در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۶۷۲۷۲
تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۵:۰۵
مدیرکل برنامه ریزی سازمان زمین شناسی در گفت و گو با خبرگزاری دانا تشریح کرد:
مدیرکل برنامه ریزی، فناوری اطلاعات و بودجه سازمان زمین شناسی، نجات مرحله ای دریاچه ارومیه، مهار ریزگردها، تهیه نقشه های مربوط به کیفیت شیمیایی آب های زیرزمینی، نقشه های کاربردی 1 به 25000 و نیز نقشه های بین المللی را از جمله مهمترین اولویت های پژوهشی سازمان زمین شناسی کشور عنوان کرد.

دکتر راضیه لک در گفت و گو با گروه دانش خبرگزاری دانا (دانا خبر) گفت: در سازمان زمین شناسی چند اولویت پژوهشی را تعریف کرده ایم که کاربردی و مرتبط با نیازهای کشور هستند. در حقیقت ما پروژه های پژوهشی را دنبال می کنیم که برای آنها بازار وجود داشته باشد.

لک با اشاره به وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه خاطرنشان کرد: هم اکنون موضوع دریاچه ارومیه در بسیاری از نهادها و سازمان های مختلف از جمله وزارت نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست در دست بررسی و مطالعه است که البته بخشی از این مطالعات در حیطه مسوولیت سازمان زمین شناسی است.

او با اشاره به اینکه سازمان زمین شناسی از سال 86 موضوع وضعیت دریاچه ارومیه را از اولویت های پژوهشی خود تعریف کرده است، افزود: در همین راستا، ما پیشنهاد کردیم که در کنار انجام راهکارهای ارایه شده توسط سایر ارگان ها از جمله صرفه جویی در مصرف آب به ویژه در بخش کشاورزی و محافظت از آبخوان ها در برابر شورشدگی، یک نجات مرحله ای برای این دریاچه در نظر گرفته شود.

مدیرکل برنامه ریزی، فناوری اطلاعات و بودجه سازمان زمین شناسی، بحث ریزگردها را از دیگر اولویت های پژوهشی این سازمان عنوان و تاکید کرد: ما به بحث ریزگردها متفاوت از سایر ارگان ها نگاه می کنیم. ما در ابتدا کانون های تولید ریزگردها را شناسایی و از آنها نمونه برداری کرده، سپس نمونه ها را دانه بندی و آنالیز شیمیایی می کنیم.

عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم زمین، راهکار مهار ریزگردها در کشور را مدیریت آنها عنوان و خاطرنشان کرد: در ابتدا باید تعیین شود که از کانون های ریزگرد کدام یک درصد ذرات زیر 2 میکرونشان بالاست. به عنوان مثال در جلگه خوزستان درصد این ذرات بالای 50 است.

او افزود: پس از شناسایی این کانون های خطرناک باید آنها را بیابان زدایی کنیم. البته راهکار ما استفاده از مالچ یا دیگر موادی که به محیط زیست آسیب می رسانند نیست، بلکه معتقدیم که باید از خشک شدن آبراهه هایی که در این مناطق جاری هستند، جلوگیری شود.

لک بحران آب در کشور را اولویت پژوهشی دیگر در سازمان زمین شناسی دانست و گفت: یکی از وظایف سازمان زمین شناسی مطالعه آب های زیرزمینی از لحاظ کیفیت و ترکیبات شیمیایی و نیز از نظر کمیت است. در این راستا برای بسیاری از چاه های کشور، نقشه های مربوط به کیفیت شیمیایی آب های زیرزمینی برای 63 عنصر تهیه شده است.

او تهیه نقشه های زمین شناسی کاربردی با مقیاس 1 به 25000 را دیگر اولویت پژوهشی این سازمان عنوان کرد و افزود: از جمله وظایف حاکمیتی سازمان زمین شناسی تولید نقشه است. هم اکنون تهیه نقشه های پایه 1 به 100000 برای کل کشور تمام شده است و حالا به دنبال تهیه نقشه های کاربردی 1 به 25000 هستیم.

تهیه نقشه های بین المللی دیگر اولویت سازمان زمین شناسی است که  مدیرکل برنامه ریزی، فناوری اطلاعات و بودجه این سازمان در این باره توضیح داد: سازمان زمین شناسی امسال مسوولیت تهیه نقشه کواترنری خاورمیانه را بر عهده گرفت. این مسوولیت با پیشنهاد خود ما در کمیته CGMW وابسته به کمیته علوم زمین یونسکو مطرح شد و به تصویب رسید و تا الان 80 درصد پیشرفت داشته است. وقتی ما این 80 درصد را در قالب نقشه اولیه به اجلاس سالانه این کمیته ارایه کردیم، باورشان نمی شد که چنین نقشه ای با این کیفیت و در این ابعاد تهیه شده است.
 
ارسال نظر