در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۸۷۴۴۸
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۰
وزیر ارتباطات در گفت و گوی اختصاصی با خبرگزاری دانا:
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه قصد داریم با اجرای طرح فیلترینگ هوشمند، تنها سایت های مخرب را مسدود کنیم، افزود: قرار است میان دسترسی های افراد، تمایزاتی ایجاد شود و سطحی از دسترسی بیش تر یا دسترسی کم تر، برای افراد متناسب با سن، شغل و تخصصشان، در نظر گرفته شود.
فیلترینگ هوشمند نیاز به تشخیص هویت کاربران دارد / قصد داریم تنها سایت های مخرب را مسدود کنیمبه گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانا(داناخبر)، موضوع محتواهای قابل دسترسی در فضای مجازی موضوع نخ نمایی است که از دیرباز محل مناقشه بوده و موافقان و مخالفانی نیز داشته است. در کشور ما انجام فیلترینگ بر عهده کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه است و با رای‌گیری که در میان اعضای این کارگروه انجام می‌شود، تصمیم گرفته می‌شود یک سایت فیلتر شود یا نشود.

اعمال نفوذ سلیقه های شخصی افرادی که عضو این کارگروه هستند، انتقادی است که بر این روش فیلترینگ وارد است. یکی از راهکارهایی که مدت هاست در رابطه با این نقصان مطرح شده، استفاده از سیستم فیلترینگ هوشمند است. به این معنا که با جایگزینی نرم افزارها به جای افراد، موضوع اعمال سلیقه تا حد زیادی بر طرف شود.

بعد از مطرح شدن استفاده از طرح فیلترینگ هوشمند این موضوع کم و بیش مورد توجه موافقان و مخالفان فیلترینگ در کشور قرار گرفت. به گونه ای که می توان این موضوع را نقطه مشترک موافقان و مخالفان فیلترینگ دانست.

فیلترینگ هوشمند چیست؟
شورای عالی فضای مجازی معتقد است، فیلترینگ هوشمند برنامه ای است که در صورت اجرا، به کاهش نارضایتی مردم از فیلترینگ کمک خواهد کرد و ضمن جلوگیری از سرقت اطلاعات ملی، خلل وارد شده به فعالیت افراد را به حداقل ممکن می رساند.

گفته شده که با طراحی نرم‌افزارهای فیلترینگ هوشمند عدم دسترسی مردم به سایت‌های اجتماعی بین‌المللی محدود به صفحات با محتویات مجرمانه می‌شود.

شرایط مشابه چنین حالتی هم اکنون در سایت ویکی پدیا وجود دارد. به این ترتیب که سایت ویكی‌پدیا، به طور کلی باز است و دسترسی به آن امکان پذیر است؛ اما برخی صفحات آن كه كاربردهای غیراخلاقی و مجرمانه دارند، فیلتر شده اند.
 
از سوی دیگر، هر موتور جست‌وجو و یا شبکه اجتماعی ممکن است مطالب خوب یا بدی را به کاربران انتقال دهد و نمی‌توان کل شبکه را مسدود کرد. فیلترینگ کنونی به دلیل عدم امکانات کافی، تمامی سایت را فیلتر کرده و در نتیجه، مطالبی نیز که با ارزش‌های کشور مغایرت ندارند، مسدود می شوند.

علاوه بر آن، ممکن است برخی از مطالب در شبکه‌های اینترنتی حاوی مطالب تخصصی باشد که برای برخی گروه‌های اجتماعی زیان‌آور اما در عین حال برای برخی گروه‌های متخصص کشور مفید هستند. برای مثال می توان به سایت های تخصصی پزشکی اشاره کرد. در چنین مواردی نیز فیلترینگ نباید مانع دسترسی افراد متخصص به سایت های مورد نیازشان بشود.

تشخیص هویت کاربران برای اجرای فیلترینگ هوشمند
وزیر ارتباطات در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری دانا(داناخبر)، در رابطه با اعمال فیلترینگ هوشمند گفت: یکی از مواردی که قرار است در فیلترینگ هوشمند مورد توجه قرار گیرد، این است که در برخورد با یک صفحه، به جای فیلتر کردن تمام آدرس، بخشی از آن مسدود شود. 

محمود واعظی اشاره کرد: از سوی دیگر، در فیلترینگ هوشمند قرار است میان دسترسی های افراد، تمایزاتی ایجاد شود و سطحی از دسترسی بیش تر یا دسترسی کم تر، برای افراد متناسب با سن، شغل و تخصصشان، در نظر گرفته شود. برای مثال سطح دسترسی به اینترنت برای یک پژوهشگر در مقایسه با یک دانش آموز متفاوت خواهد بود که البته با توجه به اینکه اجرای این عملکرد، به تشخیص هویت افراد نیاز دارد، ابعاد اجرایی این بخش از پیشنهاد، هم چنان در مرکز ملی فضای مجازی در دست بررسی است.

وی از اجرای فیلترینگ هوشمند سایت های اینترنتی در سه مرحله خبر داد و گفت: یکی از برنامه های جدی وزارت ارتباطات اجرای فیلترینگ هوشمند است که از هشت ماه گذشته قرار دادهای مختلفی با مراکز علمی و تحقیقاتی برای اجرای این پروژه منعقد شده است. بر این اساس، فاز نخست این پروژه از آذر ماه کلید خورده است.

برای فیلترینگ هوشمند مشکل فنی نداریم
واعظی با بیان این مطلب که در اجرای این پروژه با هیچ مشکل فنی مواجه نیستیم، افزود: دولت مصمم است وضعیت اینترنت را به نحوی بهبود بخشد که مردم بتوانند از اینترنت و شبکه های اجتماعی پیام رسان به نحو مطلوب و مناسب استفاده کنند. بنابراین، قصد داریم با اجرای طرح فیلترینگ هوشمند، تنها سایت های مخرب را مسدود کنیم.

وی ادامه داد: در مرحله اول این طرح که اجرایی شده است به صورت هوشمند محتوای بخشی از سایت های اینترنتی مراقبت می شود. فاز دوم این طرح که همان مرحله فنی آن است از چند ماه بعد به اجرا در می آید و در نهایت در فاز سوم تا شش ماه آینده کل شبکه اینترنت تحت پوشش فیلترینگ هوشمند قرار می گیرد.

به گفته وزیر ارتباطات فیلترینگ هوشمند به صورت کلی از «گیت وی» در سه مرحله انجام خواهد شد و ارتباطی به دسترسی کاربران نخواهد داشت.
 
انواع فیلترینگ هوشمند
در حال حاضر فیلترینگ هوشمند در کشورهای پیشرفته رایج بوده و به سه حالت انجام می شود. در حالت اول شرکت‌های اینترنتی به کاربران خود این امکان را می‌دهند که قابلیت دسترسی به برخی از سایت‌ها و شبکه‌ها برای آن‌ها محدود شود.

حالت دوم که تا حدی نیمه هوشمند است، از سوی شرکت‌ها و نهادهای یک کشور اعمال می‌شود و حالت سوم آن فیلترینگ هوشمندی است که در اختیار دولت‌هاست و آن‌ها می‌توانند دسترسی به سایت‌ها و شبکه‌هایی را که برای امنیت داخلی یک کشور مشکل‌ساز است را محدود کنند.


ارسال نظر