به گزارش خبرگزاری دانا به نقل از ایرنا، در کنار شکل گیری شرکتهای دانش بنیان در مراکز علمی و دانشگاهی، برخی دیگر از شرکتها تحت عنوان شرکتهای خلاق با هدف ارائه مدلهای نوین کسب و کار در حوزه زیست بوم نوآوری شکل گرفته اند و رشد و توسعه محصولات و خدمات این شرکتها برخلاف شرکتهای دانشبنیان نیاز به فناوری پیچیده و پیشرفته ندارد.
در واقع شرکتهای خلاق، شرکتهایی هستند که هدف اصلی ماهیت آنها بر اساس خلاقیت و نوآوری و تکمیل زنجیره ایده تا محصول است و دایره فعالیت آنها در حوزه صنایع خلاق فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری است.
ضعف در صنایع تبدیلی و غفلت از فناوری مهمترین معضل صنعت چرم
صنعت چرم به عنوان یکی از مهمترین و سودآورترین صنایع مطرح در دنیا محسوب میشود و با این حال متاسفانه کشورمان در حال حاضر با وجود اینکه در صنعت دباغی از قدمت و پیشینه تاریخی برخوردار است، یکی از بزرگترین کشورهای خام فروش چرم سبُک در جهان شناخته میشود. صنعتی که به طور حتم میتواند در توجه و سرمایهگذاری هرچه بیشتر در صنایع تبدیلی ارزآوری مناسبی برای کشورمان به دنبال داشته باشد. مسالهای بسیار مهم که حسین کاظمی یکی از کارآفرینان و مدیرعامل شرکت خلاق چرم پرتوافکن نیز در گفتگو با ایرنا بر آن تاکید فراوانی دارد.
این فعال حوزه صنایع خلاق با تاکید بر اینکه، صنعت چرم صنعتی بسیار اشتغالزا و ارزآور در دنیا محسوب میشود، جلوگیری از خامفروشی چرم یا سالامبور باکیفیت ایرانی را که از گذشته در سایه بیتوجهی مسوولان به رویهای مرسوم تبدیل شده است، در گرو ورود هرچه بیشتر فناوران و دانشبنیانها به این حوزه دانست.
وی با بیان اینکه، کشور ایتالیا در حال حاضر به عنوان یکی از کشورهای مطرح در صنعت چرم شناخته میشود، افزود: ترکیه نیز رتبه دوم را داراست و متاسفانه ایران نیز با اینکه به عنوان یکی از سه کشور تولیدکننده پوست و صادرکننده محصولات نیم ساخته است و چرم تولیدی ایران از نظر کمی و کیفی رتبه سوم را دارد، اما حدود ۸۰ درصد صادرات چرم ایران خام و به شکل سالامبور صورت میگیرد.
کاظمی میگوید: اقتصاد کشورمان همانند صادرات نفت خام، از نبود زیرساختهای لازم برای فرآوری و تولید محصولات چرمی لطمه میخورد. این در حالی است که برخی از کشورها از جمله ترکیه از صادرات چرم خام و سالامبور به شکل جدی جلوگیری میکنند چراکه آنها با ایجاد ارزش افزوده و ارزآوری ضمن اینکه زمینه اشتغالزایی مناسبی را فراهم کرده اند، درآمدهای هنگفتی را به کشور خود سرازیر میکنند.
وی ادامه داد: به دلیل قرار گرفتن ایران در منطقه گرم و خشک، دارای بهترین چرم گاو و گوسفند هستیم، اما به علت ضعف در صنایع تبدیلی چرم، این محصول با ارزش به صورت خام در اختیار صنایع تبدیلی کشورهای دیگر از جمله ایتالیا و ترکیه قرار میگیرد و این خود زمینه اشتغالزایی کارگران این کشورها و ارزآوری برای آنها را به دنبال داشته است.
آموزش رایگان و کارآفرینی برای زنان زندانی و مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره)
این فعال حوزه صنایع خلاق که حدود یک دهه است در کار تولید محصولات دست دوز چرم طبیعی در استان گلستان مستقر شده، اخیرا موفق شده است محصولات خود را به کشورهایی همچون سوئد، سوئیس، کانادا، ترکیه و آذربایجان صادر کند و در مردادماه جاری نیز در نمایشگاهی در کشور روسیه شرکت کند و موفق به مذاکره با تجار روس برای صادرات محصولات چرمی خود به این کشور شده است.
