در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۹۸۹۰۷
تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۷:۳۱
در آستانه بازگشایی مدارس صورت گرفت:
ایمن سازی و توسعه فضاهای آموزشی از مهمترین وظایف وزارت آموزش و پرورش به عنوان بزرگترین دستگاه اجرایی کشور است که در این راه همواره خیرین نیز به کمک دولتمردان آمده اند تا فرایند تعلیم و تربیت آینده سازان کشور به نحو شایسته انجام شود.

به گزارش پایگاه خبری دانا به نقل از ایرنا، بر اساس آنچه یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش اعلام کرده اکنون هشت هزار مدرسه کانکسی در کشور وجود دارد که بیشتر در استان های غربی و جنوبی مستقر هستند و برای جمع آوری آنها ۲ هزار میلیارد تومان بودجه اختصاص داده شده است.

مدارس کانکسی و کانتینری هر چند در راستای عدالت آموزشی و بهره مندی همه افراد به صورت مقطعی می تواند نیاز وزارت آموزش و پرورش را برطرف کند و در مناطق صعب‌العبور، کوچ خانواده‎ ها به شهر و جمعیت کم دانش آموزان، تبدیل کانکس به مدرسه، توجیه اقتصادی ندارد اما در بلند مدت خطرات ناشی از فرسودگی و سستی این بناها را نباید نادیده گرفت، هر چند مسوولان طی سال های گذشته همواره بر ساماندهی این مدارس و استانداردسازی فضاهای آموزشی تاکید کرده اند اما هنوز تا حذف کامل مدارس ناایمن راه طولانی در پیش است چرا که کشورمان به جهت جغرافیایی و جمعیت از گستردگی برخوردار است و امکانات و اعتبارات به هیچ وجه جوابگوی نیازها نیست.

مسوولان آموزش و پرورش اذعان دارند که کلاس‌های درس کانکسی استاندارد و ایمن هستند و نمی‌توان آن‌ها را وسیله بدی برای آموزش دانست، کانکس‌ها در مناطق صعب‌العبوری از کشور قرار گرفته اند که امکان حمل مصالح ساختمانی به آنجا وجود ندارد و همچنین اینکه خود این کانکس‌ها نیز به سختی در این مناطق قرار می‌گیرند.

البته این وزارتخانه به دنبال تعریف استانداردهای جدید برای مدارس عشایری است، چراکه بر اساس آخرین آمار یکی از دغدغه‌های بزرگ، وجود سه هزار مدرسه سیار عشایری است که سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور قول هایی برای رفع مشکلات این مدارس داده است.

از آنجا که کانکس ها زمان مصرف دارند و همچنین باید همه امکانات مانند پنل خورشیدی، صاعقه گیر، سرویس بهداشتی و تابلوی هوشمند را در خود داشته باشند تلاش دولت مردمی بر آن است تا شرایط یکسان آموزشی در سراسر کشور حتی در دورترین و صعب‌العبورترین مناطق ایجاد شود.

همچنین اکنون ۸۱ درصد کلاس‌های درس دارای ایمنی و استحکام کافی هستند و درباره وضعیت سایر کلاس ها نیز باید گفت که ۶ درصد کلاس ها نیازمند تخریب و بازسازی و ۱۳ درصد نیازمند مقاوم سازی است و ساماندهی این موارد به بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

روند رو به رشد جمعیت دانش آموزی موجب شده طی سال های گذشته در تامین زیرساخت های آموزشی مشکلات بسیاری پیش روی وزارت آموزش و پرورش قرار گیرد به گونه ای که برای رسیدن به سرانه فضای آموزشی استاندارد معادل ۸.۳۹ مترمربع باید ۵۷۰ هزار میلیارد تومان هزینه شود حال آنکه اکنون این رقم ۵.۲۲ مترمربع است.

چالش دیگری که وزارت آموزش و پرورش با آن دست به گریبان است اینکه برخی شهرها به دلیل مهاجرپذیر بودن با تراکم جمعیت دانش آموزی مواجه است و همین امر مسوولان را برآن داشته تا با بهره گیری از ظرفیت و مشارکت خیرین تا حدودی کمبودها را جبران کند.

در کنار اقداماتی که تاکنون این وزارتخانه برای بازسازی، مقاوم سازی و تخریب فضاهای آموزشی انجام داده، وقوع سیلاب امسال در ۱۱ استان از جمله تهران، چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان، لرستان، مازندران، مرکزی و یزد خسارت هایی شامل تخریب دیوار محوطه، ورود گل و لای به محوطه مدرسه، ریزش نازک کاری سقف‌ها، خرابی پوشش سقف‌ها و آسیب به ۵۶۹ کلاس درس وارد کرد که بر اساس کارهای کارشناسی برای ساماندهی آنها ۱۸۲ میلیارد تومان اعتبار نیاز است و سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس دست به کار شده تا این واحدهای آموزشی در ابتدای مهرماه برای استفاده دانش آموزان آماده شود.

آموزش و پرورش یکی از راه های برون رفت از این مشکلات و ساماندهی زیرساخت ها را فروش املاک مازاد این وزارتخانه در استان های مختلف می داند تا بتواند از عواید این کار اقدام به مدرسه سازی در همان منطقه کند.

راه دیگر اختصاص سه درصد عوارض شهرداری ها به منظور تامین فضا و تجهیزات آموزشی و پرورشی است، قانونی که تاکنون جدی گرفته نشده است.

در این گزارش بنا داریم آخرین وضعیت فضاهای آموزشی در استان‌های مختلف را با توجه به اعلام ستاد ملی کرونا مبنی بر حضوری شدن آموزش در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ مورد بررسی قرار دهیم، تمامی مطالب و آمار ارائه شده در مطلب مذکور به استناد گفت وگوی خبرنگاران ایرنا با مدیران کل آموزش و پرورش و مدیران کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان ها است و احتمال برخی تغییرات در تعداد فضاهای آموزشی و جمعیت دانش آموزی دور از ذهن نیست.


قزوین

دانش آموزان استان قزوین سال تحصیلی جدید را در حالی آغاز خواهند کرد که اکنون ۶۲ مدرسه خشتی و گلی در مناطق محروم این استان وجود دارد و بیشتر آنها در مناطق الموت غربی و شرقی، طارم سفلی و برخی از مناطق شهرستان بویین زهرا به دلیل آمار کم جمعیت دانش آموزان و دور دست بودن دایر هستند.

