در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۰۳۱۱۸
تاریخ انتشار: ۰۵ مهر ۱۴۰۱ - ۱۳:۲۰
بعد از اعمال محدودیت های جدید در اینترنت کشور، در روزهای گذشته خبرهایی مبنی بر فعال شدن اینترنت استارلینک در ایران مطرح شده است. موضوعی که حالا با شایعات مختلف همراه شده و بازار سواستفاده هم حسابی داغ شده است.

تقی حسن زاده، پایگاه خبری دانا، سرویس دانش و فناوری؛ ستارلینک در حال حاضر در کشورهای تقریبا زیادی سرویس می‌دهد و با فعال شدن آن در جنوبگان، طبق ادعای اسپیس ایکس حالا در 7 قاره این سرویس در اختیار کاربران قرار دارد، هرچند با وجود این ادعا برخی منابع می‌گویند این کار احتمالا تا پایان سال جاری میلادی عملی می‌شود و در هر قاره چندین کشور به آن دسترسی پیدا می‌کنند.

استارلینک چیست؟

استارلینک پروژه اسپیس ایکس است؛ همان شرکتی که سالانه راکت‌های زیادی روانه فضا می‌کند و این راکت‌ها حامل ماهواره‌ها و همچنین کپسول‌های فضانوردی هستند. این شرکت که تحت مدیریت ثروتمندترین فرد دنیا یعنی ایلان ماسک قرار دارد، با استفاده از استارلینک می‌خواهد اینترنت را در اختیار تمام مردم جهان به ویژه در مناطق دور افتاده و صعب‌العبور قرار دهد.

این سرویس شامل هزاران ماهواره می‌شود؛ ماهواره‌هایی که یک صورت فلکی در مدار زمین تشکیل می‌دهند و اینترنت را به زمین می‌فرستند. البته روی زمین تا حدودی به ایستگاه‌های زمینی و البهت تجهیزات مخصوص برای دریافت آن نیاز است.

هرچقدر تعداد ماهواره‌ها بیشتر شود، سرعت و کیفیت اینترنت ماهواره‌ای استارلینک افزایش می‌یابد، البته از سوی دیگر این نگرانی وجود دارد که این کار روی کار اخترشناسان تاثیر منفی داشته باشد و حتی تعداد زباله‌های فضایی را افزایش دهد.

اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران

ماجرا از آنجایی شروع شد که زیر توییت ایلان ماسک برای شروع سرویس‌دهی استارلینک در 7 قاره جهان، یک کاربر ایرانی درباره ارائه آن در ایران سوال پرسید. ثروتمندترین فرد دنیا هم در جواب به این کاربر گفت که استارلینک به دنبال معافیت از تحریم‌ها علیه کشورمان می‌رود.

به فاصله تقریبا کوتاهی از این گفته ایلان ماسک، وزارت خزانه‌داری آمریکا برخی تحریم‌های تکنولوژی علیه ایران را لغو کرد. پس از این موضوع، ماسک اعلام کرد که اینترنت ماهواره‌ای استارلینک برای ایران فعال می‌شود. البته این گفته بدون واکنش هم نبود و وزارت ارتباطات ایران برای مقابله با آن، سایت استارلینک را در اکثر اپراتورها فیلتر کرد.

اینترنت استارلینک در ایران، راست یا دروغ؟

بعد از اعمال محدودیت های اینترنتی خبری با سرعت دست به دست چرخید مبنی بر اینکه اینترنت استارلینک به زودی در ایران فعال می شود.

به گزارش خبر آنلاین، سایت نقشه ماهواره ای که از شب گذشته با لینکش می شود ثبت نام کرد از شب گذشته اطلاعات کاربران ایرانی زیادی را در خود ذخیره کرده است. سایتی که ادعا دارد محل دقیق دارندگان خدمات اینترنت ماهواره ای از استارلینک در ایران را به نمایش می گذارد. سایتی که بر خلاف تمام پروتکل های حقوقی حفظ اطلاعات مشتریان است و جالبتر اینکه هیچ ارتباطی با دیتا بیس فروشنده اصلی این خدمات ندارد. سایتی که تنها کافی است در آنجا اطلاعات تان را واگذار کنید و بعد رجیستر کنید. به همین سادگی اطلاعات می گیرد و نقطه ای روی نقشه اضافه می کند!

