در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۸۳۰۸۲
تاریخ انتشار: ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۰:۲۹
گرد و خاک یکی از علل ایجاد لخته در عروق قلبی و در نهایت سکته قلبی و حتی مرگ محسوب می‌شود.
به گزارش خبرگزاری دانا فوق تخصص قلب درخصوص تاثیر‌ آلودگی هوا و گرد و خاک بر سیستم قلبی - عروقی گفت: قلب برای فعالیت طبیعی به اکسیژن زیادی نیاز دارد.

وی با بیان اینکه گرد و خاک و آلودگی هوا، منجر به بروز اسپاسم و انسداد در راه‌های هوایی می‌شود و به نوعی، تبادل گاز‌های تنفسی را با مشکل مواجه می‌کند، افزود: با این اتفاق اکسیژن خون کاهش یافته و به اختلال در عملکرد قلب می‌شود.

حی‌بر می‌گوید: همچنین ذرات گرد و خاک می‌توانند با عبور از سد‌های محافظتی تنفسی، موجب بروز التهاب در بافت ریه و در نتیجه منجر به افزایش بسیار شدید واسطه‌های التهابی مضر در خون شود که می‌تواند به همه اجزای حیاتی بدن مثل قلب، کبد و کلیه آسیب وارد کنند.

این فوق تخصص قلب ادامه داد: آسیب گرد و خاک به قلب از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا التهاب ایجاد شده می‌تواند باعث لخته در عروق قلبی و در نهایت سکته قلبی و حتی مرگ شخص شود.

به گفته حی‌بر؛ ذرات گرد و خاک تنها نیستند، بلکه روی ذرات گرد و خاک عوامل عفونی یا غیرعفونی خطرناک مثل املاح مضر نیز وجود دارند و علاوه بر بروز واکنش التهابی، می‌توانند موجب بروز عفونت‌های قلبی در کنار عفونت دیگر ارگان‌ها شوند که بسیار شدیدتر از واکنش التهابی به تنهایی است.

وی اضافه کرد: کاهش اکسیژن خون نیز می‌تواند منجر به تحریک سیستم عصبی (سمپاتیک) و در نتیجه افزایش فشار خون شده و افزایش فشار خون می‌تواند منجر به افزایش بروز سکته قلبی و مغزی شود.

حی بر گفت: در مجموع در جریان وقوع گرد و خاک، نه تنها با کمبود اکسیژن مواجه هستیم، بلکه با افزایش نیاز بدن به اکسیژن نیز مواجه هستیم، یعنی در مواجهه با گرد و خاک، نیاز اعضای حیاتی بدن به اکسیژن، نسبت به حالت عادی افزایش می‌یابد و نبود تناسب در ارائه اکسیژن و نیاز به اکسیژن در کنار این فرآیند‌هایی که در بالا تعریف شد، منجر به آسیب اعضای حیاتی بدن می‌شود که حساس‌ترین این اعضاء، قلب است.

توصیه‌های تغذیه‌ای برای روز‌های آلوده و خاکی

به توصیه متخصصان تغذیه در هوای آلوده باید مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان‌های سلنیوم و بتاکاروتن و دارای خاصیت خنثی کنندگی مواد سمی موجود در هوا مصرف شوند.

استفاده از سبزیجات و میوه‌های حاوی بتاکاروتن مثل؛ طالبی، انبه، کدوتنبل، فلفل، اسفناج، کلم و زردآلو و غذا‌های دارای سلنیوم مثل؛ غذا‌های دریایی، مرغ، نان، آجیل و غلات سبوس دار توصیه می‌شود.

مصرف کرفس، اسفناج، گوجه فرنگی، لیمو شیرین، نارنگی، پرتقال و برگه سبز کاهو که غنی از ویتامین C هستند، لبنیات و شیر کم چرب، جوانه گندم، روغن‌های گیاهی، گردو، بادام، زیتون، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز که منابع ویتامین E هستند از دیگر توصیه‌های متخصصان تغذیه به شمار می‌روند.

 

ارسال نظر