بنابر آنچه که مسوولان آموزشی استان اعلام کرده اند قرار است طی ۲ سال آینده دیگر خبری از مدارس خشتی و گلی نباشد و فضاهای آموزشی از ایمنی و استاندارد لازم برخوردار شوند که البته تحقق این هدف به ۴۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

اکنون ۱۴ مدرسه در ۱۴ روستای این استان دارای کانکس با ۱۰۰ دانش آموز است که مسوولان قول داده اند تا پایان مهر امسال جمع‌آوری شوند؛ همچنین ۳۲ کلاس درس به صورت کانکسی در مدارس استان با توجه به بالا بودن تعداد دانش آموزان وجود دارد که به صورت موقت، الحاقی و در شرایط بحرانی مورد استفاده قرار می‌گیرد و قرار است بعد از تکمیل و ساخت کلاس‌های مورد نیاز، این کانکس‌ها جمع آوری شود.

در زمان حاضر ۶۲ مدرسه روستایی تخریبی در مناطق محروم و دورافتاده استان دارای دیوار آجری با ملات گل و سقف تیرچوبی است که به شرط تامین اعتبار طی ۲ سال آینده بازسازی و این نوع مدارس برچیده خواهد شد.

درباره وضعیت مدارس شبانه روزی استان قزوین هم ذکر این نکته لازم است که اکنون ۷۳۵ دانش آموز در مقطع ابتدایی مشغول به تحصیل هستند و به دلیل خالی بودن برخی از این مدارس از دانش آموز و یا تعداد کم جمعیت، مسوولان ضرورتی برای اضافه کردن این مدارس ندارند.

بر اساس آخرین آمار استان قزوین دارای ۲ هزار و ۴۰۰ واحد آموزشی در ۱۴ منطقه آموزش و پرورش استان است و طبق برنامه ریزی انجام شده ۱۸۲ طرح آموزشی، پرورشی و ورزشی همزمان با سال تحصیلی جدید در راستای تحول در آموزش و پرورش به بهره برداری می‌رسد که این طرح‌ها شامل ۳۳ واحد آموزشی با ۱۷۳ کلاس درس است و از این تعداد ۲۴ مدرسه روستایی دارای ۹۸ کلاس و ۹ مدرسه شهری ۷۵ کلاس درس است.

برنامه دیگر این استان برای استقبال از ماه مهر و آغاز فصل آموزش، استاندارد سازی ۱۲۱ واحد آموزشی با ۸۰۵ کلاس درس و اعتبار ۱۵ میلیارد تومان است که تا پایان شهریورماه به انجام می رسد.

بهره برداری از ۲ زمین چمن مصنوعی در طارم سفلی و اسفرورین، ۲ استخر سرپوشیده در قزوین، یک کانون فرهنگی و تربیتی در آبیک، یک نمازخانه مجزا در دانسفهان، خوابگاه مجابی در منطقه مینودر، ۶ کارگاه در ۲ هنرستان فنی و حرفه‌ای قزوین و الوند، کانون پرورش فکری قزوین و کتابخانه نرجه، کانون بازنشستگان تاکستان و ساختمان اتباع خارجی در سال تحصیلی جدید نیز برای این استان پیش بینی شده است.

آذربایجان غربی

در این مطلب به وضعیت آموزشی شهرستان سلماس واقع در ۸۵ کیلومتری شمال ارومیه با ۳۸ هزار دانش آموز و ۲۸۷ مدرسه می پردازیم، میانگین سرانه فضای آموزشی در این شهرستان ۲.۸ متر مربع به ازای هر دانش آموز معادل یک سوم استاندارد کشوری است که بیانگر کمبود محسوس و تراکم دانش آموزان در یک کلاس درس است چرا که میانگین سرانه فضای آموزشی کشور ۸.۵ متر مربع به ازای هر دانش آموز است.

بنابر نظر مهندسان ۱۶ باب آموزشگاه و مدرسه این شهرستان غیر ایمن و غیراستاندارد تشخیص داده شده و نیازمند اعتبارات دولتی و همت بیشتر خیرین برای نوسازی است و در راستای کاهش مشکل فضای آموزشی باید سالانه ۳۰ کلاس به مجموع کلاس‌های این شهرستان افزوده شود.

وجود ۱۴ مدرسه کانکسی از دیگر مشکلات آموزشی شهرستان سلماس است که باید تدابیر لازم برای حذف این مدارس و استقرار فضای آموزشی استاندارد اتخاذ شود.

البته این نوید را به دانش آموزان و مردم شهرستان سلماس باید داد که در حوزه تجهیز مدارس امسال جذب ۱۰ میلیارد تومان محقق شده است.


اصفهان

بر اساس آمار بیش از ۹۰۵ هزار دانش‌آموز سال تحصیلی گذشته در پنج هزار واحد آموزشی استان اصفهان تحصیل کردند که ردپای مدارس کانکسی در شهرستان های بویین ومیاندشت، فریدونشهر و چادگان همچنان وجود دارد، ۲۱ مدرسه در قالب ۲۴ کلاس درس با جمعیت دانش آموزی ۱۷۶ نفر که حذف این مدارس و جایگزینی فضاهای آموزشی به ۲۰۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان اعتبار نیاز دارد.

همچنین اکنون حدود یک هزار دانش آموز در شهرستان های سمیرم، فریدونشهر و کاشان در ۳۸ مدرسه سنگی با ۱۲۸ کلاس درس تحصیل می کنند که برای ساماندهی این مدارس به ۱۷۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز است، هر چند دلیل فعالیت بخشی از این مدارس شرایط اقلیمی (کوهستانی و کویری) و بخش دیگر کم بودن جمعیت دانش‌آموزی این مناطق عنوان شده اما در هر صورت نیازمند بازسازی و جایگزینی فضاهای آموزشی است.

در راستای برچیدن این مدارس و بهره مندی همه دانش آموزان در نقاط مختلف کشور از امکانات آموزشی یکسان تاکنون اقداماتی برای جایگزینی مدارس کانکسی و سنگی انجام و در مجموع ۳ مدرسه تحویل آموزش و پرورش شده و احداث ۱۰ مدرسه نیز در دست اجرا است.

علاوه بر این در قالب اجرای طرح شهید دانش آموز رضا پناهی به منظور ساماندهی مدارس سنگی و کانکسی بالای ۱۰ دانش آموز که به همت خیرین، بسیجیان و جهادگران از ۲۸ تیر آغاز شده و ساماندهی یک هزار و ۱۲۶ مدرسه سنگی و کانکسی در کشور در دستور کار سازمان توسعه، تجهیز و نوسازی مدارس قرار دارد، پنج مدرسه جایگزین در استان اصفهان ساخته خواهد شد.

نکته حائز اهمیت دیگر اینکه در استان اصفهان مناطق عشایری نیازمند فضای آموزشی وجود ندارد اما در بحث رفع محرومیت از مناطق کم برخوردار اعتباری حدود ۱۰۶ میلیارد تومان اختصاص داده شده که اکنون برای احداث ۳۱ مدرسه با زیربنای حدود ۲۹ هزار مترمربع و ۲۱۰ کلاس درس در حال اجرا است.

