به گزارش گروه سبک زندگی خبرگزاری دانا (داناخبر) به نقل از ایسنا، حاج حسین ناجی 50 سال است که هم قدم شترها در کویر و بیابانهای شهر زواره شده. از کودکی به شترداری مشغول بوده و امروز دیگر طاقت شترداری برایش نمانده است.
زواره به دلیل برخورداری از آب و هوای خشک و همجواریاش با کویر لوت و کویر مرکزی ایران جای مناسبی برای پرورش شتر است و در این منطقه جغرافیائی حیواناتی زیست میکنند که نسبت به آب و هوای گرم و خشک و شرایط محیطی و همبستگی با مراتع و تغذیه با گیاهان خشکی که در این منطقه وجود دارند، تطابق یافتهاند.
حاج حسین ناجی میگوید: شترداری در زواره پیشینه طولانی و بیشتر به شکل سنتی رواج دارد و شتردار برای پرورش شتر از مراتع استفاده و برای این کار شترها را علامت گذاری و در بیابان رها میکند.
او پرورش شتر را کار بسیار سخت و طاقت فرسایی میداند و میافزاید: اگر علاقه در این کار نباشد کسی نمیتواند مشکلات این شغل را تحمل کند و من دیگر قوت و توان گذشته را برای همراهی شترها در مراتع خشک ندارم.
این شتردار به مشکلات شترداری در شهر زواره اشاره میکند و از تصادفهای گاه و بیگاه شترها و در سوگ نشستن شترداران میگوید: حوادث جادهای یک مشکل اساسی در پرورش شتر به شکل سنتی است و هر از مدتی برخورد قطار در بیابانهای اطراف با شترها یک حادثه میآفریند و تا زمانی که شترداران به این روش عمل کنند این حوادث اجتناب ناپذیر خواهد بود.
از حاج حسین درباره شترداری صنعتی میپرسیم و او میگوید: هر روز به تعداد متقاضیان شترداری صنعتی افزوده میشود و دیگر کسی طاقت انجام این شغل به شیوه سنتی را ندارد، البته اگر شترداری به شیوه صنعتی انجام شود در کنار سایر عوامل از جمله جیره غذایی مناسب، بهداشت، مدیریت صحیح دام، تأمین آب شرب بهداشتی، کنترل بیماریها و واکسیناسیون در برابر برخی از بیماریهای شایع که میتواند نتیجه بسیار مطلوبی در پرورش شتر و افزایش تولیدات دامی و جلوگیری از مرگ و میر آنها داشته باشد، میتواند باعث رشد اقتصادی نیز شود.
شتر بر خلاف سایر حیوانات با شرایط خشک آب و هوایی سازگار است و مقاوم؛ به همین دلیل زواره همچون سایر مناطق کویری کشور مستعد پرورش این حیوان است، هر چند دیگر شترداران جوان طاقت گذشته پیران این این صنعت را ندارند.
مسوول اداره بهبود تولیدات دامی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان اردستان میگوید: این شهرستان به دلیل برخورداری از زمینهای کویری و بیابانی زمینه لازم را برای توسعه صنعت پرورش شتر دارد.
احمد حسامی میافزاید: در شهرستان اردستان حدود دو هزار نفر شتر زیست میکند که این تعداد شتر متعلق به 100 نفر است که این تعداد از افراد با احتساب اعضای خانوادههایشان حدود 460 نفر هستند که به این کار اشتغال دارند و سالانه بیش از 120 تن گوشت قرمز تولید میکنند.
حسامی در کنار سایر مشکلات موجود در این شهرستان برای پرورش شتر عدم واگذاری مراتع مناسب کویری و بیابانی به شتر داران به منظور چرای شترها را یکی از مشکلات توسعه پرورش شتر در شهرستان اردستان میداند.