در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۰۳۵۴۷
تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۴۰۱ - ۱۴:۵۳
آگاهی والدین از مهارت‌های زندگی و نحوه تربیت فرزندان، باعث ارتقای سطح آگاهی افراد خانواده شده و موجب نزدیکی فرزندان به والدین می‌شود. در این راستا حرکت گام به گام و نظارت بر نحوه فعالیت‌ کودکان در فضای مجازی یکی از وظایف مهم والدین است.

تقی حسن زاده، پایگاه خبری دانا، سرویس دانش و فناوری؛ در نظر گرفتن ایمنی کودکان در فضای مجازی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و از این طریق والدین می‌توانند در بهترین موقعیت ممکن هدایت دقیق و مسئولانه فرزندان خود در فضای مجازی را بر عهده بگیرند. از این رو، آگاهی و شناخت از خطرات موجود در این زمینه و برنامه‌ریزی مناسب پیش از فراهم کردن دسترسی به اینترنت برای کودکان از اهمیت ویژه‌ای در دنیای امروز که شاهد آهنگ سریع پیشرفت فناوری است، برخوردار می‌شود.

روش‌های مختلفی برای ایمن نگه داشتن کودکان هنگام حضور آن‌ها در فضای مجازی وجود دارد. یکی از موثرترین روش‌ها در این زمینه آموزش آن‌ها از سنین پایین و آشنایی و افزایش آگاهی کودکان درباره خطراتی است که امکان مواجه شدن با آن‌ها در فضای مجازی وجود دارد.

ایمنی کودکان در فضای مجازی

حجم زیاد داده های نامناسب و غیر اخلاقی در اینترنت در کنار خطر مجرمین و سوء استفاده کنندگان اینترنتی از کودکان ایجاب می کند تا والدین برای حفاظت و مراقبت از فرزندان خود در فضای مجازی اهمیت بیشتری قائل شوند. خطرات متعددی کودکان و نوجوانان را در فضای مجازی تهدید می کند، خطراتی مانند : پورنوگرافی از کودکان، سرقت داده های مهم حساس شخصی، بهره کشی و سوء استفاده جنسی از کودکان، زورگیری اینترنتی، گرفتار شدن در دام فروشندگان مواد مخدر، گرفتار شدن در دام عرفان های کاذب، گرفتار شده در دام باندهای شرط بندی و …  که والدین باید برای مقابله با آنها راه کارهای افزایش ایمنی کودکان در فضای مجازی را فرا بگیرند.

یکی از راه های موثر حفاظت از فرزندان در فضای مجازی تقویت نقش آنها در مراقبت و محافظت از خود در این فضاست. راهکارهایی که می توان با استفاده از آنها فرآیند مراقبت فعال توسط والدین و خود کودک را به وجود آورد. این راه کارها عبارتند از:
۱- آموختن شیوه مسدودسازی محتواها و دسترسی های غیر ضروری.
۲- تبدیل کردن رایانه به یک وسیله عمومی برای خانواده با قراردادن آن در محلی عمومی در خانه مانند اتاق نشیمن و ایجاد دسترسی عمومی به آن.
۳- اشتراک گذاری email فرزندان با والدین.
۴- انتخاب (Bookmark) کردن سایت های مناسب برای کودکان با مشارکت والدین و فرزند برای دسترسی آسان به آنها.
۵- کودک زمان حضور در اینترنت را در کنار والدین سپری کند.
۶- منع فرزندان از ورود به اتاق های گفتگو خصوصی با افراد غریبه.
۷- بررسی لیست تماس ها و هزینه مصرف شده توسط کودک برای خرید شارژ تلفن همراه و اینترنت برای اطمینان از عدم وجود ارتباط با نرم افراد نا سالم و غریبه.
۸- کنترل مکانهایی که ممکن است کودک به رایانه یا گوشی هوشمند بدون نظارت دسترسی پیدا کند مانند مدرسه، دوستان، کافی نت ها و …

 ۵ راهکار اساسی برای ایمن نگه داشتن کودکان در فضای مجازی

با وجود اینکه اینترنت و شبکه‌های اجتماعی، جهان را متحول کرده‌اند، اما می‌توانند خطرات زیادی را در منزل ایجاد کنند. بسیاری از ما در فیلم‌ها دیده‌ایم که پلیس با ترفندهای ویژه، مجرمین بزرگسال را به دام انداخته است.

