فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سلامت ؛ تب به حالتی گفته میشود که حرارت اصلی بدن از حدّ معمولش بالاتر رود ، معمولا هنگامی که متوجه شویم دمای بدن مان از 38 درجه سانتیگراد بالاتر رود.
تب نشان دهنده ی آن است که بدن شما با عوامل بیماری زا و خطرناک درحال مبارزه است و از بروز مشکل و بیماری در بدن تان خبر می دهد.
عوامل بسیاری در ایجاد تب دخالت دارند که عفونت ها یکی از شایع ترین عوامل تب به شمار می روند.
مهم ترین علل شایع تب عبارتند از:
بیماری های ویروسی
بیماری های ویروسی یکی از متداول ترین عوامل تب در افراد بزرگسال هستند. مانند بیماری آنفولانزا.
بیماری های باکتریائی
یکی از عوامل شایع ایجاد تب ، بیماری ها و عفونت های باکتریائی است که می تواند روی هرکدام از اندام های بدن تأثیر بگذارد.
عفونت های قارچی
عفونت های قارچی در هر اندامی دیده می شود ، برای درمان این نوع عفونت ها از داروهای ضد قارچ استفاده می شود.
تماس با حیوانات
برخی از افرادی که با حیوانات سروکار دارند ، در معرض آلودگی یا باکتری های نادری هستند که باعث تب می شوند.
مسافرت
افرادی که به خارج از کشور مسافرت می کنند ، معمولا در اثر مصرف غذاهای جدید ، مسمومیت ها ، حشرات و بیماری های قابل پیشگیری یا واکسن دچار تب می شوند.
داروها
برخی از داروها مثل آنتی بیوتیک ها ، داروهای فشارخون بالا یا داروهای ضد تشنج باعث افزایش دمای بدن می شوند . تزریق برخی از واکسن ها نیز باعث بروز تب در بدن می شوند. تب ناشی از داروها ، می تواند بلافاصله پس از استفاده از داروها یاحتی 7 تا 10 روز پس از قطع دارو اتفاق بیافتد.
تومورهای بدخیم
سرطان هم می تواند باعث بروز تب شود . گاهی اوقات تومور عفونت می کند . تومور های مغز می توانند از تنظیم دمای بدن توسط هیپوتالاموس جلوگیری کنند و باعث تب شوند.
عوامل محیطی
گاهی به دلیل قرار گرفتن فرد در آب و هوای گرم و مرطوب یا انجام ورزش های سنگین و شدید ، بدن بیش از حدّ گرم می شود و دمای آن به شدت بالا می رود. این یک حالت اورژانسی است و باید به سرعت بدن فرد را خنک کرد.
روش های غیر دارویی برای پایین آوردن درجه حرارت
پاشویه
به منظور پایین آوردن درجه حرارت بیمارانی که تب شدید دارند ، به کار می رود. بدین طریق پاهای فرد بزرگسال را درون لگن گذاشته و از زانو به پایین به مدت 10 تا 15 دقیقه با آب سرد یا ولرم شست و شو دهید . سپس پاها را از لگن خارج ساخته ، آن را خشک کرده و روی مریض را بپوشانید.
می توان برای کاهش دمای بدن ، پارچه های کوچک مرطوب را در نواحی زیر بغل ، کشاله ران و روی شکم قرار داده و آن هارا تا زمان پایین آمدن دمای بدن در جهت حرکت عقربه های ساعت به طور موقتی عوض کرد. توصیه می شود که دمای بدن هر 15 تا 20 دقیقه کنترل شود و در صورت پایین آمدن درجه حرارت بدن ، روی بیمار پوشانده شود.
کمپرس آب سرد
یکی از متداول ترین روش ها برای پایین آوردن تب ، کمپرس با آب سرد است که از طریق گذاشتن حوله ای که در آب سرد خیس شده و قرار دادن بر روی موضع ، تب پایین میاید.
پس از گرم شدن حوله و تکرار مجدد این کار به مدت 15 دقیقه می توان یک تا دو درجه ، میزان حرارت بدن را پایین آورد.