در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۹۶۵۰۰
تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۹:۱۷
مسئول راه‌اندازی جهاددانشگاهی گلستان از شیرینی‌ها و تلخی‌های راه‌اندازی جهاددانشگاهی در استان می‌گوید و تأکید ‌می‌کند؛ هر جایی که مدیریت ارشد استان حامی جهاددانشگاهی بود این نهاد در آن استان بزرگ شد اما هر جایی که حمایت نبود جهاددانشگاهی نیز کوچک ماند.

به گزارش خبرگزاری دانا به مقل از ایسنا، جهاد دانشگاهی به فرمان امام خمینی(ره) در زمین انقلاب اسلامی روئید و امروز همچون درختی تناور در راستای رفع مشکلات، چالش ها و نیازهای کشور گام برداشته و به بازوی پرتوان کشور در حرکت به سوی علم، پژوهش و علوم فناورانه تبدیل شده است.

این نهادِ انقلابیِ برآمده از دل انقلاب فرهنگی، در ۱۶ مرداد سال ۱۳۵۹ تأسیس شد تا با ایجاد تحولی اساسی در نظام دانشگاهی و آموزش عالی کشور کمک‌کار این ستاد باشد.

به جرأت می‌توان گفت همه ویژگی‌های یک نهاد انقلابی و برخاسته از متن انقلاب اسلامی در جهاددانشگاهی به بروز و ظهور رسیده، این نهاد اثرگذار در گام اول انقلاب موفق و همپا با آرمان‌های انقلاب عمل کرده و در گام دوم انقلاب، به دنبال ایجاد زیست‌بوم نوآوری نخبگان در کشور است.

با وجود ظرفیت های ارزشمند این نهاد انقلابی اما هنوز آنطور که باید به نحو شایسته در بین دستگاه های اجرایی شناخته نشده و استفاده از ظرفیت های بی‌نظیر آن در راستای رشد و توسعه کشور بعضاً در نگاه مسئولان مغفول مانده است.

گلستان جزو استان‌هایی بوده که در تأسیس جهاددانشگاهی در رده های آخر قرار داشته و گلستانی‌ها سال‌ها از وجود این نهاد ارزشمند، مؤثر و جهادی بی‌بهره بوده‌اند؛ مسئله‌ای که در جای خود قابل تأمل است.

۱۶ مرداد؛ سالروز تأسیس جهاددانشگاهی بهانه ای شد تا گفتگویی را با دکتر «عبدالرضا حاجیلری»، سرپرست دفتر تخصصی علوم انسانی، اجتماعی و هنر معاونت پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی و مسئول راه‌اندازی جهاددانشگاهی گلستان ترتیب دهیم و شیرینی‌ها و تلخی‌های مسیر راه‌اندازی این نهاد انقلابی در گلستان را جویا شویم که در ادامه از نظر می‌گذرانید؛

چطور شد که جرقه ایجاد جهاددانشگاهی گلستان به ذهن شما خطور کرد؟
جهاد دانشگاهی در ۱۶ مرداد ۵۹ تشکیل شد و در آن زمان در دانشگاه‌های تهران شعبه‌های جهاددانشگاهی شکل گرفت که در واقع مدیریت دانشگاه‌ها را برعهده داشتند.
در آن زمان در دانشگاه اصلی هر استان نیز جهاددانشگاهی تشکیل شد، به دلیل آنکه گلستان قبلا جزو استان مازندران بود جهاددانشگاهی مازندران شکل گرفت در ادامه حتی با جدایی گلستان از مازندران و با وجود گذشت چند سال هنوز جهاددانشگاهی در استان راه‌اندازی نشده بود.
از آنجایی که فرزند گلستان هستم و نسبت به این استان عِرق داشتم و از سویی دیگر از مدیران ستاد دفتر مرکزی جهاددانشگاهی بودم همیشه خلا جهاد دانشگاهی را در گلستان حس می‌کردم و دغدغه‌ام این بود که چرا گلستان از ظرفیت‌ها و توانمندی جهاددانشگاهی بی‌نصیب است.

در آن زمان که پیشنهاد راه‌اندازی جهاددانشگاهی را مطرح کردم رئیس وقت جهاددانشگاهی گفت چرا باید جهاددانشگاهی را در استانی راه‌اندازی کنیم که هیچ یک از مسئولان آن در این خصوص دغدغه نداشته و به دنبال راه‌اندازی جهاد در استان خود نیستند که بنده در پاسخ گفتم مسئولان استانی از ظرفیت جهاددانشگاهی بی‌اطلاع هستند.

در سال ۸۷ اقدامات خود را برای راه‌اندازی جهاددانشگاهی آغاز کردم، در آن زمان «یحیی محمودزاده»، استاندار وقت گلستان بود که بسیار فعال و پرکار بود، جلسه‌ای با حضور استاندار تشکیل شد  و موضوع تاسیس جهاددانشگاهی در گلستان را مطرح کردیم که خوشبختانه با استقبال خوب مدیران ارشد استان همراه شد و زمان زیادی نگذشت که آقای استاندار طی تماس تلفنی با رئیس وقت جهاددانشگاهی از پیشنهاد مطرح‌شده استقبال کردند و بلافاصله تشکیل جلسه شد و راه‌اندازی جهاددانشگاهی در گلستان در دستور کار قرار گرفت.

