در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۸۳۲۵۳
تاریخ انتشار: ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۱:۳۴
آموزش والدین به کودک در دفاع از خود
نویسنده: فاطمه ترکاشوند
نوع نگاهی که ما والدین به زندگی، روابط و کودکانمان داریم می تواند در تعیین حد و مرزها و حفظ حریم تاثیر گذار باشد. اگر ما والدین در زندگی حریم خود را در زندگی را رعایت کنیم، کودک هم ناخودآگاه می فهمد این حریم به اصطلاح برای حفاظت از فضای شخصی اش در بین خانواده ایجاد شده است و پای بند به ان می شود.

فاطمه ترکاشوند-کارشناس ارشد مشاوره ؛ خبرگزاری دانا (گروه سبک زندگی):سبک فرزند پروری خانواده ها با دفاع از حریم خصوصی کودک ارتباط مستقیم دارد. نوع نگاهی که ما والدین به زندگی، روابط و کودکانمان داریم می تواند در تعیین حد و مرزها و حفظ حریم تاثیر گذار باشد. اگر ما والدین در زندگی حریم خود را چه در روابط و چه در نوع زندگی خود را رعایت کنیم، کودک هم ناخودآگاه می فهمد این حریم به اصطلاح برای حفاظت از فضای شخصی اش در بین خانواده ایجاد شده است. حریم خصوصی و دفاع از آن ، موضوعی است که نمی توان به یکباره برای کودک تعریف و چارچوب برایش تعیین کرد .اما در اینجا ستون اصلی این حریم و دفاع از آن برای کودک را  می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

1-اعتماد به نفس :کودکی که اعتماد به نفس داشته باشد خودش می تواند تصمیم بگیرید در هر موقعیت کدام نوع رفتار را انجام دهد؛ ترک محیط، برخورد قاطعانه یا بی توجهی، در خانه اجازه دهید فرزندتان با رعایت احترام و حد و مرزها از خود دفاع کند، چون غالباً کودکانی که در خانه به موقع از خود دفاع می کنند در بیرون از منزل هم این توانایی را دارند . محبت و عشق خود را به فرزندتان انتقال دهید کودکی که احساس کند مورد محبت و عطوفت خانواده است در ارتباط برقرار کردن با دیگران موفق تر است. شایستگی و مهارتهای او را افزایش دهید. علاوه بر این در محیط خانه مسئولیت متناسب با سن او واگذار کنید،  چنین فعالیت های کمک می کند تا اطمینان به خود را پیدا کند و در موقعیتهای مختلف مقتدرانه رفتار کند.

2-مقابله به مثل ممنوع: یکی از اشتباهات رایج بین والدین این است که کودک نمی تواند از خود دفاع کند. گفتن جمله" تو هم او را بزن یعنی به او آموزش دهیم اگر کسی کار بدی کرد تو هم آنها را تکرار کن". باید بدانیم کودکی که کتک می زند نیز آسیب می بیند زیرا احساسات منفی در او جمع می شوند یعنی به کودک در چنین موقعیتهایی کینه ، خشم و مجازات را آموزش می دهیم. آموزش همدلی نحوه بیان ناراحتی به شکل درست به کودک کمک می کند تا مهارتهای اجتماعی خود را بهبود بخشد و بتواند موفق تر عمل کند و به طرز درستی ابراز وجود داشته باشد.

3-به فرزند خود بها دهید: اگر فرزند با اعتماد به نفس، با عزت نفس و متشخصی می خواهید، به او احترام گذاشته و اجازه ابراز وجود بدهید. هرگز احساسات او را سرکوب نکنید و برایش گوش شنوا باشید تا بتواند به راحتی با شما در مورد افکار و احساسات درونی خود صحبت کند . بها دادن شما به فرزندتان در خانه و داشتن رفتار محترمانه با او باعث می شود که او نیز برای شخصیت خود ارزش قائل باشد و اجازه ندهد کسی وارد حریمش شده یا آزارش دهد.

4-استقلال فردی:متناسب با سن کودک یا نوجوان دلبنتان به او مسئولیت بدهید و اجازه  دهید خودش به امور شخصی خود رسیدگی کند. وابستگی و نداشتن استقلال فردی باعث می شود او هنگام مواجهه با اذیت و آزار سایرین نیز احساس ناتوانی کرده و برای دفاع از فرزند فقط تحت شرایطی که خطر جدی او را تهدید می کند مجاز است آن هم با در نظر گرفتن شرایط سنی.

5-مهارت های کلامی: والدین باید محترمانه صحبت کردن را از حدود سه سالگی به کودکشان آموزش دهند، فرزند ما باید قادر باشد با حفظ احترام و بدون در رفتن از کوره در دفاع از خود به مذاکره و مباحثه بپردازند و اگر کسی در مورد آنها دچار قضاوت اشتباهی شد، موضوع را برای او شرح داده و در سوءبرداشت ها سکوت کرده و از درون دچار آشفتگی گردند.

ارسال نظر