یادداشتی از پدر علم زلزله شناسی ایران؛
گروه دانش – بهرام عکاشه*: ازجمله معانی گوناگون در رابطه با مقوله فرهنگ سازی همانا ارزش هایی است که درپی دارد و ناظر بر مطالعات مشترک فطری انسان ها است و مهمترین راه صحیح برای جهانی شدن، طریقت علم و فرهنگ است و حقیقت وجودی ومفهوم انسان فقط از طریق علم مطرح و درسایه فرهنگ معرفت شکوفا می شود.
در معیار سنگ بنای علم به عبارت دیگر دانشگاه، این نکته بدهی است که شکوفایی یک دانشگاه(که دراصل از جمله منزلگاه شناخت جهان به شمار می آید) حاصل جمع تلاش، کارهای علمی وپژوهشی کاربردی به خصوص در مقاطع تحصیلات تکمیلی است.
در این میان دانشکده ها به عنوان اجزای کوچکتر نقش تعیین کننده ای در این مهم به عهده دارند. از میان تعداد زیاد معیارهای تعریف شده برای دانشکده پویا می توان به بخش کوچک از این فعالیت ها و دیدگاه ها اشاره کرد. برای مثال: ارایه سمینار های منطقه ای، ملی و بین المللی، اجزای طرح های پژوهشی در سطوح مختلف به خصوص در راستای حل انواع مسایل و انتشاردیدگاه ها و گزارش های مربوطه، شرکت در همایش های داخل و خارج جهت تبادل اطلاعات و تعالی بیشتر، تعداد نشریه های علمی پژوهشی دوره ای ، وجود کتاب های مرجع در کتابخانه ها و....
از دیدگاه تاریخی لازم به ذکر است بشر توانست به کمک یافته های قرون گذشته تصویر جدیدی از جهان، منظومه شمسی، کره زمین، طبیعت و همچنین حیات و فراتر ازآن عوامل تهدید کننده طبیعت و حیات را شناسایی کند وراهکارهای مقابله را بهتر درک و نیز چاره اندیشی کند.انسان متوجه شد که نه تنها موجودی بی اختیارنیست بلکه قادر است انواع مسایل طبیعت را بشناسد و حتی درآنها دخالت داشته باشد و جهان را بهتر از پیش نظاره کند، در مقوله حیات سالم، بهتر عمل کند و نشان دهد به حق اشرف مخلوقات زمین است.
با مروری بر تصورات عهد عتیق(هزاره های قبل از میلاد تا چند قرن بعد از میلاد) و نیز قرون وسطی به عبارت دیگر دیدگاه های فیثاغورث و ارسطو، کپرنیک،کپلر،گالیله و نیوتون و به خصوص جنبش دوره رنسانس( در تمام زمینه ها به خصوص تفکر،تحول با کشف آمریکا) و بالاخره شناخت اتم و شکاف هسته،بیشتر و بهتر انسان به مرزهای توانمندی های آگاهی به دست آورد.
امید است در مسیری که انسان طی می کند این موجود متفکر، از مرزهای ممنوعه شناخته شده عبور نکند و اخلاق و ایمان را سرلوحه قرار دهد.
*رییس دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد واحد تهران شمال