در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۱۱۷۲۲
تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۷:۱۵
سندروم شوگرن یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی به غده‌های بزاقی حمله می‌کنند و به دنبال این تهاجم، خشکی در  چشم، دهان و نقاط مختلف بدن روی می‌دهد. تاکنون علت دقیق ابتلا به شوگرن کشف نشده است، اما محققان ژنتیک، عفونت ویروسی یا باکتریائی را از عوامل مؤثر در ایجاد این بیماری می‌دانند.

فاطمه زمانی، خبرگزاری دانا، گروه سلامت؛ سندروم شوگرن یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی به غده‌های بزاقی حمله می‌کنند و به دنبال این تهاجم، خشکی در  چشم، دهان و نقاط مختلف بدن روی می‌دهد. تاکنون علت دقیق ابتلا به شوگرن کشف نشده است، اما محققان ژنتیک، عفونت ویروسی یا باکتریائی را از عوامل مؤثر در ایجاد این بیماری می‌دانند.

علائم سندروم شوگرن

عدم توانایی تولید رطوبت و بزاق برای چشم و دهان

درد مفصلی

پوسیدگی دندان و از بین رفتن آن‌ها

خشکی مداوم دهان

سرفه‌های خشک و مداوم

اختلال در بلع و جویدن

سختی در تکلم

تورم غدد بزاق

برفک مکرر دهان

عفونت قارچی در دهان

خستگی

تاری دید

سوزش یا قرمزی چشم

راه‌های درمان

همان طور که میدانید هیچ راهکار قطعی برای درمان بیماری‌های خود ایمنی  وجود ندارد، اما تجربه نشان داده است که راهکار‌های زیر می‌تواند در کنترل و بهبود این بیماری مؤثر باشد:

تسکین علائم دهانی

دهانشویه‌ها، کرم لب، جایگزین‌های بزاق، اسپری‌ها، ژل‌ها و آدامس‌ها می‌توانند خشکی دهان و حساسیت شمارا تسکین دهند. گزینه‌های دارویی ممکن است شامل دارو‌های تحریک کننده بزاق و مخاط مانند؛ پیلوکارپین هیدروکلراید، اووکزاک یا سویمیلین باشند.

تسکین علائم چشمی

روش‌های بسیاری برای مدیریت خشکی چشم وجود دارد. عینک آفتابی می‌تواند از چشمانتان در خارج از منزل محافظت کند و  مرطوب کننده‌ها نیز می‌توانند هوای خشک داخل خانه را بهبود بخشد.

اشک‌های مصنوعی و پماد‌های چشم می‌توانند به تسکین خشکی مزمن چشم کمک کنند. گزینه‌های دارویی برای خشکی چشم ناشی از سندروم شوگرن می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

 ترمیم (امولسیون چشمی سیکلوسپورین)

هیدروکسی پروپیل سلولز (قطره چشم)

درمان اصلاح کننده بیماری

دارو‌های اصلاح کننده بیماری معمولا با سرکوب سیستم ایمنی منجر به کاهش علائم میشوند. مشکلات ریه، کلیه، رگ خونی یا سیستم عصبی ممکن است با دارو‌هایی که سیستم ایمنی را سرکوب می‌کنند، کاهش یابد. اما این دارو‌ها می‌توانند عوارض جانبی ایجاد کنند، از جمله اینکه فرد را مستعد ابتلا به انواع عفونت‌ها کنند؛ بنابراین مصرف این دارو‌ها لزوما گزینه‌ی مناسبی برای درمان نیست.

دارو‌های اصلاح کننده بیماری شامل موارد زیر است:

کورتیکواستروئید‌ها

دارو‌های ضد ویروسی اصلاح کننده بیماری

راهکار‌های خانگی برای جلوگیری از سندروم شوگرن

مایعات فراوان بنوشید.

رژیمی  انتخاب کنید که حاوی میوه، سبزیجات و چربی اشباع شده باشد.

مصرف شیرینی جات را محدود کنید.

به طور مرتب مسواک بزنید و دهان تان را شست و شو دهید.

از آدامس بدون قند که تولید بزاق را تحریک می‌کند، استفاده کنید.

سیگار نکشید. چراکه تبخیر بزاق را تسریع می‌کند.

رطوبت داخل خانه را افزایش دهید.

از قرار گرفتن در معرض هوای دمنده مثل پنکه یا دریچه تهویه مطبوع خودداری کنید.

از اشک مصنوعی، روان کننده چشم یا هردو استفاده کنید. اشک مصنوعی به شکل قطره و روان کننده‌های چشم به شکل قطره، ژل یا پماد به تسکین ناراحتی ناشی از خشکی چشم کمک میکنند.

بزاق مصنوعی را امتحان کنید. محصولات جایگزین بزاق اغلب بهتر از آب معمولی عمل می‌کند. زیرا حاوی روان کننده‌هایی هستند که به مرطوب ماندن دهان شما کمک می‌کنند.

از اسپری سالین بینی استفاده کنید. اسپری سالین بینی به مرطوب کردن و پاکسازی مجاری بینی کمک میکند تا بتوانید آزادانه از طریق بینی نفس بکشید.

هنگام بیرون رفتن از منزل از عینک محافظ استفاده کنید.

ارسال نظر