به گزارش خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا (دانا خبر) چهارمین نمایشگاه راه و شهرسازی و صنایع وابسته صبح روز گذشته با حضور 170 شرکت بخش خصوصی و 10 سازمان مختلف حوزه راه و شهرسازی برگزار شد. برپایی این نمایشگاه بهانه ای شد تا در حاشیه آن گفت و گویی اختصاصی با چند تن از مخترعان و مسوولان غرفه های شرکت های دانش بنیان داشته باشیم.
مهار بیابان با مالچ های زیست سازگار
پروین برادران، مدیر عامل شرکت دانش بنیان فناوران ابزار دقیق کوهرنگ و مجری طرح دستیابی به فناوری تولید صنعتی اولین مالچ پلیمر- سلولزی نانو سولفیددر خصوص این محصول گفت: این محصول از پلیمر های سلولزی ساخته شده است و کاملا زیست سازگار بوده و به راحتی برای تثبیت ماسه های روان اسپری می شود و به صورت یک چسب زیستی خاک ها را به هم مرتبط می کند.
وی افزود: همچنین مقاومت این محصول نیز بسیار بالاست و می تواند بادهای 120 متری را هم تحمل کند.
این محقق اظهار داشت: این مالچ زیستی می تواند در بخش بیابان زدایی جایگزین مالچ نفتی و تثبیت کننده کانون های بحرانی بیابانی و ریزگردها بشود و در بخش راه سازی هم به بخش ریلی و صنعت حمل و نقل و راه های جاده ای کمک شایانی بکند.
برادران تصریح کرد: همچنین می توان در صورت نیاز به پوشش گیاهی، این مالچ زیستی را همراه با پوشش گیاهی به روی ماسه ها پاشاند. آزمایش ها نشان داده است که علاوه بر تثبیت کانون های گرد و خاک، پوشش گیاهی نیز به خوبی رشد می کند.
مدیر عامل شرکت دانش بنیان فناوران ابزار دقیق کوهرنگ در خصوص برپایی این نمایشگاه یاد آور شد: ما شرکت های دانش بنیان برای رشد و معرفی محصولات مان ابتدا در نمایشگاه های اختراعات و پس از آن در نمایشگاه های تجاری سازی علم تا عمل شرکت و برای رشد بیشتر در نمایشگاه های صنعتی شرکت می کنیم. من انتظار داشتم تا در این جشنواره صنایع بزرگ حضور داشته باشند اما عملا با سازمان های دولتی رو به رو شدم.
وی گفت: بیشتر نیاز است که شرکت های با ارزش افزوده در این نمایشگاه ها شرکت کنند و نهادها و سازمان های دولتی حامی این صنایع باشند.
ساختمان خود را بدون اسکلت بنا کنید
محمد حسن پهلوان، مدیر عامل شرکت دانش بنیان فناوری آفتاب قومس نیز در خصوص محصول این شرکت گفت: سیستم معرفی ما دیتا استراکچر است. این سیستم جز جدیدترین سیستم های ساختمانی و راه سازی است و فناوری اش تنها در انحصار کشور فرانسه است. ما موفق شدیم این انحصار را بشکنیم و چنین سیستمی را در کشورمان طراحی کنیم.
وی افزود: در حال حاضر 70 درصد اتوبان های دنیا و 60 درصد ساختمان های اروپایی با این روش ساخته می شود.
پهلوان اظهار داشت: هزینه راه سازی با این روش دو سوم سیستم های مشابه است و باعث یکپارچه سازی بدنه و افزایش مقاومت ساختمان در مقابل زلزله می شود. همچنین این سیستم مطابق با تمام استانداردهای دنیاست و بدون هیچ اسکلتی باعث صرفه جویی در مصالح می شود اما متاسفانه هنوز این شیوه در ایران شناخته شده نیست.
وی یاد آور شد: امروزه شعار مسوولان حمایت از شرکت های دانش بنیان و تولید داخلی است به همین دلیل از مسوولان می خواهم تا از توانایی های ما در این پروژه ها استفاده کنند.
وی افزود: متاسفانه هم اکنون کپی سازی محصولات یکی از مشکلات این شرکت هاست بنابراین اگر قوانین، سازمان دهی و از مخترعان حمایت ویژه شود، این مشکلات تا حدودی حل خواهد شد. به نظر من برپایی چنین نمایشگاهی می تواند به حل این مشکلات کمک زیادی بکند.
