فاطمه ترکاشوند-کارشناس ارشد مشاوره؛خبرگزاری دانا(گروه سبک زندگی)؛همانطور که در مقاله قبل اشاره شد، در جامعه امروز، احترام به حریم خصوصی و آموزش دفاع از خود، در فرزندان یکی از مسائلی است که والدین را سر دوراهی عمل قرار میدهد ،نه می توان کودک را به حال خود رها کرد و نه می توان او را تحت سلطه خود قرار داد که اعتماد به نفسی برای او باقی نماند. و اما به ادامه این پایه ریزی حریم و دفاع کودک از خود می پردازیم:
1-مدام به او گوشزد نکنید: به خاطر داشته باشید که مستقیم گوشزد کردن نتیجه چندانی در پی ندارد. خصوصاً اگر مرتب نیز تکرار شود، بنابراین اگر فرزندتان در برابر اذیت و ازار دیگران از خود دفاع نمی کند و شما از این موضوع ناراحت هستید ، می توانید در مورد این موضوع با او صحبت کنید اما دائماً در گوش او نخوانسید "که باید از خود دفاع می کردی، دفعه بعد فلان کار را بکن و.. "چون با این کار او را بیشتر تحت فشار می گذارید.
2-دو صد گفته چون نیم کردار نیست: در زمینه کسب تمامی مهارتهای زندگی از جمله دفاع از حق و حقوق و منزلت خود، کردار ما الگوی فرزندانمان است نه حرف هایی که خود بدان عمل نمی کنیم. اگر کودک شاهد این باشد که شما در محیط خارج از منزل، در حال رانندگی در خیابان یا حتی در منزل در برابر زورگویی همسر یا خانواده قادر نیستید از حقوق یا مواضع خود دفاع کنید. او نیز از شما الگو گرفته و در برابر هر ستمی چشم خود را می بندد.
3-مهارت های اجتماعی: متاسفانه امروزه تک فرزندی به دلیل مسائل اقتصادی و معیشتی، کم بودن تعداد کودکان در فامیل ، غیر حضوری بودن مدارس و کم شدن رفت و آمدهای دوستانه و خانوادگی به دلیل همه گیری کرونا.. باعث شده اند که کودکان دامنه ارتباطات اجتماعی ضعیفی داشته باشند. عدم حضور در مراسم های خانوادگی یا کلاس های مختلف و یا نداشتن خواهر و برادر باعث می شود کودکان عملاً شانس کمتری برای یادگیری مهارتهای اجتماعی داشته باشند.
4-شجاعت به معنای توانایی غلبه بر ترس به منظور دفاع از چیزهای درست است ، شجاعت به معنای بی پروایی نیست بلکه به معنای آن است که با وظایف و مسئولیت های خود روبرو شویم آموزش شجاعت به کودکان به آنها عزت نفس و احساس قدرت می دهد. نکته مهم این است که شجاعت به معنای نترسیدن نیست؛ کودک بابد بداند که مواقعی هست که همه می ترسند و باید از خطر فرار کنند این یک مسئله طبیعی بوده و نباید به معنای ترسو بودن قلمداد شود اما کودکان همچنین باید یاد بگیرند که چگونه با ترس ها روبرو شوند و بر کدام یک از آنها غلبه کنند و این غلبه چگونه باشد.
در نهایت: ما والدین باید با ایجاد یک آموزش مناسب برای فرزندمان و نظارت و پشتیبانی که بر مبنای اعتماد متقابل(والدین و کودک) است، بهترین ارتباط را با فرزندمان ایجاد کنیم تا بتواند به بهترین شکل ممکن استقلال و خود مختاری لازم خود را دریافت کند.