محمد شیرزاده، پایگاه خبری دانا، سرویس سبک زندگی؛ یکی از اولین مهارتهایی که کودکان انجام میدهند، انتخاب مداد، به دست گرفتن قلم و شروع نقاشی است. نتایج تحقیقات جدید محققان نشان میدهد که خواندن کتاب تصویری در ترویج نقاشی موثر است.
کودکان به طور معمول از سن یک سالگی شروع به کشیدن نقاشی میکنند و روانشناسان قادرند با این نقاشی ها سرنخهایی از نشانههای شخصیتی، احساس و رشد ذهنی کودکان را در میان این نقاشیها پیدا کنند.
کشیدن نقاشی پنجرهای به سوی خلاقیت کودکان و شکوفایی احساسات هنری آنهاست. طراحی و نقاشی، میتواند آگاهی فضایی کودکان را افزایش داده و به کنترل احساسات آنها هنگام استرس کمک کند.
روانشناسان می گویند نقاشی بخشی از سیستم ارتباطی کودکان است که شامل صحبت کردن، خواندن و نوشتن است. خط خطیهای کودکان و طرح و نقاشی آنها پلی بین شکل گفتاری و نوشتاری آنهاست.
چرا نقاشی برای کودکان مهم است؟
نقاشی در واقع مجسم کردن و به تصویر کشیدن رویاها، تخیلات، احساسات و حالات درونی کودک است. محققان می گویند نقاشی ها در برگیرنده فواید بسیاری است؛ هرچند اکثر والدین به نقاشی های کودک شان به چشم خط خطی کردن های ساده و یا آثاری برای تکمیل کلکسیون یادگاری های کودکی نگاه می کنند.
بسیاری از روانشناسان و مشاوران کودک معتقدند با تحلیل نقاشیهای کودکان می توان به شناخت و افزایش مهارت های شناختی، احساسی و فیزیکی آنها پرداخت. اهمیت نقاشی از این جهت است که به حقیقت ذاتی اشیا از کلمات بسیار نزدیک تراست و درک آن برخلاف نوشتن به کوشش و دقت زیادی نیاز ندارد.
نقاشی می تواند در برقراری ارتباط کودکان با دنیای بیرون، نقش مهمی ایفا کند، در این کار سه بخش، یعنی دست، چشم و مغز فعالیت دارند و آگاهی فضایی آنها را افزایش میدهد.
متخصصان می گویند نگهداشتن و انجام حرکاتی دستی با لوازم نوشتن، یکی از بهترین راهها برای بهبود مهارتهای حرکتی ظریف در کودک میباشد. نقاشی کشیدن، بازخورد بصری فوری ایجاد میکند که بسته به ابزاری که کودک شما استفاده میکند و نحوه استفاده او از آنها، تغییر میکند. این بازخورد به فرزند شما کمک میکند تا بهترین راههای رسیدن به نتیجه مطلوب را تشخیص دهد.
چرا باید کودکمان را به نقاشی کشیدن ترغیب کنیم؟
اگر هنوز نمی دانید که کودکان چرا باید نقاشی کنند، در ادامه ی این مطلب با ما همراه باشید تا به توضیح این موضوع بپردازیم و یکی دیگر از دلایل تمایل فعالان آموزشی برای حضور پر رنگ تصویرگری و نقاشی در حوزه آموزش را به صورت روشن و واضح بررسی کنیم.
کودکان با نقاشی کردن به صورت گام به گام و اصولی یاد می گیرند که چگونه از تعدادی خطوط ساده و ابتدایی باصبر و حوصله به طرح ها و نقش های زیبا و واقعی برسند که این خود یکی از آموزه های اخلاقی نیز برای کودکان می باشد.
کودکان با نقاشی کردن به صورت گام به گام و اصولی، مهارت های خود را بالا می برند و این موجب افزایش اعتماد به نفس و قدرت های ذهنی آنها می شود که در آینده و فعالیت های اجتماعیشان بسیار حائز اهمیت است.
نقاشی موجب تقویت ماهیچه های دست و عضلات کودکان می شود و دستان کوچک آن ها با انجام فعالیت های ممتد عادت می کند و کم کم می توانند در زمینه های مختلف آموزشی شامل نوشتن و مطالعه کردن با قدرت و کیفیت بیشتری به کسب آموزش بپردازند.
چون بیشتر کودکان از نقاشی لذت میبرند، این کار زمانی را برای ایجاد مفاهیم تمرکز و تمرین در انها فراهم میکند. این مفاهیم برای موفقیت تحصیلی فرزندان شما حتی در دوره ابتدایی بسیار ضروری هستند. یادگیری چگونگی نگاه کردن به جزئیات کوچک، تمرکز روی دستیابی به یک نتیجه خاص و تمرین کارهای دشوار به فرزند شما در بالغ شدن کمک میکند.
نقاشی کشیدن همراه با تجزیه و تحلیل بصری و تمرکز، کودک شما را ترغیب میکند تا مشکلات را به صورت خلاقانه حل کند. وقتی که او یک نقاشی میکشد، باید بهترین روش برای اتصال قسمتهای بدن، به تصویر کشیدن احساسات در چهره و ترسیم بافتهای خاص را تعیین کند.
ارائه کارهای ویژه در نقاشی، مانند ایجاد یک پرتره خانوادگی و صحبت کردن در مورد رنگ، روش یا انتخابهای ویژه فرزند شما، میتواند به او کمک کند مهارتهای قوی تر حل مسئله را با گذشت زمان یاد بگیرد.
شما هم به عنوان والدین باید برای کمک به فرزند خود در ایجاد انگیزه برای نقاشی کردن و خلق اثر، از تشویق مثبت استفاده کنید. میتوانید نقاشیهای تمام شده او را در اتاق کودک یا جاهای دیگر خانهتان به نمایش بگذارید، نقاشیهای منحصر به شخصی خاص را در قالب نامههایی به اعضای خانواده بدهید و فرزند خود را به خاطر تمرین و دستاوردهای خاصش ستایش کنید. کودک خود را ترغیب کنید تا در تمام دوران کودکی خود نقاشی بکشد تا از تمام مزایایی که در بالا ذکر شد بهره ببرد.