مسوولان آموزشی استان اصفهان برای سال تحصیلی جدید این نوید را داده اند که ۳۴۹ کلاس درس در قالب ۷۰ مدرسه و زیربنای بیش از ۶۱ هزار متر مربع و هزینه‌ ای حدود ۲۵۰ میلیارد تومان که به همت اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس و خیرین استان در دست ساخت است، مهر امسال به آموزش و پرورش استان تحویل داده می شود.

محور اصلی فعالیت نوسازی مدارس این استان در سال جاری تکمیل ۴۷۴ طرح نیمه تمام است که از این تعداد ۲۶۳ طرح با مشارکت خیران و اداره کل نوسازی مدارس اصفهان در حال احداث است.

درباره استانداردسازی سیستم‌های گرمایشی مدارس استان اصفهان نیز باید گفت که از سال ۹۲ تاکنون بیش از ۲۳ هزار کلاس درس تجهیز شده است و در زمان حاضر ۲ هزار کلاس درس در حال استانداردسازی است که با تکمیل این تعداد حدود ۷۹ درصد کلاس های درس استان از سیستم گرمایشی استاندارد برخوردار خواهد شد.

آذربایجان شرقی

درباره وضعیت فضاهای آموزشی استان آذربایجان شرقی نیز باید گفت که یک هزار و ۵۷ خیر مدرسه ساز در این استان وجود دارد که ۲۲۰ میلیارد تومان تعهد خود در سال گذشته را عملی کرده اند.

براساس بررسی های انجام شده توسط اداره کل نوسازی مدارس این استان برای تجهیز ۱۶ هزار کلاس درس به سیستم تهویه هوا به ۹۶ میلیارد تومان اعتبار نیاز است و اداره کل آموزش و پرورش تلاش می کند تا تمهیدات لازم برای بازگشایی مناسب، ساماندهی نیروها و فضاهای آموزشی استاندارد اندیشیده شود.

آموزش و پرورش آذربایجان شرقی همچنین با چالش ۳۰۹ مدرسه کانکسی مواجه است که از این تعداد، ۱۲۶ مدرسه دارای بیش از ۱۰ دانش‌آموز هستند و دولت در راستای احیای عدالت آموزشی جمع آوری ۱۵۵ مدرسه کانکسی و سنگی از این تعداد طی ۲ سال آینده را در برنامه قرار داده است.

سیاست بر حذف ۹۰ درصد از این مدارس کانکسی است که به همین منظور حدود ۵۶۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

با این توضیحات در نهایت باید گفت که کمبود فضاهای آموزشی در مناطق محروم روستایی و شهری، غیرمستحکم بودن ۲۰ درصد مدارس، وجود ۲۹۰ پروژه نیمه تمام خیرساز از مشکلات عمده این استان است. البته در این میان دولت هم با جدیت پای کار آمده و برای ساخت، تجهیز و تکمیل مدارس نیمه‌تمام این استان ۸۴۷ میلیارد تومان اعتبار در سفر اخیر رییس‌جمهور اختصاص داده است.

حدود پنج هزار و ۵۰۰ فضای آموزشی دولتی و ۲ هزار و ۷۰۰ مدرسه غیردولتی در آذربایجان شرقی وجود دارد که از نظر تعداد فضاهای آموزشی جزو پنج استان برتر کشور است.


خوزستان

وجود پنج هزار و ۷۰۰ فضای آموزشی متعلق به آموزش و پرورش در استان خوزستان نیز کارها را برای این دستگاه دشوار کرده است و بهسازی این مدارس به اعتباراتی نیاز دارد که دولت به تنهایی قادر به انجام آن نیست.

مسوولان آموزشی این استان پیشنهاد کرده اند تا با فروش ۶ فضای آموزشی مازاد در هر شهرستان، پروژه های نیمه تمام آموزشی را در دیگر مناطق استان تکمیل کنند.

در سه سال اخیر استان خوزستان در ساخت مدرسه جایگاه نخست کشور را داشته به گونه ای که سال گذشته یک هزار کلاس درس در این استان ساخته شده است اما در عین حال ۳۰ درصد مدارس به تخریب و بازسازی نیاز دارد.

خراسان رضوی

جمع‌آوری ۳۰۰ کلاس کانکسی و تکمیل پروژه های نیمه تمام آموزشی در استان خراسان رضوی با اختصاص ۲ هزار میلیارد تومان اعتبار از مهمترین مصوبات سفر اخیر رییس جمهور است که تلاش می شود این مهم تا پایان سال آینده محقق شود.

میانگین سرانه فضای آموزشی این استان ۴.۲ مترمربع است که با وجود بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار دانش آموز به بیش از پنج میلیون متر مربع فضای آموزشی جدید نیاز است.

این سرانه در حاشیه شهر مشهد نیز کمتر از ٢ متر مربع است، حال آنکه با افزایش آمار دانش آموزی ٩ درصد جمعیت دانش آموزی کشور با حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار دانش‌آموز مربوط به خراسان رضوی است.

سیستان و بلوچستان

اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس سیستان و بلوچستان قرار است ۸۰۱ کلاس درس را تکمیل کرده و همزمان با آغاز سال تحصیلی در اختیار آموزش و پرورش قرار دهد و مسوولان در این استان در تلاش هستند تا با تخصیص به موقع اعتبارات و همچنین مشارکت و حضور موثر خیران در راستای تحقق هر چه بیشتر عدالت آموزشی گام بردارند.

مساله مهم در استان سیستان و بلوچستان رشد چشمگیر شاخص آماری جمعیت دانش آموزی در مقایسه با دیگر استان‌های کشور کار است که ساخت و ساز و تامین نیاز کلاس درس را سخت و دشوار کرده اما به عقیده کارشناسان این استان ظرفیت های پیدا و پنهان کم ندارد که می توان با بهره گیری از آنها در راستای استاندارد سازی فضاهای آموزشی حرکت کرد.

در سال ۱۴۰۰ رقم آورده خیرین ۲۱۴ میلیارد تومان بود که در سال ۱۴۰۱ تاکنون به ۳۵۰ میلیارد تومان رسیده و بر اساس پیش بینی های انجام شده است و همچنین در نیمه اول سال ۱۴۰۲ ساخت ۷۰۰ کلاس درس پیش ‌بینی می‌شود.

خبر خوب دیگر در رابطه با ساماندهی فضاهای آموزشی این استان اینکه مصوبات سفر رئیس جمهور در خصوص مدرسه سازی صد درصد محقق شده و اعتبارات نوسازی مدارس استان سیستان و بلوچستان با رقم ۱۲۰۰ میلیارد تومانی در سال جاری و راه را برای بازسازی و ساخت فضاهای آموزشی هموار کرده است البته در این میان سهم خیرین را نباید نادیده گرفت.