در آن زمان طی حکمی مسئولیت راه اندازی جهاددانشگاهی به بنده واگذار شد که طی انجام یک کار مطالعاتی، نیازهای استان گلستان را شناسایی کرده و در نهایت با ارتباط ایجاد شده با روسا و اساتید دانشگاه‌ها و سازمان‌های ذی‌ربط و پیگیری مطلوب استاندار وقت گلستان و معاونان وی جهاددانشگاهی گلستان در ۱۸ بهمن ماه سال ۸۸ طی مراسمی باشکوه افتتاح شد.
در آن زمان دانشگاه علوم پزشکی گلستان و دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی و همچنین استانداری برای شکل‌گیری جهاددانشگاهی ما را همراهی کردند که بسیار ارزشمند بود.
شکل گیری جهاددانشگاهی در گلستان همچون پل ارتباطی برای برای بروز و ظهور توانمندی های علمی و فناورانه و همچنین شناسایی نیازها و چالش های استان گلستان بود.

سختی های مسیر شما چه بود؟

 هر کاری در شروع مشکلات و سختی های خاص خود را دارد اما خوشبختانه در آن زمان استقبال مدیران وقت استان از جهاددانشگاهی مطلوب بود و امکانات خوبی نیز در اختیار ما قرار دادند.
در آن زمان هم مشکلات و سنگ‌اندازی‌ها از سوی کسانی بود که نسبت به جهاددانشگاهی بی اطلاع و ناآگاه بوده و یا بعضی اوقات از سوی برخی افراد اطلاعات نادرستی به آنها منتقل می‌شد، از سویی برخی دستگاه‌ها جهاددانشگاهی را رقیب خود می دانستند حال آنکه این نهاد رقیب هیچ مجموعه ای نیست و در موضوعاتی نقش‌آفرینی می کند که کسی حضور نداشته و در آن حیطه خلأ وجود دارد.

جهاددانشگاهی در موضوعاتی که دیگر دستگاه‌ها ورود پیدا می کنند وارد نمی شود بلکه در موضوعاتی فعالیت می کند که مردم مشکل دارند برای مثال در گذشته در استان گلستان هیچ مرکز درمان ناباروری وجود نداشت و جهاددانشگاهی برای کمک به زوج های نابارور گام های اولیه را برداشت تا برای درمان مجبور به حضور در سایر استان ها و پیمودن مسافت طولانی نشوند اما متأسفانه با موانعی مواجه شد که در نهایت موفق به راه اندازی این مرکز درمانی نشده و هنوز هم این خلأ در استان وجود دارد.

همچنین اخیراً جهاددانشگاهی با توجه به تخصص و توانمندی علمی خود به مسئله درمان سرطان پستان در استان وارد شده که امیدواریم این مهم با حمایت های مدیریت ارشد استان گلستان به سرانجام برسد.

در مجموع در آن زمان با استقبال استاندار وقت گلستان و معاونان وی و همچنین ذوق و شوق فراوان ما به واسطه ایجاد جهاددانشگاهی موانع به چشم ما نمی آمد.

بهترین و سریع‌ترین رشد جهاددانشگاهی گلستان در طول یک سال اخیر رقم خورد
 

در تأسیس جهاددانشگاهی گلستان چه کسی بیشترین همراهی را با شما داشت؟
در آن زمان مدیریت ارشد استان بیشترین همراهی را با ما داشت و یحیی محمودزاده، استاندار وقت گلستان و معاونان او(فتح الله نوری، سوخته سرایی و غیره) و همچنین رؤسای اسبق دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی گرگان و دانشگاه علوم پزشکی بیشترین همراهی را با ما داشتند که در اینجا لازم است از همراهی آنها تشکر ویژه داشته باشم.

در واقع نقش مدیریت ارشد استان گلستان در تقویت جایگاه جهاددانشگاهی اعم از شکل گیری و ادامه حیات این نهاد بی بدیل است و در هر دوره ای که مدیریت ارشد استان همراهی بیشتری با جهاددانشگاهی داشته باشد این نهاد امکان بیشتری برای بروز و ظهور توانمندی ها و ظرفیت های خود دارد.

آیا در این سال‌ها از روند حرکت جهاددانشگاهی گلستان راضی بودید؟
استان گلستان از لحاظ مساحت و جمعیت تقریباً استان چهاردهم و پانزدهم کشور کشور است در همین راستا در آن زمان در قالب یک برنامه چشم انداز به این نتیجه رسیدیم که جهاددانشگاهی گلستان باید در بازه زمانی پنج ساله از لحاظ رتبه‌بندی در بین سایر واحدهای جهاددانشگاهی در رتبه چهاردهم و پانزدهم قرار گیرد اما متأسفانه چنین اتفاقی نیفتاد و بنده از رشد جهاددانشگاهی در این استان رضایت ندارم.

