فاطمه سادات زاهدی ، کارشناس ارشد مشاوره ، پایگاه خبری دانا ، گروه سلامت و سبک زندگی ؛ اگر فرزند لجبازی دارید بدانید که دراین موقعیت شما تنها نیستید ؛ خیلی از والدین دیگر هم مثل شما بیشتر در دو مقطع سنی 3 تا 4 سال و نوجوانی فرزندانشان با لجبازی و عدم حرف شنوی مواجه هستند .
اما یادتان باشد روش برخورد با کودک لجباز، می تواند تفاوت بزرگی را در شخصیت بزرگسالی آنها ایجاد کند.
والدین این نکته را باید مدنظر داشته باشند که لجبازی بخشی از شخصیت برخی از کودکان است. بنابراین، این وظیفه شماست که به کودکان خود راه های مختلفی را آموزش دهید که از طریق آنها بتواند استرس خود را کنترل و احساسات خود را بیان کنند.
برخی از ویژگی هایی که باعث می شود ما فرزندمان را لجباز بنامیم عبارتند از :
- بچه های لجباز تمایل دارند هر چیزی را زیر سوال ببرند.
- آنها انتظار دارند که کارهایشان تایید شود، که باعث میشود اغلب توجه شما را جلب کنند.
- کودک لجباز تمایل به مستقل بودن و پرحاشیه بودن دارند.
- خیلی سخت می توان آنها را به انجام کاری ترغیب کرد.
- کودکان لجباز به طور مکرر کج خلقی می کنند.
- بچه های لجباز دوست دارند رئیس به نظر برسند.
- فرزند لجباز تمایل دارند هر کاری را با شیوه خودشان انجام دهند.
در ادامه به بررسی برخی از راهکارهای مؤثر در درمان لجبازی کودکان می پردازیم .
عصبی نشوید
یک نفس عمیق بکشید ، یک یا دو دقیقه به اتاق دیگری بروید یا تا ده بشمارید ، هرکاری لازم است انجام دهید تا آرام شوید ، در غیر اینصورت وضعیت وخیم تر می شود .
به خواسته ی آنها گوش دهید
اگر فرزندتان مایل به انجام کاری نیست ، از او علت را جویا شوید ، می تواند یک دلیل اصلی مهم باشد . به عنوان کثال : اگر آنها هرروز صبح از مدرسه رفتن خودداری می کنند ؛ ممکن است به این دلیل باشد که در مدرسه مورد آزار واذیت قرار می گیرند و یا معلم به آنها خیلی اهمیت نمی دهد .
از بحث در مورد متقاعد کردن اجتناب کنید
گاهی اوقات ، حتی زمانی که والدین همه چیز را درست انجام می دهند ، بچه ها می خواهند کاری را که از آنها خواسته اند انجام دهند ، برای مواردی مثل این ، بهتر است که استدلال های خود را بیان کنید . این را می توان با بیان دقیق و واضح از آنچه که از رفتار آنها انتظار می رود ، انجام دهید . حتماً اهمیت احترام و چگونگی رعایت ادب را برای آنها ذکر کنید ، زیرا برای ایمنی و رفاه خودشان ضروری است سپس تذکر دهید در پی ادامه ی رفتارشان چه عواقبی منتظر آنهاست .
یک مثال خوب برای اختلافات بیاورید
اگر یک کودک همیشه والدین خود را در حال درگیری ببیند ، رفتار مشابهی از خود نشان می دهد ، (الگوگیری ) . بنابراین بسیار مهم است که آنها نحوه ی برخورد درست رفع مشکلات را از جانب والدین ببینند . به همین دلیل است که کارشناسان به والدین پیشنهاد می کنند که هرگونه بحث و مشاجره را به زمانی که کودک در اطراف شما نیست موکول کنید . یا بهتر است ، والدین یاد بگیرند که کارها را به گونه ای دوستانه انجام دهند .
تقویت رفتار مثبت
تشویق کودکان به رشد اعتماد به نفس آنها کمک می کند . همچنین آنها را تشویق به ادامه ی کار در جهت اهداف خود و حفظ رفتار مثبت سوق می دهد . بنابراین از کلماتی استفاده کنید که نیاز به هیچ گونه مبارزه برای خوابیدن و خوردن غذا وجود ندارد .