در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۷۰۶۱۹
تاریخ انتشار: ۲۹ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۸:۲۵
امروزه دستاوردهای فناوری پزشکی ایران در بسیاری از زمینه ها در رتبه های نخست جهانی قابل مشاهده است. تحقق این امر حاصل تلاش و سخت کوشی دانشمندان ایرانی و نگاه به توانایی داخلی است.

به گزارش خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا (دانا خبر)، در این گزارش همزمان با فرا رسیدن آغاز سال نو، 10 دستاورد مهم دانش پزشکی  ایران در سالی که گذشت از نظرتان می گذرد.

رونمایی از 5 رادیو دارو

۲۰ فروردین 92 همزمان با روز فناوری هسته‌ای 5 رادیو دارو با حضور رییس جمهوری در پردیس شهید شهریاری افتتاح شد. ساماریوم 153 برای کاهش درد بیماران سرطانی؛ رنیوم 186 برای تسکین درد در بیماران دارای دردهای شدید ناشی از سرطان؛ مولیبدن تکنسیم، ید 131 برای تشخیص و درمان تومورها؛ تالیوم، گالیوم، پپتیدی یوبیکویسیدین برای تشخیص و یافتن محل عفونت در تب‌های نامشخص و پتیدی بومبزین؛ برای تشخیص زود هنگام سرطان سینه، پروستات و ریه از جمله دستاوردهای محققان کشور در زمینه تولید این رادیو داروهاست.


رونمایی از نخستین شتاب دهنده صنعتی الکترون کشور

 همچنین همزمان با رونمایی از پنج رادیوداروی جدید در مراسم روز ملی فناوری هسته ای ایران، نخستین شتاب دهنده صنعتی الکترون کشور  نیز با عنوان شتابگر الکترواستاتیک 200KV با حضور محمود احمدی نژاد از طریق ویدئو کنفرانس راه اندازی شد. در این شتاب‌دهنده ذرات الکترون تولید شده توسط تفنگ الکترونی وارد حافظه شتاب شده و تحت تاثیر میدان الکترویکی قوی ناشی از امواج RF قرار می‌گیرند و با کسب انرژی 1MeV از محفظه شتاب خارج شده و جهت شتاب مجدد توسط مگنت‌های خم‌کننده وارد محفظه می‌شوند و پس از 10 مرحله رفت و برگشت در داخل محفظه شتاب در نهایت یک باریکه الکترونی با انرژی 10Mev و جریان 10Ma از شتاب‌دهنده خارج می‌شود.


افتتاح سه طرح کلان ملی فناوری و نوآوری در حوزه تولید دارو و تجهیزات پزشکی

23 تیر92 هم 3 طرح ملی فناوری و نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حوزه تولید دارو و تجهیزات پزشکی از جمله کسب دانش فنی و تولید دوازده ماده موثر داروهای وارداتی، کسب دانش فنی و تولید چند دستاورد حوزه تجهیزات پزشکی و همچنین کسب دانش فنی و راه‌اندازی خط تولید واکسن آنفولانزای فصلی در پارک فناوری پردیس رونمایی شد.


از جمله دستاوردهای حوزه تجهیزات پزشکی و دارویی که در این روز بهره‌برداری شد، می‌توان به دستگاه سانتریفیوژ توبزلار، دستگاه مانیتور علایم حیاتی با قابلیت پلی‌سومنوگرافی، دستگاه الکتروکوتر با قابلیت آگروپلاسما، دستگاه لیزر با کاربرد دندانپزشکی، دستگاه لیزر هولمیوم، دستگاه لیزر KTP، دستگاه لیزر LLLT، دستگاه لیزر CO و دستگاه تیلور و همچنین 9 داروی مربوط به بیماری های سرطانی مانندBortezomib ، Cytarabine، Capecytabine وErlotinib، Vorinostat  و سه داروی غیر سرطانی مانند داوری «وارفارین سدیم» و«سترورلیکس استات» اشاره کرد. «وارفارین سدیم» برای پیشگیری از آمبولی در بیمار روماتیسمی قلب و فیبریلاسیون دهلیزی، پیشگیری از تشکیل لخته پس از نصب دریچه‌های مصنوعی قلب و «سترورلیکس استات» نیز برای القای باروری در درمان نازایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ساخت دو نانو دارو برای درمان سرطان و سالک