رقم تخصیص اعتبار چهار میلیارد تومانی تجهیزات هنرستانی در سال ۱۴۰۰ ، در سال ۱۴۰۱ نیز به ۵۰ میلیارد تومان رسیده و این مهم در حال انجام است.

کهگیلویه و بویراحمد

در راستای بهره مندی دانش آموزان استان کهگیلویه و بویراحمد از عدالت آموزشی مهرماه امسال ۷۰ فضای آموزشی و ورزشی برای استفاده دانش آموزان آماده می شود.

کهگیلویه و بویراحمد ۳ هزار مدرسه، ۱۰ هزار کلاس درس و ۱۷۱ هزار دانش آموز دارد و به دلیل صعب العبور بودن استان و وجود ۱۶۰۰ روستا، ساخت و ساز مدرسه و مسائل نرم افزاری مدارس هزینه بالاتری دارد.

سیاست جدید دولت سیزدهم برچیده شدن تمامی فضاهای کانکسی استان که تعداد دانش آموزان در آن بیش از ۱۵ نفر باشند، است و اکنون ۳۶ مدرسه در دست ساخت است تا جایگزین این مدارس شود.

برای محرومیت زدایی در این استان ۳۳ مدرسه با اعتباری حدود ۲۵۰ میلیارد تومان در قالب ۷۸ کلاس درس و زیربنای ۳ هزار متر مربع نیاز است. همچنین تحقق برنامه های آموزشی نیازمند ۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان اعتبار است به عنوان مثال برای ساخت سرویس بهداشتی در ۲۳۲ مدرسه مشکل دار ۴۶ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است.

اعتبار مورد نیاز برای ۷۶۶ مدرسه سنگی و آجری فاقد استحکام ، نصب انشعاب ۳۰۰ مدرسه ۵ میلیارد تومان و اعتبار، استانداردسازی سیستم سرمایشی و گرمایشی مدارس ۱۴۰ میلیارد تومان، هوشمند سازی مدارس ۵۰ میلیارد تومان و جمع آوری کانکس ۲۵۰ میلیارد تومان و تجهیز مدارس قدیمی ۱۶۰ میلیارد تومان برآورد شده است.


بوشهر

در استان بوشهر با توجه به ۲ سال کرونایی و حضور نیافتن دانش آموزان در کلاس‌های درس بسیاری از امکانات، تجهیزات و فضای فیزیکی مدارس دچار فرسودگی شده و دست اندرکاران سعی دارند تا با خرید تجهیزات بخشی از نیاز مدارس را برای سال تحصیلی جدید تامین کنند.

امسال ۷۰ میلیارد تومان اعتبار برای خرید و نوسازی تجهیزات مدرسه های این استان بوشهر هزینه شده و براساس برنامه ریزی قرار است تجهیزات مورد نیاز مدرسه های استان بوشهر همزمان با هفته دولت در قالب ۱۸ کاروان به ۱۸ منطقه آموزشی استان بوشهر ارسال و در بین مدارس توزیع شود.

این استان با وجود تکمیل ۲۵۰ کلاس درس در قالب ۱۸ مدرسه به دلیل تامین نشدن شبکه برق امکان بهره برداری از این واحدهای آموزشی را تاکنون نداشته است که در این رابطه سازمان برنامه و بودجه برای تامین ۱۳ میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز برای ایجاد شبکه برق این مدارس وعده داده است که اگر محقق شود برای اول مهرماه این فضاهای آموزشی پذیرای استقبال از دانش آموزان خواهند شد.

مساله حائز اهمیت دیگر در استان بوشهر آن است که خیرین مدرسه ساز بیشترین توجه خود را به سمت مناطق دورافتاده و صعب العبور معطوف کرده اند از این رو مرکز استان با مشکل کمبود فضای آموزشی مواجه است.

در زمان حاضر ۵۶ درصد کلاس‌های درس در استان بوشهر از سوی خیرین مدرسه ساز احداث شده است اما براساس بررسی های به عمل آمده در شهر بوشهر ۳۱ مدرسه ۱۲ کلاسه تخریبی وجود دارد که دانش آموزان این مدارس به آموزشگاه های دیگری منتقل و همین امر موجب ۲ نوبته شدن اغلب مدارس شده است.

شهرستان دشتستان با ۵۷ مدرسه تخریبی که بیشتر این مدارس در منطقه سعدآباد قرار دارد و بخش مرکزی تنگستان با ۲۱ مدرسه به عنوان مناطق بحرانی استان بوشهر از نظر فضای آموزشی به شمار می روند.

خیرین و مردم خیرخواه استان بوشهر تاکنون در قالب پویش سراسری صحن حرم، مدرسه ام ویژه ساخت مدارس برای دانش آموزان با نیازهای ویژه بیش از ۲۱ میلیون تومان برای مدرسه سازی کمک کرده اند اما هنوز این استان تا رسیدن به عدالت آموزشی راه طولانی در پیش دارد.

براساس بررسی‌های انجام شده در مجموع از هشت هزار و ۴۴۱ کلاس درس موجود در قالب یک هزار و ۳۲۹ مدرسه این استان، یک هزار و ۷۰۰ کلاس در قالب ۴۱۴ مدرسه تخریبی هستند.

همچنین ۳۰ درصد کلاس‌های درس در استان بوشهر غیر استاندارد است که از یک هزار و ۷۰۰ کلاس درس تخریبی بوده و یک هزار و ۴۰۰ کلاس درس نیاز به مقاوم سازی دارند.

به گفته مسوولان استان بوشهر از مجموع کلاس‌های درس تخریبی شناسایی شده ۴۰ درصد قابل استفاده نیست و به نوعی متروکه شده است.

در زمان حاضر ۳۹ هزار و ۱۷۹ دانش آموز شامل ۱۵ هزار و ۱۶۷ دانش آموز پسر و ۱۵ هزار و ۱۳۷ دانش آموز دختر و هشت هزار و ۸۷۵ نفر نیز به صورت مختلط در کلاس‌های تخریبی که قابلیت استفاده دارند، مشغول به تحصیل هستند.

استان بوشهر کلاس درس خشتی، گِلی و کپری ندارد اما ۵۰۰ کلاس درس در قالب ۶۰ مدرسه به صورت سنگی - ملاتی (ساروج) دارد که از این تعداد ۲۵۰ کلاس از نظر مهندسی نامناسب و تخریبی است.

عمر برخی از این مدارس به دهه های ۵۰ و ۶۰ می رسد و با توجه به غیر قابل استفاده بودن بخشی از کلاس‌های سنگی ملاتی تلاش شده دانش آموزان این کلاس‌ها به نزدیکترین مدرسه منتقل شوند به همین دلیل برخی از مدارس در این استان به صورت ۲ نوبته اداره می‌شوند.

