یادداشت
گروه سلامت خبرگزاری دانا (داناخبر) - دکتر امیرهومن کاظمی *: سردرد، بیخوابی، وزوزگوش، نداشتن تعادل و سرگیجه، اماس، پارکینسون، فلج، ضایعات نخاعی و تیک عصبی طیف وسیعی از بیماریهای سیستم اعصاب را تشکیل میدهد.
اختلالات سیستم اعصاب از پیچیدهترین بیماریهای انسان است که متاسفانه در بسیاری موارد، دلایل و چگونگی دقیق بروز آنها همچنان ناشناخته است و با وجود پیشرفت روزبهروز علم پزشکی هنوز درمان قطعی برای بسیاری از این بیماریها وجود ندارد.
یکی از روشهای طب مکمل که در دهههای اخیر بسیار مورد توجه مجامع علمی و پزشکی دنیا قرارگرفته و تحقیقات فراوانی روی اثربخشی آن در درمان بیماریهای سیستم اعصاب انجام شده، طب سوزنی است.
اماس از بیماریهایی است که طب سوزنی در کمک به درمان آن به ویژه رفع علایم آن از جمله گرفتگیهای عضلانی، اختلالات حسی و حرکتی، مشکلات بینایی، افسردگی و اختلالات خلقی، مشکلات بلع، تکلم و راه رفتن موثر است.
مطالعات نشان داده است استفاده از طب سوزنی به همراه فیزیوتراپی اثربخشی درمان عوارض پس از سکته مغزی مانند فلج یک یا هردو نیمه بدن، اختلال در بلع، تکلم و ناتوانی حرکتی را به نحو قابل ملاحظهای افزایش میدهد.
«ALS» یکی دیگر از بیماریهای سیستم اعصاب است که متاسفانه سیر پیشرونده و مخربی در دستگاه اعصاب دارد و بیمار به واسطه این بیماری پس از مدت کوتاهی بسیاری از تواناییهای عصبی ـ حرکتی خود را از دست میدهد.
طب سوزنی به عنوان یک روش کمکی، سرعت پیشرفت این بیماری را کاهش داده و به بازتوانی بیمار کمک میکند . انجام طب سوزنی میتواند به کاهش لرزش و سفتی عضلات بیمار پارکینسونی نیز کمک کند.
البته بیمار هرگز نباید درمان دارویی خود را بدون نظر پزشک معالج قطع یا کم کند. این روش میتواند در بازتوانی و افزایش تواناییهای کودکانی که از فلج مغزی رنج میبرند، موثرباشد، بویژه اگر با درمانهای حمایتی مانند کاردرمانی همراه باشد.
در بیماریهایی نظیر کوری عصبی، وزوزگوش، بیماری مینیر (اختلال در گوش داخلی)، عوارض ناشی از هیدروسفالی (تجمع آب در مغز)، فلج به علل مختلف، سردرد، افت ناگهانی شنوایی به علت مشکلات عصب شنوایی و انواع اختلالات تعادلی به علت بیماریهای مختلف نیز این روش کمککننده است.
توصیههای تغذیهای، اصلاح شیوه زندگی و استفاده از گیاهان دارویی بر حسب شرایط بیمار نیز میتواند در کنار طب سوزنی انجام شود.
البته در تمامی این موارد درمان باید از سوی متخصص طب سوزنی و در نظر گرفتن تمام شرایط بیمار براساس روشهای تشخیصی طب رایج انجام و توجه شود که این یک روش مکمل است و به هیج وجه بدون نظر پزشک معالج، داروهای بیمار قطع نشود.
*متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی