به گزارش گروه سلامت خبرگزاری دانا (داناخبر)، در این مطلب با استفاده از تصاویر، هر آنچه که از عمل جراحی کاهش وزن انتظار دارید را برای شما بیان می کنیم:
اساس جراحی کاهش وزن
جراحی کاهش وزن از سه نکته اساسی پیروی می کند که عبارتند از:
1) محدود کردن ظرفیت معده شما
2) جلوگیری از جذب همه مواد غذایی مصرفی توسط دستگاه های گوارش
3) ترکیبی از این دو روش
این عمل به کدام دسته از افراد توصیه می شود؟
براساس یک تعریف علمی، چاقی مفرط به بیمارانی اطلاق می شود كه در آن BMI فرد مساوی یا بالاتر از 40 باشد. Body Mass Index ( شاخص توده بدنی) یا BMI عبارت است از حاصل تقسیم وزن بر مجذور قد، به طوری که وزن برحسب کیلوگرم و قد برحسب متر محاسبه شود.
- BMI بیمار بالای 40 باشد چه عوارض چاقی را داشته باشد و چه نداشته باشد.
- BMI بیمار بالای 35 همراه با یكی از عوارض چاقی از قبیل بیماری قلبی، دیابت، کلسترول بالا و یا آپنه انسدادی خواب باشد.
به طور کلی، پزشکان به افرادی که قادر به کاهش وزن پایدار با تغییر در شیوه زندگی خود نیستند، این عمل را توصیه می کنند اما برخی از پزشکان معتقدند که پیش از عمل جراحی بیمار باید نسبت به کاهش وزن اقدام کند.
انواع جراحی کاهش وزن
روش «بای پس» معده، که در این روش هم حجم معده و میزان غذای مصرف شده کم می شود و هم جذب مواد غذایی مصرف شده نیز کاهش پیدا می کند. به همین دلیل بیشترین میزان کاهش وزن را به همراه دارد. در این عمل جراحی یک کیسه کوچک از قسمت بالای معده درست کرده و سپس قسمتی از روده را به آن پیوند می زنند. در این روش غذا، معده و بخش عمده ای از روده را دور می زند و در نتیجه هضم و جذب نشده و دفع می شود.
کاهش وزن سریع و واضح تا 2 سال بعد از عمل ادامه دارد اما در کنار مزایای بسیاری که این عمل دارد خطراتی از قبیل سوء تغذیه، کم خونی و عدم جذب ویتامین های و فقر آهن است و فرد نیاز به مصرف مادام العمر مکمل های غذایی و رژیم غذایی خاص دارد.
از دیگر عمل های جراحی کاهش وزن می توان به اسلیو و باندینگ معده (حلقه) نیز اشاره کرد که در این روش ها نیز حجم معده و در نتیجه میزان غذای مصرفی کاهش پیدا می کند.
نکات ضروری پیش از عمل جراحی
اقدامات لازم پیش از عمل جراحی به روش عمل، نوع گروه خونی و نتیجه آزمایش های غربالگری بستگی دارد. اما از جمله نکاتی که رعایت کردن آنها برای همه افراد الزامی است می توان به اجتناب از مصرف آسپرین و یا هر محصولی که حاوی آسپرین است، اشاره کرد. حدود 24الی 48 ساعت پیش از عمل و بلافاصله بعد از عمل تنها مایعات شفاف بنوشید.
خوردنی های مجاز پس از عمل جراحی کاهش وزن
پس از عمل جراحی برای یک یا دو روز مایعات روشنی از قبیل آب و آب میوه بنوشید. پس از آن شروع به نوشیدن مایعات متراکم تری مانند شیر و غلات پخته شده کنید. پس از آن به مدت 3 تا 4 هفته وعده های کوچک و سبک غذایی از قبیل پوره سیب زمینی مصرف کنید. نکته قابل توجه این است که پس از انجام هر نوع از عمل های جراحی کاهش وزن دیگر قادر به مصرف وعده های غذایی بزرگ نخواهید بود، بنابراین سه ماه پس از عمل جراحی از یک رژیم غذایی مناسب به طور منظم پیروی کنید.
خطرات ناشی از جراحی «بای پس» معده
تمامی عمل های جراحی با خطرهایی همراه هستند. اما در مورد جراحی چاقی، خطر مرگ و میر کمتر از یک درصد است و عوارض جدی بسیار نادری ممکن است که به همراه داشته باشد. برای اینکه از عوارض احتمالی این گونه عمل ها در امان باشید به شما پیشنهاد می کنیم که رژیم غذایی تجویز شده توسط پزشک خود را دنبال کنید و با ایجاد یک سری تغییرات از شیوه زندگی سالم پیروی کنید.
عوارض بعد از جراحی کاهش وزن
این دسته از عمل های جراحی عوارض و خطراتی دارد که عبارتند از:
- بازگشت اندازه معده به سایز اصلی آن
- بروز تهوع و استفراغ درصورت مصرف مواد غذایی بیشتر از ظرفیت معده
- کاهش بیش از اندازه وزن
- سوء تغذیه و مشکلات بهداشتی
- نشت محتویات معده به شکم