اکنون ۲۵۰ کلاس درس سنگی ملاتی که شرایط بهتری دارند پذیرای ۱۸ هزار دانش آموز است و این استان برای برچیدن مدارس سنگی ملاتی نیازمند اعتبارات ویژه ای است تا در یک بازه زمانی چهار تا پنج ساله نسبت به جایگزین کردن آنها با مدرسه های مقاوم در مناطق مختلف استان بوشهر اقدام کند.

مسوولان آموزشی این استان اعلام کرده اند که برای ساخت یک مدرسه ۱۲ کلاسه بین ۱۳ تا ۱۴ میلیارد تومان اعتبار نیاز است و اعتبارات عمرانی استانی به تنهایی برای حذف مدرسه های تخریبی کافی نیست و خواستار کمک و توجه ویژه خیران و صنایع استان هستند.

همچنین در زمان حاضر استان بوشهر دارای ۱۷ مدرسه کانکسی در مناطق مختلف استان در سطح شهرها (سکونتگاه‌های غیر رسمی و حاشیه ای)، بخش‌ها و روستاها است که در حدود ۳۴۰ دانش آموز در این مدرسه ها مشغول به تحصیل هستند.

مدارس کانکسی هم وضعیت چندان مناسبی ندارند و بخشی از آنها تخریبی هستند که به دلیل نداشتن اعتبار کافی تلاش شده با تامین کانکس مناسب کلاس‌های درس مقاوم به شکل موقت برای این دانش آموزان تشکیل شود.

مساله دیگر در فرایند تحصیل دانش آموزان استان بوشهر این است که مدارس نوکپری ویژه عشایر مناسب شرایط اقلیمی این استان نیست چرا که کپرها و سازه هایی مانند مدرسه های آجری در تمام فصول پاسخگوی نیاز دانش آموزان نیست بویژه در مناطق گرمسیری مانند استان بوشهر مدرسه های کپری و آجری عملکرد متناسب با آب و هوای آن فصل را ندارد و دانش آموزان با مشکلاتی روبرو می‌شوند.

کرمان

درباره وضعیت فضاهای آموزشی استان کرمان که همواره تلاش شده با اختصاص سرانه بیشتر، نرخ بازماندگان از تحصیل کاهش یابد نیز باید گفت که اکنون حدود ۵۰ درصد دانش آموزان این استان در مدارس روستایی و عشایری تحصیل می کنند.

۹ مدرسه کانکسی با ۲۲ کلاس درس و حدود ۲۲۰ دانش آموز آخرین وضعیت فضای آموزشی شهر بم است که با ساخت ۲ مدرسه بخشی از این دانش آموزان همزمان با آغاز سال تحصیلی در مدارس ایمن ادامه تحصیل می دهند.

شهرستان بم یک مجتمع فرهنگی آموزشی نیمه کاره دارد که از سال ۸۴ شروع شده و برای تکمیل آن هشت میلیارد تومان اعتبار نیاز است که با توجه به پیچیدگی این پروژه وزارت آموزش و پرورش در مرحله اول چهار میلیارد تومان اعتبار برای آن در نظر گرفته تا در مراحل بعدی هم با تزریق اعتبار، پروژه تکمیل شود.

در سفر رییس جمهور به کرمان هم مقرر شده تا ۳۵۰ مدرسه کانکسی حذف شود و همچنین ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل پروژه های نیمه تمام در نظر گرفته شده است.

اکنون ۱۶۶ پروژه آموزشی نیمه تمام در استان کرمان وجود دارد و خیرین در راستای احداث مدارس به صورت کامل به تعهدات خود عمل کرده اند.


لرستان

آخرین اطلاعات از وضعیت فضاهای آموزشی استان لرستان حکایت از آن دارد که یک هزار مدرسه از مجموع چهار هزار واحد آموزشی این استان نیازمند تخریب و بازسازی است.

از نکات حائز اهمیت برای عدالت آموزشی حضور پررنگ خیرین مدرسه ساز در مناطق مختلف استان به ویژه مناطق سخت گذر عشایری است و بنیاد علوی نیز به عنوان یکی از نهادهای خیر تاکنون اقدام به ساخت ۲۹ کلاس درس در سطح استان کرده که کار ساخت ۱۷ کلاس آن به پایان رسیده و تحویل آموزش و پرورش شده است.

همچنین با امضای تفاهم نامه میان سازمان نوسازی مدارس کشور و بنیاد مستضعفان ۶۰۰ کلاس درس در سطح کشور احداث خواهد شد که سهم استان لرستان از این میزان ۴۰ کلاس درس خواهد بود.

خراسان جنوبی

در رابطه با ساماندهی فضاهای آموزشی خراسان جنوبی نیز گروه های جهادی در قالب طرح هجرت ۳ وارد عمل شده اند تا پایان تابستان امسال یکصد مدرسه با صرف ۵ هزار نفر روز کار را مرمت و بهسازی کنند.

در سال‌های گذشته با ورود خیرین مدرسه‌ساز و برگزاری چندین جشنواره بخش قابل توجهی از مدارس غیرایمن در استان مقاوم‌سازی شد، مدارس کپری و خشت و گلی جمع‌آوری و طی سه سال گذشته با اقدام جهادی تمامی مدارس کانکسی بالای ۱۰ دانش‌آموز نیز غیرفعال شد.

اکنون فراوانی فعالیت مدارس کانکسی زیر ۱۰ دانش آموز در این استان به ۵۰ مدرسه می‌رسد و کمبود فضای آموزشی به‌ویژه در مرکز استان همچنان از چالش‌های جدی آموزش و پرورش استان است.

با همت خیرین و اختصاص اعتبارات دولتی، اکنون در ۱۲ منطقه آموزشی استان هیچ گونه مدارس کپری و خشت و گلی وجود ندارد و در این میان مسوولان تلاش دارند تا نسبت به حذف مدارس کانکسی زیر ۱۰ دانش‌آموز که روند رو به رشد جمعیتی دارند، اقدام کنند.

میانگین تراکم در استان ۶.۶۰ متر مربع به ازای هر دانش‌آموز می‌رسد که این آمار در کشور ۵.۲۲ به ازای هر دانش‌آموز است و اکنون ۱۸۶ پروژه با ۴۴۶ کلاس درس و اعتبار ۲۸۵ میلیارد تومان در دست اجراست که ۹۸ درصد این پروژه‌ها با مشارکت خیرین مدرسه‌ساز تکمیل و بهره‌برداری خواهد شد.

