به گزارش گروه سبک زندگی خبرگزاری دانا (داناخبر) به نقل از روزنامه شرق:
«هر عضو از بدنتان که از کار افتاد، نگران نباشید! ما در کمتر از یک هفته آن را برای شما تهیه میکنیم تا با خیالی آسوده فعلا به جناب عزراییل جواب منفی بدهید.» شاید این میتوانست متن آگهی شغل فردی باشد که برای تهیه این گزارش با او به گپ وگفت نشستم.
پیداکردن فردی که یکی از شغلهای زیرزمینی ولی سازمان یافته تهران را اداره میکند، دشوار به نظر میرسید اما پس از پیگیریهایی و به مدد چند واسطه، با او در دفتر کارش قرار گفتوگو گذاشتم. در لحظه ورود به دفترش، عکسهای نصب شده از برجهای «ایفل» و «پیزا»، توجه هر کسی را جلب میکند به ویژه آنکه بداند شغل واقعی او چیست و احیانا منتظر دیدن تصاویری از پیکر انسان بر درودیوار باشد. اما برای اندیشیدن به اینگونه موضوعات، مجال چندانی نمییابم؛ میزبان با لبخندی وارد میشود و پس از چند جمله گپ و گفت درباره موضوعات نامرتبط با سوژه، با خوشرویی و علاقه؛ سخن گفتن از شغل نادر و عجیبش را آغاز میکند.
از فروش کلیه تا آغاز دلالی اعضای انسان
کامبیز، 39 ساله و دیپلمه علوم انسانی است؛ با ظاهری آرام و تیپی اسپرت. در حال حاضر برای خیل بیمارانی که نیاز به اهدای عضو دارند و تاب منتظرماندن در فهرست بلندبالای نهادهای اهدای عضو را ندارند، عضو بدن مورد نیازشان را به سرعت پیدا میکند. درواقع، او یک دلال فروش اعضای بدن است. کامبیز، قبلا تولید کننده چرم بوده اما سال 86 ورشکست شده و کارش تا جایی پیش رفته که مجبور شده یکی از کلیههایش را بفروشد تا زندان نیفتد. با اندوهی که در چهرهاش موج میزند، از آن روزهای تلخ میگوید، به فاصله چنددقیقه، حالتش عادی میشود و ادامه میدهد: «وقتی برای فروش کلیه دنبال مشتری بودم، ایده این کار به ذهنم رسید. چون گروه خونی من خاص بود مشتریهای زیادی به من زنگ زدند و هرکدام قیمت بیشتری را میدادند. این موضوع، وسوسهام کرد تا یک کار سازمان یافته برای پیداکردن عضو برای افراد نیازمند پیوند اعضا، راه بیندازم»
او بلافاصله پرس وجو و سپس اقداماتش را برای راه اندازی شغلی که به تعبیر خودش، «بازاریابی اعضای بدن انسان» است، آغاز میکند: «اول از خریدوفروش کلیه شروع کردم. نزدیک یکی از بیمارستانهای اطراف «ونک» پر است از آگهیهای فروش کلیه. یک روز کامل برای پیداکردن افراد و صحبت کردن با آنها گذاشتم و اطلاعات اولیه را پیدا کردم. مشکل اصلی پیداکردن مشتری بود که اکثر این افراد از شناسایی آنان، عاجز بودند ولی من در بازار، بزرگ شده بودم و راه و چاه کاسبی را بلد بودم. ابتدا سعی کردم به فهرست افراد منتظر اهدای کلیه دسترسی پیدا کنم و بعد از یک ماه این فهرست در اختیارم بود.» او تمایلی ندارد به نحوه پیداکردن این اسامی که به صورت معمول باید محرمانه باشد، اشاره ای کند، اما اگر این قاعده کلی را بپذیریم که ظاهرا در کشور ما دستیابی به محرمانهها زیاد هم محال نیست، میتوان تصور کرد برای تهیه این فهرست، وقت و انرژی زیادی مصرف نکرده است.