جهاددانشگاهی گلستان حداقل در بازه زمانی پنج سال باید به جایگاه پانزدهم کشور می رسید حال آنکه امروز با این هدفگذاری فاصله زیادی دارد و این عقب ماندگی در شأن استان گلستان نیست.
البته طی این سال ها بهترین و سریع‌ترین رشد جهاددانشگاهی گلستان در طول یک سال اخیر رقم خورده و اگر این سرعتِ حرکت و پردازش مطلوب موضوعات تا پنج سال ادامه یابد به طور قطع جهاددانشگاهی گلستان جزو ۱۰ یا ۱۵ استان برتر کشور خواهد بود.

جهاددانشگاهی متفاوت در انتظار گلستان

به نظر شما چرا جهاددانشگاهی گلستان طی این سال ها به جایگاه واقعی خود نرسید؟
بخشی از این عقب‌ماندگی متأثر از تغییرات مدیریتی در استان گلستان بوده و بخشی دیگر از آن نیز ناشی از ضعف حمایت های استان از برنامه های توسعه ای جهاددانشگاهی بوده است.
شروع جهاددانشگاهی در گلستان بسیار طوفانی و عالی بود اما در ادامه مدیران بعدی آنطور که باید از جهاددانشگاهی حمایت نکردند و مدیران جهاددانشگاهی استان نیز در برقراری ارتباط با مدیران ارشد استان و بهره برداری از امکانات این نهاد و انتقال آن به استان چندان موفق نبودند.
در واقع علاوه بر مدیریت ارشد استان، در مدیریت جهاددانشگاهی گلستان نیز ضعف هایی وجود داشت در نتیجه این نهاد توانمند آنطور که باید در گلستان رشد نکرد اما ان‌شاءالله با رویکرد مدیریت جدید جهاددانشگاهی استان و همچنین حمایت ویژه استاندار گلستان در سه سال آینده جهاددانشگاهی متفاوتی را در استان خواهیم داشت.

شیرین ترین خاطره ای که از فعالیت در جهاددانشگاهی گلستان به یاد دارید چه بود؟
شیرین ترین خاطره ام برگزاری مراسم افتتاحیه جهاددانشگاهی در گلستان بود، در آن زمان دکتر سمنانیان، رئیس وقت دانشگاه علوم پزشکی گلستان و همچنین دکتر رامین رحمانی، رئیس وقت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان از جهاددانشگاهی گلستان حمایت ویژه ای داشتند به ویژه دکتر رحمانی که خود را از جهادگران می دانست و برای راه اندازی این نهاد همراهی فوق العاده ای با ما داشت.
از طرفی اشتغال ۴۰ نفر از جوانان توانمند در حوزه دانش بنیان جهاددانشگاهی گلستان و اقدامات انجام شده شیرینی و شور و شعف خاصی را در بنده ایجاد می کند، همیشه دیدن رشد و پیشرفت جهاددانشگاهی گلستان برایم شیرین است و به ویژه در یک سال اخیر با مدیریت آقای شهبازی، تیمی از نیروهای جهادی، مخلص، پرکار و پرتلاش در مجموعه جهاددانشگاهی گلستان تشکیل شده است.
 

جهاددانشگاهی گلستان یکی از بهترین‌ها و قوی‌ترین‌ها خواهد شد

افق جهاددانشگاهی گلستان را چگونه می‌بینید؟
در آینده جهاددانشگاهی گلستان یکی از بهترین و قوی ترین‌ها در کشور خواهد بود البته تحقق این مهم مشروط به تلاش بیشتر، تدبیر درست و حمایت مدیریت ارشد استان از این نهاد است، هر جایی که مدیریت ارشد استان حامی جهاددانشگاهی بود این نهاد در آن استان بزرگ شد اما هر جایی که حمایت نبود جهاددانشگاهی نیز کوچک ماند.

*در حال حاضر مجموعه مدیران و جوانان جهاددانشگاهی را چقدر منطبق بر آرمان‌های این نهاد انقلابی می‌بینید؟

 نسل اول و دوم نیروهای جهاددانشگاهی باید تلاش کنند آموزه های فرهنگ جهادی را به نسل جدید انتقال دهند که یک بخشی انتقال پیدا کرده و بخشی دیگر نیز در حین کار منتقل خواهد شد.

از سویی دیگر تلاش مومنانه تعریفی است که برای نیروهای جهاددانشگاهی به کار می رود که باید به صورت مستمر، نستوه و خستگی‌ناپذیر کارها را دنبال کنند و معطل سازمان و یا فرد خاصی نباشند.

انتظار می‌رود کارکنان جهاد دانشگاهی راهکارها و میانبرها را پیدا کنند و از کار و تلاش خسته نشوند و بدون دلزدگی و با انگیزه و امید دوچندان به آینده امورات را پیگیری کرده و توسعه جهاددانشگاهی را رقم بزنند.
جهاددانشگاهی جز خدمت به مردم هدف دیگری ندارد؛ هدفی که مبتنی بر دانش و دانش بنیان شدن است.

انتهای پیام/

برچسب ها: جهاد دانشگاهی
ارسال نظر