در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۰۵۷۹۶
تاریخ انتشار: ۰۴ آذر ۱۴۰۱ - ۰۹:۴۷
ناتوانی در کنترل حرکات چشم نیستاگموس نامیده می شود. افراد مبتلا به نیستاگموس نمی توانند حرکات چشم خود را کنترل کنند. چشمان آنها به سرعت و بدون کنترل در یک حرکت بالا و پایین، پهلو به پهلو یا دایره ای حرکت می کند.

نگار خلیلی، پایگاه خبری دانا، سرویس سلامت و سبک زندگی؛ نیستاگموس ممکن است از والدین شما منتقل شود یا ممکن است به دلیل یک مشکل سلامتی دیگر ایجاد شود. این عارضه را می توان با عینک یا لنزهای تماسی یا به ندرت با جراحی کنترل کرد. علائم هشدار دهنده رایج برای نیستاگموس عبارتند از: حرکات غیر قابل کنترل چشم، مشکلات بینایی در شب، لرزش، تاری دید، مشکلات تعادل، حساسیت به نور و سرگیجه.

علائم نیستاگموس مانند سرگیجه نیاز به تماس با پزشک دارد.

نیستاگموس چیست؟

نیستاگموس وضعیتی است که در آن چشمان شما حرکات سریع، تکراری و کنترل نشده ای انجام می دهند - مانند حرکت به سمت بالا و پایین، پهلو به پهلو یا به صورت دایره ای . این حرکات چشم می تواند باعث مشکلات بینایی، درک عمق، تعادل و هماهنگی شما شود.

 

نیستاگموس چه کسانی را مبتلا می کند؟

نیستاگموس می تواند هم کودکان و هم بزرگسالان را درگیر کند. دو نوع نیستاگموس وجود دارد:

  • مادرزادی
  • اکتسابی

نیستاگموس مادرزادی

نوزادان مبتلا به این بیماری بین شش هفتگی تا سه ماهگی علائم خود را نشان می دهند. این نوع نیستاگموس مادرزادی است، یعنی افراد با آن متولد می شوند. در برخی موارد، این بیماری از والدین به کودکان منتقل می شود، اما علت دقیق آن همیشه مشخص نیست. کودکان مبتلا به نیستاگموس مادرزادی معمولاً آن را در هر دو چشم دارند. علامت اصلی ای مشکل در آنها تاری دید است.

نیستاگموس اکتسابی

بر خلاف نیستاگموس مادرزادی، نیستاگموس اکتسابی در مراحل بعدی زندگی بروز می کند. این عارضه معمولاً توسط یک بیماری زمینه ای یا داروها ایجاد می شود. بزرگسالان مبتلا به نیستاگموس اکتسابی بینایی خود را «لرزان» توصیف می کنند.

نیستاگموس چقدر شایع است؟

تقریباً از هر 1000 نفر 1 نفر به نوعی نیستاگموس مبتلا هستند.

نیستاگموس

 

آیا نیستاگموس یک بیماری جدی است؟

نیستاگموس به خودی خود خطرناک تلقی نمی شود. اما ممکن است با شرایط سلامتی جدی، به ویژه آنهایی که بر مغز تأثیر می گذارند، مانند سکته مغزی، تومور مغزی، سمیت، ضربه به سر و بیماری های التهابی مرتبط باشد.

علائم نیستاگموس چیست؟

علائم نیستاگموس می تواند یک یا هر دو چشم را تحت تاثیر قرار دهد. برخی از رایج ترین علائم هشدار دهنده عبارتند از:

  • حرکت غیر قابل کنترل چشم
  • لرزش یا تاری دید
  • مشکلات تعادل
  • سرگیجه
  • حساسیت به نور
  • مشکلات بینایی در شب

اگر نیستاگموس دارید، ممکن است سر خود را در حالت کج یا چرخان نگه دارید. این کار تمرکز را بهبود می‌بخشد و کمک می‌کند وقتی نمی‌توانید یک نگاه ثابت نگه دارید، همه چیز واضح‌تر به نظر برسد.

 

چگونه به نیستاگموس مبتلا می شوید؟

مغز شما حرکات چشم شما را کنترل می کند. وقتی سر خود را حرکت می دهید، چشمان شما به طور خودکار حرکت می کنند تا تنظیم شوند. این کار تصویر را تثبیت می کند و به شما کمک می کند واضح ببینید. در افراد مبتلا به نیستاگموس، مناطقی از مغز که حرکات چشم را کنترل می کنند، به درستی کار نمی کنند.

نیستاگموس می تواند نشان دهنده یک مشکل چشمی دیگر باشد یا می تواند با یک بیماری پزشکی دیگر همراه باشد.