البته در شهرستان نهبندان این استان شرایط به گونه دیگری است به طوری که این شهرستان با مساحت ۲۶ هزار کیلومتر مربع و پراکندگی جمعیت، مشکلاتی در توزیع زیرساخت های آموزشی و سایر امکانات دارد از این رو برای تامین عدالت آموزشی راهی جز استقرار مدارس کانکسی نیست.

اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان خراسان جنوبی قول مساعد داده تا پایان سال جاری تمامی مدارس کانکسی این منطقه را حذف و مدارس تجمیعی برای دانش آموزان دایر کند.

بخش دیگری از نگرانی های آموزشی در شهرستان نهبندان هم به غیرمقاوم بودن مدارس باز می گردد که قرار است در قالب طرح آمایش به این موضوع رسیدگی شود.

بنابر گفته مسوولان آموزشی، روستا مرکزی یکی از مهمترین راهکارهای جمع‌آوری مدارس کانکسی در مناطق مرزی و عشایری است به این نحو که دانش‌آموزان چند روستا در یک روستا تحصیل می‌کنند و آموزش و پرورش خدمات آموزشی، خوابگاهی، لوازم التحریر و ایاب و ذهاب رایگان را در اختیار آنان قرار می‌دهد.

علاوه بر مباحث مربوط به مدارس کپری، خشت و گلی و کانکسی یکی دیگر از مهمترین مشکلات آموزشی در خراسان جنوبی به‌ ویژه مرکز استان کمبود کلاس درس است که باعث شده تعداد قابل توجهی از مدارس به‌ صورت دو نوبته فعالیت کنند.

اکنون در قالب طرح شهید حاج قاسم سلیمانی ۳۰ فضای ورزشی شامل چمن مصنوعی، سالن ورزشی و زمین فوتبال ساحلی و ۱۸۲ پروژه عمرانی در شامل ۴۷۹ کلاس درس و ۱۴۴ پروژه مشارکتی نیز در این استان در حال ساخت است.

چهارمحال و بختیاری

استان چهارمحال و بختیاری با توجه به اعتبارات مصوب سفر رئیس جمهوری به این استان به مبلغ ۲۱۵ میلیارد تومان برای توسعه، تجهیز و نوسازی مدارس استان و حذف ۴۰ مدرسه کانکسی و همچنین با بهره گیری از کمک خیران تلاش دارد تا در راستای عدالت آموزشی گام های بلندی بردارد.

شرایط این استان از لحاظ میزان‌ برخورداری از فضاهای آموزشی چندان مناسب نیست به گونه ای که از مجموع یک‌هزار و ۷۶۰ مدرسه موجود در استان، ۳۰ درصد مدارس فاقد استحکام در برابر زلزله، قدمت بالای ۴۰ سال دارند و اعتبارات اختصاص یافته در این حوزه نیز تاکنون نتوانسته مشکلات را به طور کامل رفع کند.

عمر بالای برخی ساختمان‌های‌ آموزشی و فرسوده بودن آنها، کمبود امکانات جانبی همچون فضاهای ورزشی و سرویس‌های بهداشتی و همچنین مجهز نبودن مدارس به تجهیزات به روز آموزشی به ویژه در مناطق کمتربرخوردار، از دیگر چالش های این استان است که شاید یکی ازراهکارها برای برون رفت از این مشکلات، کمک خیرین مدرسه ساز باشد.


زنجان

اما وضعیت فضاهای آموزشی در استان زنجان هم چندان مناسب نیست به نحوی که آمارها حکایت از جمعیت ۲۰۰ هزار نفری دانش آموزان دارد و این مساله نیز حائز اهمیت است که از مجموع ۲ هزار و ۶۶۰ باب فضای آموزش حدود سه درصد آنها تخریبی هستند.

اکنون در مجموع ۷۸ پروژه با ۵۶۰ کلاس درس در حوزه ساخت مدارس فعال است و البته به شرط تخصیص به موقع اعتبارات تا مهرماه سال جاری ۹ پروژه با ۵۶ کلاس درس و زیر بنای کلی هفت هزار و ۵۰۳ متر مربع تکمیل و به بهره برداری می رسد.

با توجه به اینکه مسئولیت تامین زمین مورد نیاز برای احداث تمامی فضاهای آموزشی به عهده آموزش و پرورش استان و نواحی ۱۴ گانه بوده و اداره کل نوسازی مدارس تنها متولی اجرای پروژه و تکمیل آنها است، مشکلات مربوط به در اختیار داشتن زمین مناسب و کارشناسی شده با توجه به ملاحظات جمعیتی، شهرسازی و ترافیکی از جمله عمده ترین مسائل در ساخت واحدهای آموزشی است.

خراسان شمالی

وضعیت فضاهای آموزشی استان خراسان شمالی بیانگر آن است که ۴۰ میلیارد ریال اعتبار برای برچیده شدن و ایمن سازی ۵۶ مدرسه کانکسی در مناطق محروم و یکهزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای بازسازی ۱۵۰ مدرسه استان در قالب ۸۰۰ کلاس درس این استان نیاز است و با حذف این مدارس کانکسی و تبدیل آن به محیط ایمن، پنج هزار و ۳۰۰ متر مربع به فضای آموزشی خراسان شمالی افزوده و یک هزار و ۴۰۰ دانش آموز نیز از آن بهره‌مند می‌شوند.

اکنون مجموع فضای آموزشی خراسان شمالی ۱۸۷ هزار مترمربع است، سرانه فضای آموزشی در کشور به ازای هر دانش آموز پنج متر و ۲۱ سانتیمتر است که این رقم در استان ۱۰ سانتیمتر بیشتر است و شاید بتوان بخشی از دلایل دستیابی به این مهم را نتیجه کمک های خیرخواهانه خیرین مدرسه ساز در این استان دانست.

ذکر این آمار هم خالی از لطف نیست که اکنون شهرستان جاجرم با هفت متر و ۱۲ سانتیمتر، بجنورد با چهار متر و ۴۶ سانتیمتر، شیروان با پنج متر و ۴۰ سانتیمتر، مانه و سملقان با پنج متر و ۹۷ سانتیمتر، اسفراین با ۶ متر و ۸۶ سانتیمتر، گرمه با پنج متر و ۸۳ سانتیمتر، فاروج با ۶ متر و ۱۸ سانتیمتر و راز و جرگلان ۶ متر و ۲۰ سانتیمتر به ترتیب بیشترین سرانه آموزشی در خراسان شمالی را دارند.

اکنون ۱۸۷ هزار و ۷۵ دانش آموز خراسان شمالی در بیش از ۲ هزار باب آموزشگاه استان زیر نظر ۱۹ هزار نفر معلم تحصیل می کنند که از این تعداد ۱۰۷ هزار و ۱۰۰ دانش آموز در مقطع ابتدایی و بقیه در دوره متوسطه هستند.

