در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۷۳۶۵۹
تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۴:۲۰
تالاب انزلی که بیش از ۲۶۴ گونه پرنده، بیش از ۷۰ گونه ماهی، ۲۰ گونه پستاندار، ۱۷ گونه خزنده و بیش از ۲۰۰ گونه گیاهی را در خود جای داده و با سخاوت منبع درآمد حاشیه‌نشنان خود است، این روزها به دلیل بی‌مهری‌های فراوان حال خوشی ندارد.
به گزارش خبرگزاری دانا، سید فرشید فلاح، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بندرانزلی‌ در گفت وگو با ایسنا ضمن گرامیداشت روز تالاب‌ها، اظهار کرد: تالاب‌ها یکی از اکوسیستم‌های مهم در کره زمین محسوب می‌شوند که علاوه بر اینکه ذخیره‌گاه ژنتیکی خوبی هستند از ورود آلودگی به دریا یا هر منبع آبی دیگری که بعد از آن قرار دارد، جلوگیری می‌کنند.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست بندرانزلی‌ با اشاره به اینکه پویایی تالاب به تنوع زیستی آن باز می‌گردد، افزود: این تنوع شامل انواع آبزیان، گیاهان، پستانداران و پرندگان است که حفاظت از اینها بسیار مهم است.

وی با بیان اینکه تالاب انزلی در حوزه چهار شهر رشت، انزلی، خمام و صومعه‌سرا به صورت مستقیم قرار گرفته، تصریح کرد: به همین دلیل این تالاب مستعد اتفاقات بدی از جمله ورود انواع فاضلاب‌های بهداشتی، صنعتی، شیرابه، زباله و پسماندهای رها شده، ورود رسوبات، تصرفات عدوانی، آتش‌سوزی، صید و شکار بی‌رویه، برداشت آب جهت مقاصد مختلف کشاورزی و پرورش ماهی، ورود انواع سموم و کودها و... است.

فلاح افزود: خوشبختانه بعد از سفر ریاست جمهوری به گیلان و معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور دکتر سلاجقه به شهرستان انزلی و بازدید از تالاب و مشکلات و معضلات آن مقرر شد علاوه بر اختصاص بودجه‌های خاص برای این امر راه حل احیای تالاب انزلی در ستاد ملی احیای تالاب انزلی در کشور مورد پیگیری قرار گیرد که امیدواریم تصمیمات متخذه در این ستاد راهکارهای مناسبی  جهت رفع معضلات تالاب و بازگرداندن آن به حالت گذشته خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه امیدواریم تالاب انزلی را یک بار دیگر به عنوان نگین تالاب‌های کشور ببینیم، گفت: تالاب انزلی بیش از ۲۶۴ گونه پرنده، بیش از ۷۰ گونه ماهی، ۲۰ گونه پستاندار، ۱۷ گونه خزنده و بیش از ۲۰۰ گونه گیاهی در خود به عنوان یک ذخیره‌گاه ژنتیک دارد که همه برنامه‌های حفاظتی و احیای تالاب باید با توجه به این موارد برنامه‌ریزی و اجرا شود.

رئیس حفاظت محیط زیست انزلی ادامه داد: از طرف دیگر حضور و مشارکت ذی‌نفعان در حفاظت و احیای تالاب همچنین بهره‌برداری خردمندانه از آن می‌تواند به پویایی این اکوسیستم در ادوار مختلف کمک کند و با توجه به اینکه زندگی بسیاری از مردم و حاشیه‌نشینان تالاب وابسته به این اکوسیستم به عنوان منبع درآمد است پرداختن به وضعیت معیشت آنها و ایجاد راهکارهای همگون با اکوسیستم تالاب کمک شایانی به حفظ و احیای تالاب انزلی می کند.

فلاح با تاکید بر اینکه این میزبان مهربان هر سال از اوایل مهر ماه تا اواخر اسفندماه میزبان پرندگان مهاجر است، تصریح کرد: مساحت تالاب و حد بستر آن که توسط آب منطقه‌ای اعلام شده ۲۵ هزار و ۶۲ هکتار است، مرز اکولوژیک تالاب انزلی ۱۹ هزار و ۴۸۵ هکتار، کنوانسیون رامسر ۱۵ هزار و ۳۰۰ هکتار و عرصه آبی طی آخرین مطالعات انجام گرفته ۱۶ هزار و ۵۵۶ هکتار است؛ اینها ناشی از نگاه متفاوت است و هر سیستمی با نگاه خودش به آن نگاه می‌کند.

وی با بیان اینکه یکپارچه شدن این مرزها به مدیریت آسان کمک می‌کند، تصریح کرد: حد بستری که سال ۹۳ اعلام شده و تاکنون اتفاقی در این خصوص نیافتاده و تعارضات، مشکلات و حقوق مکتسبه مردم هیچکدام در نظر گرفته نشده و مشکلات عدیده‌ای را برای تالاب به وجود آورده است. حد بستری که سال ۹۳ با ۴۰ سال اختلاف از سال ۵۳ اعلام شده و این حد بستر گسترش پیدا کرده، یکی از دلایل آن کاهش عمق تالاب است.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست انزلی‌ تاکید کرد: وقتی عمق یک اکوسیستم کم می‌شود آب در سطح افزایش پیدا می‌کند. عمق تالاب قبلا تا شش متر بوده و اکنون این میانگین به یک متر رسیده است و این سرریز شدن باعث شده مساحت تالاب افزایش پیدا کند. وقتی سیل می‌آید چون چاله پر شده آب از سطح به زمین‌های کشاورزی و روستاهای اطراف وارد می‌شود و بهترین مرز که الان تعریف شده، مرز اکولوژیک ۱۹ هزار و ۴۸۵ هکتار است که کمترین تعارض را با مردم و حاشیه‌نشینان تالاب دارد و از طرفی کل منطقه یعنی عرصه آبی تالاب و هم بیش از ۳۰۰۰ هکتار بیشتر از آن را مورد حمایت قرار می‌دهد، یکی از مقوله‌هایی مهمی است که باید به آن پرداخته شده و در نهایت تصمیم درست اتخاذ شود.

انتهای پیام


ارسال نظر