در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۱۱۶۰۸
تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۸:۳۰
دانشمندی ایرانی یک دستگاه جدید ابداع کرده است که به سرعت سلول های سرطانی که وارد جریان خون شده اند، را شناسایی می‌کند.

به گزارش پایگاه خبری دانا، شناسایی تومور‌ها از طریق آزمایش خون، به‌ویژه برای تشخیص در مراحل اولیه، دشوار است.

علیرغم تحقیقات موفقیت آمیز آزمایش خون برای بسیاری از انواع سرطان‌ها و منابع خاص مانند سرطان ریه و سینه، و زمینه شکوفایی توسعه آزمایش‌های تشخیص زودهنگام چند سرطان (MCED)، غربالگری عموماً همچنان شامل بیوپسی‌های تهاجمی از سلول‌ها است.

محققان دانشگاه فناوری (UTS) در سیدنی استرالیا، امیدوارند با توسعه فناوری جدید خود که یک دستگاه میکروسیال قطره ساکن (SDM) است این وضعیت را تغییر دهند. این دستگاه که توسط یک دانشمند ایرانی به نام مجید ابراهیمی ورکیانی توسعه یافته است می‌تواند به سرعت سلول‌های تومور در گردش (CTC) را که از منبع سرطان جدا شده و وارد جریان خون شده اند، شناسایی کند. این دستاورد راه را برای تشخیص، نظارت و درمان بسیار زودهنگام  سرطان هموار می‌کند.

مجید ابراهیمی ورکیانی، استاد دانشکده مهندسی بیومدیکال دانشگاه فناوری سیدنی، می‌گوید: «در یک میلی‌لیتر خون و میان میلیارد‌ها سلول خونی می‌تواند تنها یک سلول تومور وجود داشته باشد که یافتن آن را بسیار دشوار می‌کند. فناوری شناسایی جدید بیش از ۳۸۴۰۰ محفظه با قابلیت ایزوله سازی و طبقه بندی تعدادی از سلول‌های تومور فعال دارد.

دستگاه SDM می‌تواند سلول‌های تومور را از طریق امضای متابولیک منحصربه‌فرد شامل لاکتات محصول زائد شناسایی کند.

ورکیانی گفت: در دهه ۱۹۲۰، اتو واربورگ کشف کرد که سلول‌های سرطانی گلوکز زیادی مصرف می‌کنند و بنابراین لاکتات بیشتری تولید می‌کنند. دستگاه ما سلول‌های منفرد را برای افزایش لاکتات با استفاده از رنگ‌های فلورسنت حساس به pH که اسیدی شدن اطراف سلول‌ها را تشخیص می‌دهد، نظارت می‌کند.

هنگامی که دستگاه SDM زنگ خطر را روی سلول‌های مشکل به صدا درآورد، آن‌ها می‌توانند تحت تجزیه و تحلیل ژنتیکی و مولکولی بیشتر برای تعیین منبع و اطلاع رسانی درمان قرار گیرند.

به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، سلول‌های تومور در گردش (CTC) پیش ساز‌های متاستاز هستند که در آن سرطان به سایر اندام‌ها مهاجرت می‌کند و مسئول ۹۰ درصد از تقریباً ۶۰۰۰۰۰ مرگ و میر ناشی از این بیماری در هر سال در آمریکا است. توانایی دستگاه برای شناسایی تعداد بسیار کمی از CTC‌ها می‌تواند منجر به مداخله نجات بخش شود.

این دستگاه همچنین به گونه‌ای طراحی شده است که توسط کادر پزشکی کار می‌کند، این به معنای ساده و ارزان بودن فرایند یکپارچه سازی آن با کلینیک‌ها و استفاده از روش‌های کم تهاجمی‌تر و کم خطرتر برای بیمار است.

ورکیانی می‌گوید: «مدیریت سرطان از طریق ارزیابی سلول‌های تومور در نمونه‌های خون نسبت به نمونه‌برداری بافتی بسیار کمتر تهاجمی است. این به پزشکان اجازه می‌دهد آزمایش‌های تکراری انجام دهند و پاسخ بیمار به درمان را نظارت کنند.»

تیم توسعه این مطالعه به قدری به دستگاه SDM اطمینان دارد که برای ثبت اختراع موقت ثبت نام کرده و برای عرضه تجاری دستگاه برنامه ریزی می‌کند.

این مطالعه در مجله Biosensors and Bioelectronics منتشر شده است.

انتهای پیام/

نازنین خوشقدم - پایگاه خبری دانا
 
ارسال نظر