دانش آموزان و فرهنگیان استان خراسان شمالی در هفته دولت منتظر باشند که بنابر اعلام مسوولان ۵۷ مدرسه در قالب ۲۲۳ کلاس درس با ۳۱ هزار و ۸۱۵ مترمربع به مجموع فضاهای آموزشی این استان اضافه می شود.


کرمانشاه

در استان کرمانشاه ۲۷۰ مدرسه کانکسی وجود دارد که از این تعداد ۱۵ مدرسه کانکسی در شهرستان گیلانغرب است که برای رفع این مشکل بنابر اعلام مسوولان استانی قرار است پنج مدرسه جدید در نقاط روستایی شهرستان گیلانغرب و در روستاهای دارای بیش از ۱۰ دانش‌آموز احداث شود.

شهرستان جوانرود نیز با وجود تحصیل ۱۶ هزار دانش آموز در ۱۸۷ مدرسه، وضعیت چندان مناسبی به لحاظ سرانه فضای آموزشی ندارد و این رقم ۳.۴ است که نتیجه آن ۲ نوبته بودن مدارس و یا وجود مدارس کانکسی است.

در زمان حاضر ۱۰ واحد آموزشی با زیر بنای پنج هزار و ۲۰۰ متر مربع در این شهرستان در دست اجرا است و با اختصاص یک میلیارد تومان اعتبار قرار است سیستم گرمایشی مدارس از بخاری های نفتی خارج و به امکانات مدرن مجهز شود.

با استناد به نقشه راه آموزش و پرورش در سند تحول بنیادین که بر اساس عدالت آموزشی تدوین شده مسوولان در این استان تلاش دارند تا نسبت به تامین امکانات و تجهیزات آموزشی برای دانش آموزان اقدام کنند و قول داده اند تا طی ۲ سال آینده مدارس کانکسی را حذف کنند.

با نظر مساعد وزیر آموزش و پرورش در راستای برقراری عدالت آموزشی برای این استان که طی هشت سال دوران دفاع مقدس درگیر جنگ بوده به تازگی ۱۲۵ میلیارد تومان به پروژه های آموزش و پرورش استان اختصاص داده شد.

هرمزگان

استان هرمزگان نیز از دیگر نقاطی است که ۴۱ مدرسه کانکسی در قالب ۵۳ کلاس درس در مناطق محروم و کمتربرخوردار دارد و بر اساس اعلام کارشناسان برای برچیده شدن و جایگزینی با مدارس ایمن تا مهرماه ۱۴۰۲ به ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

با حذف مدارس کانکسی و جایگزینی آن به محیط ایمن، قرار است بیش از ۵۰۰ دانش آموز در شهرهای مختلف هرمزگان از فضای آموزشی استاندارد بهره مند شوند.

پیش بینی شده مدرسه‌های در دست ساخت ۱۲ کلاسه چهچکور در حاشیه شهر بندرعباس با بیش از ۴۰۰ دانش آموز و مدرسه ۶ کلاسه شهید کلاهدوز پشته علی آباد میناب با ۲۳۰ دانش آموز تا پایان مهرماه ساخته شود که با تحویل آن به آموزش و پرورش استان، ۲۱ کانکس برچیده می شود.
همچنین تا مهرماه امسال مدرسه سه کلاسه زرتوجی میناب و مدرسه ۶ کلاسه دستگرد درگاز بشاگرد تحویل آموزش و پرورش هرمزگان شده و دانش آموزان از کانکس وارد مدرسه ایمن می شوند.

به این نکته هم اشاره کنیم که اکنون پنج مدرسه کپری در استان هرمزگان فعالیت دارد که تعداد جمعیت دانش آموزی این مدارس زیر ۱۰ نفر و بیشتر در منطقه جانوری جاسک است.

اگر مدرسه کپری با جمعیت ثابت دانش آموزی در این منطقه از سوی آموزش و پرورش اعلام شود، اداره کل نوسازی هرمزگان آمادگی خود را برای ساخت مدرسه حتی یک کلاسه اعلام کرده است.

وجود ۱۰ مدرسه نیازمند تخریب، بازسازی و مقاوم سازی از دیگر مشکلات بخش آموزش استان هرمزگان است.

بنیاد برکت وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در استان هرمزگان هم همواره پای کار بوده تا در راستای عدالت آموزشی، مدارس ایمن تحویل آموزش و پرورش دهد در این رابطه از ۱۰۳ باب مدرسه در قالب ۶۸۴ کلاس درسی که با اعتبار ۶۵۰ میلیارد ریال تقبل کرده تاکنون ۸۰ مدرسه احداث و تحویل آموزش و پرورش شده که با بهره برداری از این طرح ها ۱۸ هزار دانش آموز این استان از فضای آموزشی ایمن بهره‌مند شدند.

هم اکنون ۲۷۸ پروژه مدرسه سازی در قالب یک هزار و ۵۴ کلاس درس با زیربنای۱۳۷ هزار و ۲۵۸ مترمربع زیربنا در استان هرمزگان در دست اجرا است.

کارشناسان برآورد کرده اند که برای استانداردسازی مدارس هرمزگان به ۲۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است چرا که اکنون ۳۵۳ مدرسه غیراستاندارد و ناایمن در قالب ۲ هزار کلاس درس در استان به ویژه شهرهای میناب، بندرعباس، قشم و رودان وجود دارد اما با اقدامات انجام شده قرار است تا مهرماه امسال این آمار به کمتر از ۳۰۰ فضا برسد.

مسوولان آموزشی این استان اعلام کرده اند که هر چند تنها حدود ۱۰ درصد مدارس غیراستاندارد کشور را در اختیار دارند و طی پنج سال گذشته حدود ۵۰۰ مدرسه استانداردسازی شده اما تا برچیده شدن تمامی این مدارس دست از تلاش برنمی دارند و در این میان از کمک های خیرین مدرسه ساز نیز غافل نخواهند شد.

سال گذشته مشارکت خیرین مدرسه ساز بیش از سه هزار میلیارد ریال و اعتبارات دولتی چهار هزار میلیارد ریال بوده که اگر روند به همین صورت ادامه داشته باشد دست اندرکاران اظهار امیدواری کرده اند تا پایان دولت سیزدهم مدرسه های غیراستاندارد جمع آوری شود.


اردبیل

در مورد وضعیت مدارس کانکسی در استان اردبیل هم مطلع شوید که بر اساس برآوردهای اولیه برای حذف ۵۶ مورد از این مدارس به یک هزار میلیارد اعتبار نیاز است و مدارسی با جمعیت دانش آموزی بیش از ۱۰ نفر در اولویت قرار دارد.