2 میلیون؛ سود اولین دلالی کلیه
سرانجام، پس از دوماه، اولین معامله خود را انجام میدهد در مورد این معامله که حرف میزند، برق احساس غرور را میتوان در چشمانش مشاهده کرد: «یک نفر بود که مدتها دنبال کلیه سالم گشته بود. معمولا اکثر افرادی که آگهی فروش اعضای بدن میدهند، معتاد هستند یا مشکلات دیگری دارند. بنابراین، اعتمادی به آگهیها نداشت. از طریقی به او وصل شدم. شانسی، شماره جوانی را داشتم که به خاطر تامین هزینه جراحی مادرش نیاز به پول داشت و حاضر بود سال 87 کلیهاش را شش میلیون تومان بفروشد. به خریدار که خیلی هم عجله داشت، قیمت را هشت میلیون اعلام کردم و نهایتا معامله سر گرفت و دومیلیون شیرین، رفت جیبم.» دومیلیون تومان در آن سال رقم کمی نبود.
پس او بیشتر وسوسه میشود و فعالیتش را گسترش میدهد، هرچند با مشکلاتی هم مواجه میشود: «اوایل خیلی سرم کلاه میرفت؛ مثلا مدتها جهت پیداکردن خریدار برای یک کلیه سالم وقت میگذاشتم ولی وقتی میخواستم برای عمل آماده شود، فروشنده کلیه را فروخته بود یا چون برای انجام آزمایش خریدار و فروشنده باهم داخل آزمایشگاه میرفتند، دورم میزدند و چیزی دستم رو نمیگرفت. بعد از مدتی برای این مشکل، راه حلی یافتم. مقداری از مبلغ معامله را به عنوان پیش پرداخت به فروشنده میدادم و با او قرارداد میبستم که اگر کلیه را بفروشد باید دوبرابر پیش پرداخت را به من بدهد. از آن طرف از خریدار هم مبلغی به عنوان پیش خرید میگرفتم.» با ابتکارهایی که به خرج میدهد، به سرعت کارش رونق میگیرد و از سال 90 وارد خریدوفروش بقیه اعضای پیوندی هم میشود: «بعد از دوسال چند نفر را استخدام کردم تا دم در بیمارستانها پرسه بزنند و برایم مشتری پیدا کنند. یک روز یکی از آنها زنگ زد و گفت آقا کامبیز یک نفر قلب میخواد حاضره 50میلیون هم بده. اولش گفتم کسی قلب نمی فروشه که احمق! ولی بعدش یاد بیماران مرگ مغزی افتادم. یک بار، به جای فهرستی که از اسامی افراد منتظر دریافت کلیه خواسته بودم، فهرست بیماران منتظر پیوند کبد به دستم رسیده بود و وقتی از کسی که این فهرست رو به رام آورده بود پرسیدم، گفته بود این اعضا رو معمولا بیمارستانها و بیماران از فوتیهای مرگ مغزی تهیه میکنند. به همین خاطر بعد از اون چند نفر رو استخدام کردم تا راپورت بیماران مرگ مغزی رو از بیمارستانها به هم برسونن و بعد از اون، وارد کار فروش بقیه اعضا هم شدم.»
استخدام روانشناس برای صحبت با خانواده افراد مرگ مغزیشده
در حال حاضر، او معامله تمام اعضای پیوندی را انجام میدهد. کافی است شما به عضوی نیاز داشته باشید، به «آقا کامبیز» خبر دهید و سر قیمت با او به توافق برسید، مبلغ فاکتور را بپردازید تا مشکلتان در اسرع وقت، حل شود. او در مورد مشکلات کارش میگوید: «معمولا چون حراست بیمارستان به واسطههای من که اطراف بیمارستانها پرسه میزنند، مشکوک میشوند مجبورم هر ماه یا جاهاشون رو عوض کنم یا افراد جدید استخدام کنم. حتی یک بار هم خودم رو گرفتن و فعلا به قید وثیقه آزاد هستم. الان بیشتر ترجیح میدهم از روشهای کم ریسکی مثل یارگیری از داخل کادر بعضی بیمارستانها استفاده کنم.» چه مبلغی نصیب واسطههای کامبیز میشود؟ «اوایل پورسانتی حقوق میدادم ولی اکثرشون وقتی کاررو بلد میشدند بازم منو دور میزدند ولی الان ماهی دومیلیون تومان حقوق ثابت میدم. یک روانشناس هم استخدام کردم ماهی سه میلیون میدم تا با خانوادههای مرگ مغزیها صحبت کنه.»