متاسفانه چنین رویدادهایی با آنچه در فیلم‌ها مشاهده می‌شود، مطابقت داشته و تخمین زده شده که 20 درصد از نوجوانان آنلاین، با درخواست‌های جنسی گوناگون از سوی افراد غریبه بزرگسال، مواجه می‌شوند.

مطالعه اخیر در آزمایشگاه تحقیقاتی، نشان می‌دهد 12 درصد از نوجوانانی که بصورت آنلاین با بزرگسالان آشنا می‌شدند، برای رابطه جنسی شخصاً به ملاقات آنها می‌رفتند. بنابراین، ما به عنوان والدین چه کاری انجام می‌دهیم تا فرزندان خود را از طعمه این شکارچیان آنلاین محافظت کنیم؟
در زیر 5 راهکاری که والدین می‌توانند برای حفظ امنیت آنلاین فرزندان خود انجام دهند، آورده شده است.

1. به فرزندان خود اهمیت حریم خصوصی آنلاین را گوشزد کنید: آموزش دهید که به اشتراک گذاشتن اطلاعاتی مانند نام، محل، سن یا مدرسه ممنوع می‌باشد. علاوه بر این، هرگز نباید هیچ تصویری به غریبه‌ها ارسال کنند. اطمینان حاصل کنید که نام کاربری آنها منجر به تشخیص هویت فرزندتان نمی‌شود و محتوای جنسی نداشته باشد. بدین معنی که اغلب مجرمین به دنبال نوجوانانی هستند که با ارائه تصاویر خود هرچند ناخواسته و ندانسته،خود را بعنوان سوژه‌ای آسیب پذیر برای سوء استفاده، معرفی می‌کنند.

2. با کودکان خود درمورد خطرات آنلاین صحبت کنید: از طرفی نباید فرزندان خود را از محیط آنلاین بترسانید، و از طرفی باید از وجود افراد منحرف مطلع باشند، فرزندانتان را توجیه کنید که در صورت مواجه با هر گونه درخواست ارتباط از طرف افراد ناشناس، سریعاً والدین یا اشخاص مورد اعتماد را در جریان امر قرار دهند. مهم‌ترین عملی که والدین می‌بایست انجام دهند، ایجاد ارتباط قوی با فرزندان است. برای فرزندان، صحبت از اشتباهاتی همچون وجود رابطه با غریبه، یا تصویر ارسال شده به غریبه، می‌بایست عاری از ترس و توام با احساس راحتی باشد.

3. قوانین و مقررات خانوادگی خود، هنگام رسیدن فرزندنتان به سن استفاده از اینترنت (که سن استفاده از اینترنت رو به کاهش است) به‌خوبی شرح دهید: بعضی از خانواده‌ها قراردادهای مختص به خود در مورد استفاده از تلفن همراه داشته و در آن ذکر شده در صورت خط کردن، فرزند از دسترسی به دنیای آنلاین، تعلیق خواهد شد.

4. گذرواژه‌های فرزندان: رمز گوشی، رمز ایمیل، رمز شبکه‌های اجتماعی ... همه و همه را داشته باشید. والدین باید حق بازرسی آگاهانه یا موردی از فرزندان دردنیای آنلاین را بر خود محفوظ بدانند.

5. استفاده شبانه از اینترنت در بستر خواب را بر فرزندانتان ممنوع نمایید: در حالی که در طول روز استفاده از تلفن و لپ‌تاپ مجاز است، این دستگاه‌ها باید در شب، همگی به یک محل مشترک بازگردند. این تصمیم نه تنها مروج عادت سالم خواب، بلکه طبق تحقیقات انجام شده توسط ما، اکثر درخواست‌های نامشروع آنلاین به افراد زیر سن قانونی، پس از ساعت 11 شب اتفاق می افتد، در زمانی که اغلب والدین نظارتی نمی‌نمایند.

ارسال نظر