیون انسان بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند و به طور میانگین ۱۲ درصد از مرگهای سالیانه در جهان منتسب به آلودگی هوا است.
آلودگی هوا، عموم مردم، به خصوص کودکان را تحت تاثیر قرار میدهد. کودکان جزو نسل آینده کشور و از گروههای آسیب پذیر هستند و عوارض آلودگی هوا بر آنها همانند کاهش وزن هنگام تولد، افزایش اختلالات طیف اوتیسم، بیش فعالی، کاهش رشد مغز، افزایش عفونتهای حاد دستگاه تحتانی تنفسی، تشدید علائم آسم و افزایش بروز سرطان خون (لوسمی) کاملا شناخته شده است.
سالیانه به طور تقریبی ۵۴۰ هزار کودک زیر پنج سال در دنیا به علت مواجهه با آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند.
با وجود تلاشهای سازمانهای متولی، غلظت سالیانه ذرات معلق PM۲.۵ در کشور به طور میانگین شش برابر رهنمود سازمان جهانی بهداشت است و فقط به طور میانگین ۱۴ درصد از روزهای سال غلظت ذرات معلق PM۲.۵ در شهرهای کشور پایینتر از رهنمود سازمان جهانی بهداشت است و از طرفی هزینههای مرگ ناشی از آلودگی هوا در کشور بیش از ۷ میلیارد دلار برآورد شده است.
کاهش آلودگی هوای آزاد و داخل خانه و شناسایی مهمترین آلایندهها به منظور حذف یا کاهش آن میتواند نقش ویژهای در کاهش میزان مرگ و میر و بروز بیماریهای مرتبط داشته باشد و موجب کاهش هزینههای سرسام آور درمان بیماریها و بهبود شاخصهای بهره وری شود.
شعار روز هوای پاک «هوای پاک، حقوق عامه، اراده ملی» با هدف اهتمام هر چه بیشتر تصمیم سازان و تصمیم گیران در سطوح مختلف ملی و منطقهای برای کنترل یکی از مهمترین عوامل بروز بیماریها و مرگهای ناشی از آن انتخاب شده است. در این راستا برگزاری نشستهای کارشناسی و نشست بین بخشی با حضور همهی دستگاههای ذیربط به منظور انجام اقدامات همه جانبه میتواند راهگشا باشد.
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضرورت اقدامی اساسی، همانند فرهنگسازی، تدوین و اجرای آموزشهای مقدماتی در مدارس، جلب مشارکتهای مردمی، اجرای صحیح قانون هوای پاک در کشور و تخصیص منابع مالی پایدار را از مهمترین این اقدامات میداند و به همین مناسبت از همهی مسئولان، دست اندرکاران، فعالان حوزه سلامت و محیط زیست درخواست میکند تا با انجام اقدامات عملی بخصوص اجرای صحیح قانون هوای پاک و آیین نامههای آن و تدوین راهکارهای اجرایی مؤثر و عاجل موجب تامین محیطی سالم را برای همهی آحاد مردم فراهم آورند.
انتهای پیام/