وی اظهار داشت: این طرح در نمایشگاه علم تا عمل ماه پیش به عنوان یکی از طرح های برگزیده شناخته شد به همین دلیل مسوولان پیشنهاد دادند تا در این نمایشگاه نیز حضور یابیم. این نمایشگاه را خیلی خوب ارزیابی کردم، حتما در نمایشگاه سال بعدی هم شرکت خواهم کرد.
ربات زیردریایی برای اعماقی تا 200متر
کامران صائبی، کارشناس پژوهشگاه علوم و تکنولوژی زیر دریایی دانشگاه صنعتی اصفهان، یکی از غرفه داران این نمایشگاه نیز بازرسی خطوط لوله ها، پایه های اسکله ها و کشتی ها برای صنایع دریایی، نفت و نظامی و شرکت های بازرسی را از جمله کاربرد های ربات زیر دریایی عنوان کرد و گفت: 20 سال پیش نخستین ربات زیردریایی توسط این پژوهشگاه ساخته شد. پس از آن نیز نسخه های جدید این ربات (کاوش 1تا6) برای انجام عملیات مختلف ساخته شد مثلا یکی از این ربات ها دو بازو دارد که می تواند تا عمق 50 تا 200 متری دریاها عملیاتی چون برداشتن پیچ یا گذاشتن قطعه ای را انجام دهد.
به گفته وی، کیفیت این محصول با نمونه های مشابه خارجی برابری می کند و تنها تفاوت آن در قیمت ارزانتر آن است.
صائبی، ساخت بویه را نیز از دیگر دستاوردهای محققان این پژوهشگاه دانست و افزود: بویه ها به عنوان یکی از علایم کمک ناوبری و وسیله خارجی کمک کننده به دریانوردی در تعیین و محاسبه موقعیت یا مسیر دریانوردی و همچنین خطرها و موانع دریایی مورد استفاده قرار می گیرد. این علایم در نقاط مختلف طول سواحل و در مسیرهای قابل کشتیرانی به عنوان راهنمای آب های ایمن قرار داده می شوند و دریانوردان را در تعیین نقطه نسبت به خشکی و خطرات ناپیدا کمک می کند.
وی اظهار داشت: این محصول نیز وارداتی بود اما با همت محققان این پژوهشگاه و با استفاده از مهندسی معکوس نسخه های متعدد این محصول نیز ساخته شد.
وی تصریح کرد: عمده خریداران محصولات ما سازمان بنادر و کشتی رانی و شرکت نفت و صنایع نظامی است. شرکت های بخش خصوصی کمتر خریدار محصول ما هستند بنابراین حضور در این نمایشگاه می تواند نقطه عطفی برای برقراری ارتباط بیشتر و شناخت بهتر محصولات این شرکت ها باشد.
تولید قیر زیست سازگار با حلال آب
مریم خسروی سرشت، مدیر عامل شرکت رائیکا راه گستر نیز گفت: هم اکنون قیرهای امولوسیونی بیش از 70 تا 80 سال است که در آمریکا و کشورهای اروپایی جایگزین قیرآبه شلی شده است که حلالش به جای نفت سفید و گازوییل، آب است و خطرات زیست محیطی و آتش سوزی ندارد و علاوه بر مقرون به صرفه بودن، باعث افزایش عمر جاده ها می شود.
وی افزود:این محصول وارداتی بود اما محققان شرکت ما برای اولین بار موفق به ساخت امولسیفایر و ضد عریان شدگی آسفالت شدند و توانستند ضمن برطرف کردن نیاز کشور، این محصول را به ارمنستان و عراق نیز صادر کنند.
وی تصریح کرد: متاسفانه برخلاف تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر وارد نشدن محصولات خارجی، با وجود کیفیت خوب این محصول، بسیاری از ارگان ها با روابط ناسالم و رانت خواری این محصولات را از اروپا وارد کشور می کنند. این کار به نظر من خیلی خائنانه است زیرا این محققان با حداقل امکانات زحمت زیادی می کشند تا حرفی برای گفتن داشته باشند تا ما به خود کفایی برسیم.
گزارش از: فرزانه صدقی