سود 200 میلیونی در یک ماه
از او در مورد درآمد خودش میپرسم، با اکراه میگوید: «بستگی داره! گاهی ماهی صدمیلیون، گاهی 200میلیون، بستگی داره! ولی الان خیلیها منو می شناسن حتی بعضی از دکترها مریض هاشون رو به من معرفی میکنند به همین خاطر هر روز فهرست فروشنده و خریدارهام زیاد میشن.» ظاهرا رکود اقتصادی سالهای اخیر برای کامبیز خوشبیاری داشته و عده زیادی از مردم برای فروش اعضای بدن به نزد او میآیند. حالا وارد بحث اصلی گزارش میشود: «اعضای بدن قیمت نداره و معمولا من بر اساس مشتری قیمت تعیین میکنم ضمنا بعضی از گروههای خونی مثلB+ گرونتر هستند.» او پس از آن قیمتها را اعلام میکند که ارقام تا چند دقیقه دور سرم میچرخند، دلال محترم این گونه قیمت میدهد «کلیه بین 25میلیون تا 70میلیون تومان، قلب 70تا 200میلیون تومان، ریه 12 تا 50میلیون تومان، کبد 30میلیون تومان، و لوزالمعده یا همان پانکراس 45میلیون تومان.» اگر سرانگشتی حساب کنیم حداقل یک بدن سالم 500 میلیونی میارزد ولی جالبتر این است که یک دلال قیمت آن را تعیین میکند.
او در این زمینه میگوید: «بعد چهارسال کار کردن الان دیگه مثل دکتر تمام اجزای بدن رو میشناسم و اگر یک فرد را ببینم راحت میفهمم بدنش سالمه یا نه. از خریدار هم به خرج خودم یک چکاب کامل میگیرم تا مطمئن شم بدنش سالم است. البته من تو قرارداد مینویسم که اگر مشکلی پیش به یاد من پول رو پس نمیدم ولی بازم حوصله دردسر ندارم، برای همین سعی میکنم معمولا با دوتا دکتر متخصص درباره بیمار خریدار و همین طور فروشنده مشورت میکنم.» قرارداد برای من جالب است، اصلا این کار قانونی است که قراردادش هم قانونی باشد؟
100 میلیون تومان سود خالص
از او در مورد سود خالصی که پیشتر به آن اشاره کرده بود میپرسم و میگوید: «در حال حاضر 20نفر بازاریاب دارم. بچههای شرکت هم شش نفر هستند، حق مشاوره دکتر متخصص هم هست که ماهی حداقل 50میلیون تومان هزینههای پرداختی به افراد میشود و البته روانشناس و وکیل هم که هرازگاهی مجبور میشم عوضشون کنم و برای اینکه قفل دهنشون بسته بمونه مجبورم چند ده میلیونی بهشون بدم و بعدش هم هزینههای جاری که کلا نزدیک 70میلیون تومان این دفتر ماهانه خرج داره.» با این ارقام حداقل صدمیلیون تومان سود خالص ماهانه به جیب کامبیز میرود: «قبلا با هر خریداری کار میکردم ولی الان دنبال افراد پولدار هستم. به عنوان مثال چند وقت پیش یک پیرمرد پولدار قلبش با باتری کار میکرد و دنبال یک قلب سالم بود. یک مرگ مغزی از اصفهان براش پیدا کردم خودم رفتم اونجا قلب فوت شده را 70میلیون خریدم و 150میلیون به پیرمرد فروختم. ولی معمولا روی هر عضو تا 10میلیون سود میکشم.»
