تقی حسن زاده، پایگاه خبری دانا، سرویس ایرانشناسی و استان ها؛ امروز برای دیدن تکه ای از طبیعت بکر کشورمان، این بار به جنوب سفر می کنیم و راه استان سیستان و بلوچستان را پیش می گیریم؛ سرزمینی که در پس خشکسالی های متعدد و کم توجهی مسوولان به یکی از استان های محروم کشورمان تبدیل شده است. اما این بار محرومیت ها، ناامنی ها و خبرهای خشکسالی مردم سیستان و بلوچستان را کناری بگذارید و با ما به تماشای یکی از زیباترین جاذبه های این گستره پهناور ایران بیاید، در ادامه به تعدادی از روستاهای زیبا و دیدنی چابهار میپردازیم.
روستای باهوکلات، محل زیست گاندوهای چابهار
پیشنهاد میکنم اگر شما هم از جمله کسانی هستید، که موقع پخش رازبقا و شکار تمساح، با ذوق به این صحنه ها خیره میمانید، تا سرانجام زندگی جانوری را که تمساح شکار کرد، ببینید، به ۹۰ کیلومتری شرق چابهار رفته و از باقیماندهی نسل دایناسورها دیدن کنید. در رودخانهی باهوکلات، تمساحهایی با پوزه کوتاه زندگی میکنند که در منطقهی کاملا حفاظت شدهی گاندو قرار دارد.
گاندو نام همین تمساحهای پوزه کوتاه است. بومیان قدیمی این منطقه معتقدند تمساح برایشان روزی و برکت میآورد درنتیجه تمام تلاش خود را برای حفظ زیستگاه گاندوها به کار میگیرند. در ارتفاعات گاندو میتوانید از نزدیک شاهد گوزنهای کوهی باشید. که البته برای دیدنش، باید خود را برای کوهنوردی آماده کنید. موجودات دیگری مانند شغال، خدنگ، بزمجه بنگالی، عقاب شاهی، شاهین، هوبره و انواع پرنده ها را میتوانید در این ناحیه تماشا کنید و آلبوم رازبقای خود را تکمیل کنید.
روستای تاریخی تیس، یک دیدنی تمام عیار
به سمت ۵ کیلومتری شمال غربی چابهار که پیش میروید، کم کم به منطقهای نزدیک میشوید که روزگاری از بندرهای مهم خاورمیانه در زمان هخامنشیان بود(یعنی مکانی با قدمت ۲۵۰۰ ساله). از قلعه تا قبرستان، پر از حکایتهای تاریخی و مرموز است. در میان روستا، رودخانهی لاوری جلوهی زیبایی به آن بخشیده است. در شرق روستا، خلیج زیبای چابهار را میتوانید ببینید. بر روی تپهای مشرف به خلیج، قلعهای به چشم میخورد که سبک ساخت آن، شبیه به بناهای دوران سلجوقی است.
حکایت این بنا، به دوره ی استعمار پرتغالیها برمیگردد که این قلعه را برای خود ساختند و نگهبانان در بالای برجهای این قلعه، نگهبانی میدادند. اگر به دیدن قلعه های قدیمی دورهی ساسانیان علاقهمندید، علاوه بر قلعهی پرتغالیها، میتوانید از قلعه بلوچ گت و پیروز گت هم دیدن کنید.
در این روستا همچنین میتوانید غارهای سه گانه بان مسیتی را از نزدیک ببینید. بان مسیتی به زبان سیستانی یعنی پرستشگاه مرد صالح، که در قدیم به عنوان پرستشگاه به این غار وارد میشدند. از این سه غار، یک غار به صورت طبیعی و از دل کوه تراشیده شده است اما دو غار دیگر مصنوعی و دست ساز است.
بنای دیگری که زیبایی و طراحی آن میتواند شما را مسحور کند، مسجدی در این روستا است که به سبک مسجدهای پاکستانی ساخته شده است. این مسجد با قدمت ۱۲۵۰ سالهای که دارد، به علت تک مناره بودن به مسجد تک مناره نیز شهرت دارد. ترکیب سبز و قرمز مناره و گنبد این مسجد، شیشه کاریهای نامنظم آن، در کنار مردم مهمان نواز و سفیدپوش بلوچی، به جلوهی زیبای این بنا کمک کرده است. گویی در حال نگاه کردن به یک تابلوی نقاشی بینظیر هستید.
بریم به دَرَک زرآباد، یک روستای دیدنی در چابهار
روستای شگفت انگیز دَرَک زرآباد در امتداد دریای عمان مقصد امروز ماست؛ جایی که رمل های شنی، نخل های سر به فلک کشیده و آبی دریا در یک قاب و کنار هم، تصویر خیال انگیزی را به وجود می آورند. مقصدی که در چند سال گذشته به یکی از محبوب ترین و جذاب ترین مناطق گردشگری ایران برای طبیعت گردان تبدیل شده و سیستان و بلوچستان را به شکلی متفاوت به مردم معرفی کرده است.
درک، ساحلی بکر و تماشایی دارد که در ۱۷۰ کیلومتری غرب چابهار و در فاصله ۱۰ کیلومتری از روستای زرآباد واقع شده است. این روستا بر سر راه دو بندر مهم جنوب، یعنی بندر چابهار و بندر عباس و در مسیر ترانزیتی بندر کنارک و بندر جاسک قرار گرفته است.
مردمان درک به گویش شیرین بلوچی صحبت می کنند و این روستا با تلاش مردم و مسوولان میراث فرهنگی هنوز بکری، پاکی و زیبایی خود را حفظ کرده است. متاسفانه برای پیدا کردن درک بر روی نقشه، باید نام آن را با واژه انگلیسی Darak یا ساحل درک Darak Beach جستجو کنید و هنوز این مکان زیبا با نام فارسی خود بر روی نقشه ثبت نشده است.
روستای درک از مراکز خرید و پمپ بنزین ها بسیار دور است و مغازه ای که در داخل روستا قرار دارد تنها اقلام خوراکی بسیار کمی را می توانید از آن بخرید. پس حتما مواد خوراکی و دیگر وسایل مورد نیاز خود را قبل از سفر، یا در راه تهیه کنید تا در هنگام اقامت و شب مانی به مشکل بر نخورید. تهیه سایه بان برای روزهای داغ تابستان نیز واجب است.