وی میگوید: در حال حاضر ۱۶۰ خانم خانه دار در منزل برای تولید محصولات حوزه چرم دست دوز شامل کیفهای مردانه، زنانه، کمربند، دستبند و انواع غلاف و به تازگی برای تولید برخی لباسها با این شرکت خلاق همکاری میکنند.
خانمهایی که بخشی از آنها عضو کمیته امداد و حتی بخشی دیگر در زندان هستند، به گفته این کارآفرین فعال، پس از آموزش و فراگیری دوزندگی بر اساس کارکردشان به آنها حقوق پرداخت میشود. یعنی آنها تنها با داشتن یک سوزنِ کار و وسایلی که در اختیارشان گذاشته میشود، میتوانند حدودا روزی ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان درآمد داشته باشند.
این کارآفرین حوزه صنایع خلاق با بیان اینکه، تاکنون موفق به راه اندازی سه کارگاه تولید محصولات دست دوز چرم طبیعی شده است، افزود: درحال حاضر درصدد راه اندازی چهارمین کارگاه هستم.
کاظمی اظهار کرد: اگر دستگاههای مربوطه حمایتی و زمینی را به ما اختصاص دهند، میتوانیم یک کارگاه کفش دست دوز با اشتغالزایی حداقل ۵۰۰ نفر و تولید روزانه حداقل ۳۰۰ کفش دست دوز راه اندازی کنیم و حتی صادرات داشته باشیم.
صادرات یک کاپشن چرم چهار برابر یک بشکه نفت خام ارزآوری دارد
این فعال حوزه صنایع خلاق همچنین در ادامه گفت: محصولات تولیدی ما با محصولات مصنوعی چینی هم قیمت است این درحالی است که کیفیت کارهای ما حداقل سه برابر بیشتر است و ما مجبوریم محصولات چرم طبیعی تولیدی خود را به قیمتی بفروشیم که مصرف کنندگان رغبتی به خرید نوع مصنوعی آن نداشته باشند.
کاظمی با بیان اینکه، محصولات این شرکت فعال در حوزه صنایع خلاق طبق استانداردها و بازار روز جهانی تولید میشوند، افزود: مدلهایی که تولید میشود متناسب با بازار جهانی است و این باعث موفقیت ما در حوزه صادرات شده است.
کاظمی افزود: دلیل ارزان بودن محصولات کیفی ما نسبت به محصولات مصنوعی وارداتی این است که در حال حاضر تنها هزینههای برش، دوزندگی، یراق و چرم را در فروش محصولات خود محاسبه میکنیم و سود ما تنها در برش و دوخت و دوز کارها است.
وی در خصوص انتظار خود از دستگاههای دولتی با تاکید بر اینکه، هیچ درخواستی برای دریافت وام و تسهیلات ندارد، اظهار داشت: کار من دست دوز است و یکی از درخواستهای ما بیمه افرادی که است که در این کارگاهها مشغول به کار هستند. به این طریق برای آنها یک دلگرمی برای ادامه کار به وجود میآید.
این کارآفرین گفت: انتظار دیگر ما از مسوولان این است که ما را در حوزه فروش و صادرات محصولات تولیدی به سایر کشورها یاری دهند چراکه محصولات ما در عین برخورداری از کیفیت مناسب از قیمت رقابتی برخوردار است و بازارهای صادراتی هم به طور حتم از آن استقبال خواهند کرد. البته یک مشکل دیگر هم وجود دارد؛ متاسفانه گمرکات کشور گاهی با افزایش هزینهها موانعی ایجاد میکنند و با این هزینههای گمرکی و البته مالیات که افزایش قیمت تمام شده محصولات تولیدی را به دنبال خواهد داشت، نمیتوانیم صادرات خوبی داشته باشیم.
وی افزود: این در شرایطی است که ما واردات نمیکنیم بلکه تولید انجام میدهیم و با اشتغالزایی ۱۶۰ نفر باید از پرداخت مالیات معاف شویم.
کاظمی در ادامه، یکی از برنامههای خود را در صورت حمایتهای لازم از سوی دولت، تولید کاپشنهای چرمی و صادرات آنها ذکر کرد و گفت: صادرات یک کاپشن چرمی حداقل چهار برابر یک بشکه نفت برای کشور ارزآوری خواهد داشت.
به گفته این فعال حوزه محصولات چرمی حتی اگر از صادرات نفت کشور جلوگیری شود، با ورود فناوریهای روز به این حوزه و رفع موانع صادراتی و مالیاتی میتوانیم شاهد ارزآوری مناسبی برای کشور باشیم.
انتهای پیام/