سرطان ریه و بازار گرم دلالان
از او درباره پرطرفدارترین عضوی که در فهرست فروش دارد میپرسم و میگوید: «تو چند سال اخیر سرطان ریه زیاد شده و تازگیها تقاضا برای این عضو خیلی بالا رفته به همین دلیل تازگیها حتی تا 60میلیون هم خریدار داشتیم.» از حرفهایش معلوم است که در استانهای دیگر هم کسانی هستند که با او کار میکنند. او اشاره میکند: «ورود به بیمارستانهای تهران خیلی سخت شده و در ضمن به دلیل تبلیغات تلویزیون و رسانهها اکثر خانوادههایی که فرد مرگ مغزی دارند به رایگان اعضای بدنشان را به افراد نیازمند میبخشند و به همین دلیل با بعضی از افراد در بیمارستانهای استانهای محروم ارتباط برقرار کردم چون آنها راحت تر و ارزان تر حاضر به فروش اعضای بدن فرد فوتی میشوند. همین امروز یک قلب از ایلام خریدم 30میلیون و50میلیون فروختم.» او از زیرشاخه ای از شغلش که یک سال است وارد آن شده میگوید: :رحم اجاره ای هم این سالها خیلی طرفدار داره. ما خانم (حامل رحم) را پیدا میکنیم و از کلینیکهای ناباروری مشتری پیدا میکنیم از 25میلیون تا 40میلیون هم قیمت داره که معمولا حداقل20 میلیون به خانم (حامل رحم) میدهیم» 9 ماه حمل بچه توسط یک نیازمند پول و 20 میلیون سود خالص برای دلال این معامله. او میخواهد شغل خود را موجه نشان دهد بنابراین میگوید: «بالاخره جون خیلی از افراد را نجات دادم پس این پول حقمه. خیلیها هم با فروش اعضا به نون و نوایی رسیدند. خود من اگر کلیهام را نمیفروختم الان معلوم نبود تو کدوم تخت اوین خوابیده بودم.» از او در مورد تخفیف میپرسم. با حالت طلبکارانه ای جواب میدهد: «من فقط با آدمهای پولدار کار میکنم حوصله شنیدن آه و ناله هم ندارم ولی شده که به بعضی از افراد تا پنج میلیون تومان تخفیف دادم ولی کلا چون دکترهایی که با من کار میکنند قیمت رو میدانند اگر قیمت را بشکنم همه جا پر میشه و شاید گرون تر پول بگیرم ولی تخفیف نمیدم.» برای من سخت است باور کنم که دکتری که متخصص است و خود میلیون هاتومان ماهانه درآمد دارد با دلال کار کند. او در این مورد میگوید: «دکترهایی که خریدار معرفی میکنند از من پول نمیگیرند وقتی بیمارشان خودش میگوید حاضر است برای اینکه در فهرست انتظار نماند پول بدهد آنها او را به من معرفی میکنند.»
20 تا 100 میلیون تومان قیمت پوست مردگان
از او درباره افرادی که به مرگ طبیعی فوت میشوند میپرسم. ظاهرا درآمدزا هستند. کامبیز میگوید: «تا 48ساعت پس از فوت بعضی از اعضای جسد قابل پیوند است ولی مهمترین عضوی که به درد ما میخورد و طرفدار دارد پوست این افراد است!» ظاهرا پیوند پوست هم برای افرادی که به هر دلیل دچار آتش سوزی شدهاند یا خانمهایی که احساس افتادگی و چین و چروک میکنند جذاب است. او در مورد قیمت این اهدا میگوید: «بستگی داره ولی کف قیمت 20میلیونه ولی تا صدمیلیون هم برای پیوند پوست گرفتم.» از دفترش خارج میشوم. او نجات دهنده جان انسانهاست یا دلالی که فقط به فکر پول است. به هرحال شغلش نشان میدهد اگر پول باشد نه فقط میتوان بعضی آدمها را خرید بلکه میتوان بخشی از اعضای پیکر زنده یا مردهشان را هم خرید.