 

علل و عوامل خطر نیستاگموس

  • اختلالات شبکیه چشم یا عصب بینایی
  • کنترل ناقص حرکات چشم
  • بیماری های گوش داخلی، مانند بیماری منیر
  • سکته
  • ضربه به سر
  • بیماری های سیستم عصبی مرکزی
  • آلبینیسم (فقدان رنگدانه در پوست)
  • مولتیپل اسکلروزیس (MS)
  • برخی داروها مانند داروهای ضد تشنج
  • مشکلات چشمی در نوزادان، از جمله استرابیسم (چشم های ضربدری) ، آب مروارید و مشکلات تمرکز
  • مصرف الکل یا مواد مخدر

نیستاگموس

نیستاگموس چگونه تشخیص داده می شود؟

به طور کلی، نیستاگموس توسط چشم پزشک تشخیص داده می شود. آنها بینایی شما را آزمایش می کنند، داخل چشم شما را بررسی می کنند و در مورد علائم شما می پرسند. آنها همچنین سایر مشکلات چشمی را که ممکن است به نیستاگموس مرتبط باشند، از جمله استرابیسم، آب مروارید یا مشکلات شبکیه چشم یا عصب بینایی بررسی می کنند.

برای تشخیص نیستاگموس چه آزمایشاتی انجام می شود؟

چشم پزشک شما ممکن است تعدادی آزمایش نیستاگموس دیگر را انجام دهد، از جمله:

  • یک معاینه عصبی
  • ضبط حرکات چشم
  • معاینه گوش
  • تست های تصویربرداری، مانند سی تی اسکن یا ام آر آی ، برای گرفتن عکس از مغز شما

یکی دیگر از تست های رایج نیستاگموس شامل چرخیدن به مدت 30 ثانیه و سپس توقف است. سپس پزشک از شما می خواهد که به یک شی خیره شوید. اگر نیستاگموس دارید، چشمان شما به آرامی در یک جهت و سپس به سرعت در جهت دیگر حرکت می کند.

آیا نیستاگموس قابل درمان است؟

نیستاگموس اکتسابی گاهی اوقات می تواند پس از رفع بیماری زمینه ای اصلاح شود. به عنوان مثال، اگر نیستاگموس ناشی از بیماری گوش داخلی باشد، علائم ممکن است پس از درمان از بین بروند. افراد مبتلا به نیستاگموس مادرزادی را نمی توان به طور کامل درمان کرد، اما علائم را می توان با درمان مناسب مدیریت کرد.

چه درمان هایی برای نیستاگموس استفاده می شود؟

چند درمان مختلف نیستاگموس در دسترس است. روشی که برای شما بهترین است به علت بیماری، سابقه سلامتی و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد.

عینک یا لنز تماسی

دید واضح تر می تواند به کند کردن حرکات سریع چشم مرتبط با نیستاگموس کمک کند. در نتیجه، علائم را می توان با موفقیت با عینک یا لنزهای تماسی کنترل کرد.

داروها

برخی از داروها می توانند علائم نیستاگموس را در بزرگسالان کاهش دهند، مانند گاباپنتین (ضد تشنج)، باکلوفن (شل کننده عضلانی) و اونابوتولینوم توکسین (Botox®). این داروها در کودکان مبتلا به نیستاگموس استفاده نمی شود.

جراحی عضلات چشم

در موارد نادر، جراحی عضله چشم ممکن است توصیه شود. در طی این روش، جراح، عضلاتی را که چشم ها را حرکت می دهند، تغییر مکان می دهد. این نوع جراحی نیستاگموس را درمان نمی کند، اما به شما این امکان را می دهد که سر خود را در وضعیت راحت تری نگه دارید و در نتیجه حرکت چشم را محدود کنید.

جراحی اصلاح بینایی

اگر نیستاگموس دارید و نزدیک بین هستید، جراحی اصلاح بینایی با لیزر - مانند لیزیک - ممکن است مفید باشد. در حالی که جراحی لیزر چشم نیستاگموس را درمان نمی کند، بینایی شما را بهبود می بخشد. در نتیجه، علائم نیستاگموس ممکن است کاهش یابد.

چگونه می توانم از نیستاگموس جلوگیری کنم؟

در حال حاضر هیچ راهی برای پیشگیری از نیستاگموس وجود ندارد. اما می توانید با درمان علت زمینه ای علائم دردسرساز را کاهش دهید.

اگر نیستاگموس داشته باشم چه انتظاری باید داشته باشم؟

نیستاگموس می تواند کارهای روزمره را چالش برانگیزتر کند. در برخی موارد، حتی ممکن است انواع مشاغل و سرگرمی های شما را محدود کند. نیستاگموس به ندرت به طور کامل از بین می رود، اما می تواند با گذشت زمان بهبود یابد. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند به شما کمک کند تا درمانی را پیدا کنید که برای شما مفید باشد.

 

چه زمانی باید به پزشک خود مراجعه کنم؟

اگر متوجه هر گونه تغییر در بینایی خود یا سایر علائم مرتبط شدید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. به خاطر داشته باشید که نیستاگموس می تواند با مشکلات جدی سلامتی مرتبط باشد، بنابراین تشخیص و درمان سریع ضروری است. اگر قبلاً نیستاگموس در شما تشخیص داده شده است، اگر علائم شما بدتر شد، به پزشک خود اطلاع دهید.

نیستاگموس می تواند تأثیر منفی قابل توجهی بر بینایی شما داشته باشد. در حالی که این بیماری به طور کامل قابل درمان نیست، درمان هایی وجود دارد که می تواند کمک کند. از پزشک خود برای منابع بخواهید. یادگیری هر چیزی که در مورد نیستاگموس می توانید به شما کمک کند تصمیمی آگاهانه در مورد سلامتی خود بگیرید.

ارسال نظر