اطلاعاتی که احتمالا هیچ کس به جز شرکت SpaceX به کسانی که از هر نقطه ای در جهان به استارلینک وصل می شوند ، این اطلاعات را ندارد.این ها سرمایه و داده های محرمانه شرکت هستند و این شرکت احتمالا تحت هیچ شرایطی مکان دقیق کاربرانش رو به صورت عمومی منتشر نمی کند .

«علی کیائی‌فر»، کارشناس امنیت سایبری در همین رابطه به دیجیاتو گفت:

*«اساسا دسترسی به اینترنت ماهواره‌ای با استفاده از این روش ممکن نیست و هر گونه لینک یا فایلی که از منابع غیر رسمی و شماره‌های شخصی ارسال می‌شود، قابل اعتماد نیست».

*همه فایل‌ها و اپلیکیشن‌هایی که از منابع غیر رسمی افراد به آن دسترسی پیدا می‌کنند، خطر تبدیل شدن گوشی‌های موبایل به زامبی و سواستفاده از گوشی‌های شخصی را بسیار جدی می کند.

*اساسا استفاده از اینترنت ماهواره‌ای نیازمند زیرساخت‌های اینترنت ماهواره‌ای در داخل کشور است، هر روندی برای استفاده از اپلیکیشن یا فایل به منظور دسترسی به اینترنت ماهواره‌ای مردود است.

هشدار جدی به آنها که در ایران اپلیکیشن استارلینک دانلود می کنند!

کارشناسان امنیت سایبری درباره خطرات ناشی از نصب اپلیکیشن‌های اینترنت ماهواره‌ای از منابع غیر رسمی هشدار دادند.

یک کارشناس امنیت سایبری با هشدار درباره فایل‌هایی که به منظور دسترسی به اینترنت ماهواره‌ای ازمنابع غیر شفاف ارسال می‌شود، نصب این فایل‌ها را برای دسترسی به اینترنت ماهواره‌ای ناکارآمد و خطرناک توصیف کرد.

در پی اختلال در دسترسی به اینترنت بین‌المللی و همچنین بحث درباره اینترنت ماهواره‌ای، در روزهای اخیر فایل‌ها و اپلیکیشن‌هایی با عنوان فایل و اپلیکیشن دسترسی به اینترنت استارلینک در برخی کانال‌های تلگرامی منتشر شده است. این فایل‌ها از طرف کارشناسان امنیت سایبری بی‌استفاده و البته خطرناک توصیف شده‌اند.

«علی کیائی‌فر»، کارشناس امنیت سایبری در همین رابطه گفت: «اساسا دسترسی به اینترنت ماهواره‌ای با استفاده از این روش ممکن نیست و هر گونه لینک یا فایلی که از منابع غیر رسمی و شماره‌های شخصی ارسال می‌شود، قابل اعتماد نیست.»

کیائی‌فر با هشدار درباره همه فایل‌ها و اپلیکیشن‌هایی که از منابع غیر رسمی افراد به آن دسترسی پیدا می‌کنند، خطر تبدیل شدن گوشی‌های موبایل به زامبی و سواستفاده از گوشی‌های شخصی را بسیار جدی توصیف کرد.

این کارشناس با تاکید بر اینکه اساسا استفاده از اینترنت ماهواره‌ای نیازمند زیرساخت‌های اینترنت ماهواره‌ای در داخل کشور است، هر روندی برای استفاده از اپلیکیشن یا فایل به منظور دسترسی به اینترنت ماهواره‌ای را مردود دانست.

دانلود هر فایلی از منابع غیر رسمی بسیار خطرناک است و تنها منابع قابل اعتماد برای نصب هرگونه اپلیکیشن و برنامه‌ای صرفا سایت رسمی همان برنامه یا اپ‌استورهای رسمی مثل گوگل پلی اعلام شده است. از همین رو هشدارهایی که درباره دست به دست شدن فیلترشکن‌ها یا اپلیکیشن استارلینک اعلام می‌شود را باید جدی گرفت.

از سویی دیگر این نکته را هم باید در نظر داشت که کاربرد اپلیکیشن استارلینک صرفا کالیبره شدن با دیش‌های استارلینک است. از همین رو درشرایطی که زیرساخت‌های استارلینک و اینترنت ماهواره‌ای در کشور وجود ندارد، نصب اپلیکیشن امکان دسترسی به اینترنت ماهواره‌ای را ممکن نخواهد کرد.

ارسال نظر