بر این اساس، ۳۲ مورد از مدارس کانکسی استان اردبیل که بیش از ۱۰ دانش آموز دارند، تا آخر امسال به ساختمان‌های در دست احداث منتقل خواهد شد و با برنامه‌ریزی انجام شده، ۲۴ مدرسه کانکسی باقیمانده استان با جمعیت دانش آموزی کمتر از ۱۰ نفر نیز طی سال آینده به مدرسه ثابت تبدیل شده و به این صورت پرونده مدارس کانکسی در استان اردبیل به طور کامل بسته خواهد شد.

مهرماه امسال نیز بیش از ۴۲ پروژه آموزشی و پرورشی در مناطق مختلف این استان به بهره‌برداری می رسد.

با افزایش پنج برابری اعتبارات احداث فضاهای آموزشی و مدرسه سازی در سال جاری به مبلغ ۳ هزار میلیارد ریال بنابر این است که ۵۱ مدرسه روستایی سنگی کاه‌گلی و در حال تخریب در مرحله نوسازی قرار گرفته و ۵۲ پروژه نیز شامل مدرسه نوساز با کلاس‌های درس، سالن ورزشی و نمازخانه مدرسه تا مهر ماه امسال افتتاح و بهره‌برداری شود.

ذکر این نکته ضروری است که بسیاری از مناطق ۱۹ گانه آموزش و پرورش استان اردبیل با مشکل کمبود فضای آموزشی و تراکم دانش‌آموزی در کلاس‌های درسی مواجه هستند و برای جبران این کمبود سالانه باید ۱۵ باب مدرسه جدید در استان احداث شود.

اکنون سرانه فضای آموزشی در استان اردبیل نصف استاندارد کشوری است و مشکل اینجا است که شهرستان‌های اردبیل، مشگین‌شهر، پارس‌آباد و اصلاندوز بیشترین کمبود فضای آموزشی را دارند و بسیاری از مدارس به صورت دو نوبته دایر هستند.

اکنون حدود ۲۵۳ هزار دانش آموز در ۶۴۰ کلاس درس مستقل و ۹۴۰ کلاس غیرمستقل در همه مناطق و نواحی آموزش و پرورش استان اردبیل مشغول به تحصیل هستند و با توجه به سفر استانی رئیس جمهور به اردبیل و تصویب اعتبارات لازم، مسوولان آموزشی این استان اعلام کرده اند که حتی یک پروژه بلاتکلیف مدرسه سازی وجود ندارد اما از آنجا که به علت مهاجرت روز افزون به شهرهای اردبیل، پارس آباد و اصلاندوز، احداث مدرسه در مناطق شهری به منظور جلوگیری از دو نوبته شدن یک ضرورت است.

قم

اما در استان قم کمبود فضاهای آموزشی بیشتر به چشم می خورد و با وجود حدود ۶ مترمربع سرانه فضای آموزشی در کشور این میزان در قم ۴.۲ مترمربع است و بنابر اعلام مسوولان این استان سال تحصیلی جدید برخی کلاس های درس با حضور ۴۰ دانش آموز تشکیل می شود که برای جلوگیری از تراکم دانش آموز در کلاس باید سالانه ۴ مدرسه احداث شود.

شاید یکی دیگر از مشکلات گریبانگیر استان قم را کمبود هنرستان های فنی و حرفه ای دانست چرا که تا سال ۹۰ پوشش رشته ها ۵۰ درصد بود اما اکنون به دلیل فقر امکانات و تجهیزات این رقم به کمتر از ۳۸ درصد رسیده است.

اکنون ۳۶ پروژه با ۲۹۳ کلاس درس در زیربنایی حدود ۵۴ هزار متر توسط خیرین در این استان در حال احداث است تا پایان سال جاری ۴۳۰ میلیارد تومان پروژه بههمت خیرین در سطح استان اجرا خواهد شد اما از آنجا که امسال باید ۴۵ هزار دانش آموزان اتباع در مدارس ثبت نام کنند و در مجموع ۱۴ درصد دانش آموزان قمی را اتباع تشکیل می دهند، این اقدامات هم نمی تواند گرهی از مشکلات باز کند.

گلستان

در خصوص وضعیت فضاهای آموزشی استان گلستان هم ذکر این نکته لازم است که با تخصیص ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار از محل مصوبات سفر استانی رییس جمهور در کنار ۶۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات سازمان مرکزی، اصلاح سیستم گرمایش ۴۰۲ کلاس مدارس نفتی و دارای ایرادات سیستم گرمایش گلستان به پایان می‌رسد.

تاکنون ۶ هزار و ۵۰۰ کلاس درس استان به لحاظ سیستم گرمایشی استانداردسازی و تا سال گذشته همه مدارس سنگی جمع آوری شده و قرار است ۱۱ مدرسه مستقل کانکسی باقیمانده نیز با حمایت خیرین و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) تا پایان امسال جمع آوری شود.

در مرحله بعد تلاش مسوولان بر این است که نسبت به جمع آوری ۱۱۰ کلاس درس کانکسی در قالب ۷۰ مدرسه مستقر در شرق استان با اعتبار یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال به ویژه نوار مرزی و مناطق محروم اقدام کند.

ساخت هر کانکس مطابق با استانداردهای وزارت آموزش و پرورش بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون ریال هزینه دارد.

بر اساس برنامه ریزی های انجام شده ۱۷ پروژه با مجموع ۱۱۳ کلاس درس با مساحت کل ۲۱ هزار مترمربع و هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال اعتبار مهرماه امسال تحویل آموزش و پرورش می شود و آسفالت محوطه مدارس استان به مساحت ۷۵ هزارمتر مربع و ۱۴۰ میلیارد ریال اعتبار به پایان می رسد.

کیش

در جزیره کیش نیز که بیش از ۱۰ هزار دانش آموز در مقاطع مختلف تحصیلی و ۵۱ مدرسه تحصیل می کنند، برای بهبود وضعیت فضاهای آموزشی، آموزش و پرورش جزیره با همکاری سازمان منطقه آزاد کیش سه راهکار تعمیر و مرمت مدارس موجود، تامین کمبود مدارس با ساختمان های در اختیار سازمان منطقه آزاد و احداث مدارس جدید را دنبال می کند.

اکنون تعمیر و تجهیز ۲۳ مدرسه دولتی این جزیره با اعتبار ۲۵ میلیارد ریال در دست انجام است و تا قبل از مهرماه آماده می شود.

همچنین انبوه سازان حوزه مسکن موظف به ساخت هشت مدرسه در قالب ۸۰ کلاس درس در این جزیره هستند که مقرر شده عملیات عمرانی احداث این واحدهای آموزشی به زودی آغاز شود و پیش بینی می شود با پایان کار ساخت این مدارس تا آخر سال ۱۴۰۲ سرانه محل های آموزشی کیش به میانگین کشور برسد.

 

انتهای پیام/

ارسال نظر