دکتر سید محمد علوی نیا رییس اداره پیشگیری از بیماری های غدد و متابولیک وزارت بهداشت در گفت و گو با خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری دانا(دانا خبر)، با توجه به بیماری دیابت نوع 2 به عنوان شایع ترین بیماری متابولیک گفت: بر اساس مطالعات انجام شده بیماری دیابت نوع دو در افراد بالای 30 سال که یکی از عوامل خطر را دارند حدود 10 الی 12 درصد شیوع دارد و این آمار در کل کشور برابر 5 الی 6 درصد است.
وی با توجه به فاکتورهای خطر این بیماری افزود: چاقی، فشار خون، داشتن سابقه خانوادگی از عوامل خطر این بیماری است.
این متخصص سیاست گذاری بهداشت و اپیدمیولوژی در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: داشتن سابقه حاملگی بد مانند (تولد نوزاد مرده و سقط مکرر) و سابقه تولد نوزادی بالای 4 کیلوگرم از فاکتورهای خطر در زنان محسوب می شود.
طرح غربالگری دیابت در مناطق روستایی و شهری با موفقیت انجام شد
وی با اشاره به برنامه های پیشگیری انجام شده در سطح روستاهای کشور اظهار کرد: در تمام روستاهای کشور یکبار در سال 84 و بار دیگر در سال 86 طرح غربالگری و تست قند خون انجام شده است.
دکتر علونیا در ادامه با بیان اینکه اجرای طرح غربالگری شهری تمام افراد را تحت پوشش نمی دهد گفت: از پایان سال 89 در دانشگاه های علوم پزشکی برخی از شهرها طرح غربالگری انجام شد که در این خصوص تبلیغات در سطح شهر ها صورت گرفته و خود افراد در صورت تمایل مراجعه می کردند.
به گفته وی در حال حاضر طرح غربالگری در 25 دانشگاه علوم پزشکی در حال اجر است که قرار است به دستور معاونت وزارت بهداشت و دریافت اعتبارات کافی تعداد این دانشگاه ها افزایش پیدا کند.
رییس اداره پیشگیری از بیماری های غدد و متابولیک با توجه به مطالعات انجام شده در خصوص تفاوت شیوع دیابت نوع 2 در جمعیت زنان و مردان گفت: این تفاوت بسیار ناچیز است به گونه ای که می توان گفت شیوع آن در مردها 10 درصد و در زنان حدود 11 الی 12 درصد است.
علونیا در ادامه تداخل شهر و روستا و تغییر سبک زندگی روستاییان را یکی عوامل مهم و تاثیر گذار در شیوع دیابت نوع 2 در مناطق روستایی دانست و گفت: در گذشته شیوع این بیماری در روستا بسیار کم تر از مناطق شهری بود اما به علت اینکه برخی از مناطق روستایی بر اساس مصوبات وزارت کشور مناطق شهری محسوب شده اند و تغییر شیوه زندگی روستاییان این تغییر بسیار به هم نزدیک شده است.
دیایت نوع 2 در استان های مرکزی و جنوبی کشور از شیوع بالایی برخوردار است
وی با بیان اینکه آمارهای اعلام شده در سطح کشور بر اساس برنامه های کشوری انجام شده است و مطالعات دقیقی در این خصوص انجام نشده گفت: بر اساس برنامه های کشوری انجام شده دیابت نوع 2 در استان های مرکزی و جنوبی شیوع بیشتری داشته که در این میان استان یزد و بوشهر از شیوع بالایی برخوردار بوده و کردستان کم ترین آمار مبتلایان را به خود اختصاص داده است.
نیمی از بیماران دیابتیک از بیماری خود اطلاعی ندارند
رییس اداره پیشگیری از بیماری های غدد و متابولیک معضل اصلی را عدم آگاهی بیش از نیمی ار بیماران دیابتیک ار بیماری خود دانست و اظهار کرد: عوارض بیماری دیابت نوع 2 بسیار بی صدا اما خطرناک است به همین دلیل بسیاری از بیماران هنگامی که به ضایعات چشمی، عوارض قلبی و.... مبتلا می شوند به بیماری خود پی می برند.
وی افزود: برنامه های کشوری برای افراد بالای 30 سال انجام می شود و در صورت داشتن علایم وارد چرخه مراقبت می شوند که هر 3 ماه یکبار توسط پزشک عمومی مورد بررسی قرار می گیرند اما افرادی که فاکتورهای خطر را دارند اما نتیجه آزمایش عدم ابتلا را نشان می دهد توصیه می شود جهت پیشگیری هر سال این آزمایش را انجام دهند و به طور کلی هر 3 سال یکبار انجام این آزمایش به تمام افراد توصیه می شود.
کاهش سن ابتلا به دیابت نوع2 در کشور
علوی نیا، متخصص سیاست گذاری بهداشت و اپیدمیولوژی در پایان خاطر نشان کرد: دیابت نوع 2 تا چند ساله گذشته افراد بالای 45 سال را در معرض خطر قرار می داد که متاسفانه به دلیل تغییر سبک زندگی ما شاهد کاهش سن ابتلا از 45 به 30 سال هستیم.