مهر 92 نیز دو دستاورد نانویی «سینا آمفولیش» و «سینا کورکومین» برای درمان بیماری های سرطان و سالک در ششمین نمایشگاه بین‌المللی نانو رونمایی شد.


‌ نانو داروی «سینا آمفولیش» در درمان سالک و بیماری‌های قارچی موضعی کاربرد دارد. نانو ژل «سینا کورکومین» نیز اثرات ضد التهابی، ‌ضد توموری و آنتی‌اکسیدان دارد. کورکومین جز فعال گیاه زردچوبه است. این دارو مانع از تشکیل سلول های سرطانی و مهاجم شده و از بین برنده مقاومت سلول های سرطانی به داروهای شیمی درمانی است. این دارو همچنین در درمان زخم، دیابت، آلزایمر، پارکینسون، بیماری های قلبی و عروقی، میکروبی و آرتریت کاربرد دارد. سینا کورکومین همچنین مانع از تشکیل لخته در عروق و نیز باعث کاهش کلسترول و بهبود عملکرد کبد می‌شود.

اولین واکسن ایرانی آنفلوآنزا تولید شد

تولید واکسن آنفلوآنزا به روش استفاده از تخم مرغ های  SPF یکی از مهمترین طرح های کلان است که امسال توسط محققان یکی از شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک فناوری پردیس ساخته شده است.


تمامی مراحل تولید این واکسن به جز تخم مرغ های SPF آن، بومی است و در صورت تولید تخم مرغ SPF توسط مختصصان داخلی که در حال حاضر در حال پیگیری است، در تولید واکسن آنفلوآنزا در هیچ مرحله به خارج وابسته نخواهیم بود.

این طرح کلان ملی فناوری با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت و حمایت های دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله با دریافت تسهیلات 7 میلیارد تومانی انجام شده است.

ثبت جهانی موفقیت محققان ایرانی در شناسایی آلرژن بیماری تنفسی

همچنین محققان مرکز تحقیقات آلرژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد سال92 موفق به شناسایی آلرژنی جدید از گرده گیاه تاج خروس و ثبت آن در بانک جهانی آلرژن ها با نام Ama r2 شدند . محققان در این روش با استفاده از تکنیک های مهندسی ژنتیک، خصوصیات اتصالی آلرژن نوترکیب را به دست آوردند و در بیماران حساس در مقایسه با آلرژن طبیعی استخراج شده از گرد گیاه مورد بررسی قرار دادند. بررسی آنها نشان داد قدرت اتصالی آلرژن نوترکیب تولید شده کاملا مشابه با فرم طبیعی این آلرژن است.

رمزگشایی از یک میلیون پروتئین انسانی

همچنین سال 92 محققان فعال پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی در پروژه بین‌المللی پروتئومیکس انسانی که مسوولیت بررسی پروتئوم کروموزوم Y را برعهده دارند، موفق به بررسی و تولید آنتی بادی برای بخشی از پروتئین‌های حاصل از این کروموزوم شده اند.  مطالعه و شناخت  این پروتئین‌ها می‌تواند تاثیر فراوانی در تشخیص و درمان بیماری‌های گوناگون مانند سرطان داشته باشد.


ایران به دانش «کاشت تلسکوپ مینیاتوری چشم» دست یافت

همچنین سال 92با تلاش متخصصان کشور ایران به جمع سه کشور دارنده دانش و تخصص «کاشت تلسکوپ مینیاتوری چشم» در جهان پیوست. این عمل جراحی برای اولین بار در خاورمیانه در شیراز با موفقیت انجام شد.

ضخامت تلسکوپ کاشته شده، 4 و 4 دهم میلی متر است که حدود 13 برابر ضخامت لنزهای معمولی است و در عمل‌های رایج آب مروارید در چشم کاشته می‌شود.

پیرمرد 87 ساله‌ای که پیش از این بینایی چشم راست خود را از داده بود، اولین بیمار ایرانی است که با کاشت تلسکوپ مینیاتوری در چشمش، بینایی خود را به دست آورده است.


دستیابی محققان «رویان» به دانش تولید سرم انسانی غضروف‌ساز زانو

محققان مرکز سلول درمانی پژوهشگاه رویان سال 92 به تکنیک تولید سرم انسانی رشد سلولی به عنوان جایگزین سرم های گاوی در سلول درمانی مشکلات غضروف دست یافتند.


این سرم انسانی که حاوی فاکتورهای رشد استخراج شده از خون بیمار است می‌تواند جایگزین سرم حیوانی وارداتی شود. ضمن این که خطر انتقال بیماری، بروز حساسیت نیز به دلیل انطباق دقیق آنها با ویژگی‌های بیمار کاملا منتفی است.

موفقیت محققان ایرانی در تولید آزمایشگاهی واکسن سرطان ریه

همچنین پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی مشهد سال92 برای اولین بار در کشور موفق شدند با استفاده از نانوذرات کاتیونی لیپوزوم واکسنی تولید کنند که برای درمان سرطان مفید باشد.  این واکسن که سیستم ایمنی فرد را علیه یکی از مارکرهای مهم سرطان به نام     Her2/neuفعال می‌کند، در صنایع داروسازی به ویژه در درمان سرطان‌هایی همچون پستان، رحم، ریه و غیره کاربرد دارد.


ساخت نانو رادیوداروی تومور سرطانی در کشور

پژوهشگران ایرانی در بررسی‌های خود بر روی تومور‌های سرطانی موفق به ساخت نانو رادیوداروی جدیدی با قابلیت ‏تجمع بالا در تومور فیبروسارکوما به منظور تشخیص به موقع تومور و تصویربرداری از آن شدند.

آنان در این کار تحقیقاتی ‏با اضافه کردن ویتامین مورد علاقه سلول‌های سرطانی، جذب نانو رادیو دارو را نیز افزایش دادند.‏


در این تحقیقات، تزریق نانو رادیوداروی فوق به موش‌های صحرایی مبتلا به تومور فیبروسارکوما صورت گرفته است که ‏نتایج بررسی این محققان حاکی از آن است که با اضافه کردن ویتامین مورد علاقه سلول‌های سرطانی، جذب ‏نانورادیودارو افزایش می‌یابد.

جراحی آب مروارید به کمک دستگاه شبیه‌ساز چشم ایرانی

از دیگر دستاوردهای سال92 طراحی و ساخت دستگاه شبیه ساز چشم ایرانی توسط پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف با همکاری مرکز تحقیقات چشم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است. با بهره گیری از این شبیه‌ساز ساخته شده که شرایط واقعی عمل جراحی را شبیه‌سازی می‌کند، پزشکان می‌توانند با جراحی روی ماکت بیمار، تمامی اتفاقات ممکن در عمل جراحی واقعی را تجربه کرده و نتایج کارهای خود را در شبیه‌ساز ببینند.

نمونه شبیه‌سازی شده چشم انسان یک نمونه ریاضی است که تمامی بافت‌ها و مایعات چشم، همچنین تاثیرات آنها بر یکدیگر را شبیه‌سازی کرده و اتفاقات ممکن در جراحی اصلی، برای آن پیش‌بینی شده است. در نهایت تغییرات ناشی از اثر ابزار جراحی و اعمال جراح به صورت یک نمونه گرافیکی برای جراح در میکروسکوپ نمایش داده می‌شود.
 
ارسال نظر