معاون علمی رییس جمهوری اعلام کرد:
به گزارش گروه دانش خبرگزاری دانا (دانا خبر) دکتر سورنا ستاری طی سخنانی در پانزدهمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر کشور که در محل سالن اجلاس سران برگزار شد با تاکید بر این که ما نیازمند تغییرات زیرساختی در حوزه پژوهش هستیم، تصریح کرد: روز اولی که بنده مسوولیت معاونت علمی را پذیرفتم بسیاری از وزرای قدیمی به من گفتند که از معاونت علمی چیزی در نمیآید، وقت نگذار!
وی با بیان این که اقتصاد نفتی کشور که صد سال است با نفت کار میکند به حوزه پژوهش نیز نفوذ پیدا کرده است، اظهار کرد: در این مسیر همه انتظار دارند دولت به دانشگاه پول دهد که در واقع این نشان از اقتصاد نفتی است و به جای آن که بر پایه مغزهایش باشد بر پایه داشتههای زیرزمینیاش کار میکند.
به گزارش ایسنا، ستاری تصریح کرد: این تفکر اشتباه است که در حوزه پژوهش فکر میکنیم که با نفت میتوانیم به همه چیز دست یابیم که این موضوع باید اصلاح شود و ما باید با مغز و دانش برای دستیابی به ثروت تکیه کنیم.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور با بیان این که ما در حوزه پژوهش در خیلی حوزهها که در حوزه اقتدار ملی فعالیت کردهایم از جمله حوزه هستهیی، دفاعی و غیره موفق بودهایم، متذکر شد: در این راستا وظیفه دولتها هزینه کردن بر مغز دانش است اما موضوع کار تجاریسازی مربوط به مکانیزمهای بازار است و دولت نمیتواند وارد آن شود و در این راستا دانشگاههای ما قطعا باید در حوزه تجاری سازی فعالیت کنند.
وی با تاکید بر این که نباید جوانان را سرکوب کرد، گفت: دانشگاه جزئی از جامعه است و باید دیوارهای اطراف آن برچیده شود.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور تاکید کرد: جهتگیری اقتصاد ما باید از حالت نفتی تغییر کند و در این مسیر به نوعی نگاه ما باید به سمت دانشگاهها و تاثیرگذاری آن در این حوزه حرکت کند و باید فرهنگ پژوهش در اقتصاد، صنعت و دولت نهادینه شود.
ستاری اضافه کرد: ما باید دانشجویانی را پرورش دهیم که روی پای خود بایستند و استادی داشته باشیم که اقتصاد دانش بنیان را توسعه دهد و زمانی که در این حوزهها فعالیت میکند او را به تمسخر نگیریم در واقع استادی که اقتصاد دانش بنیان را توسعه میدهد باید تاج سر دانشگاه باشد.
وی با اشاره به 4.5 میلیون دانشجو کشور و با بیان این که ما در این راستا جزو 10 کشور برتر از نظر تعداد دانشجو هستیم، تصریح کرد: زمانی که دانشگاه جزئی از کلیدهای حل مشکلات جامعه و صنعت نباشد چه فرقی میکند که ما چه تعداد دانشجو داشته باشیم و در این زمینه با مشکل اشتغال آنها نیز برمیخوریم.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور با تاکید بر این که در حال حاضر بزرگترین مساله ما در کشور فرهنگ است نه موضوع پول، تاکید کرد: اگر جهتگیری ما درست باشد پول نیز جذب میشود. در حال حاضر ما دیگر جایی برای زدن کارخانه سیمان و فولاد نداریم و یا این که آیا مشکلات ما با وارد کردن تکنولوژی حل میشود.
ستاری با بیان این که ما در توسعه اقتصاد دانش بنیان تنها هستیم، تصریح کرد: اگر همه با یکدیگر یک دست نشویم، نمیتوانیم فرهنگ دانش بنیان را در جامعه نهادینه سازی کنیم و نمیتوانیم یک مدیریت جدید را در جامعه راهاندازی کنیم.
وی با بیان این که باید بین کار تجاریسازی و مرز و دانش تفکیک قائل شویم، گفت: ما برای پژوهشهای بنیادی در کشور نیازمند مشتری هستیم و باید به این موضوع توجه جدی شود.
وی با اشاره به ضعف کشور ما در حوزه ثبت پتنت و تاکید جدی بر این موضوع گفت: در مقابل 820 مقاله تنها یک پتنت (اختراع) بینالمللی داریم که باید در این حوزه کار شود.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور تاکید کرد: باید دست به دست هم دهیم و در جهت رفع اختلافها حرکت کرده و استراتژیهای خود را یکی کنیم و اجازه دهیم مردم شیرینی پژوهش را در اقتصاد خود ببینند.
وی با اشاره به انشایی با موضوع علم بهتر است یا ثروت؟ تصریح کرد: دانشآموزان ما باید معنای واقعی انشای علم بهتر است یا ثروت متوجه شوند که منظور از ثروت چاه نفت نیست بلکه مغز و علم است که تولید پول و ثروت میکند و اقتصاد ما را میچرخاند.
ستاری در پایان با اشاره به اقداماتی که در مدت فعالیت خود در این معاونت انجام گرفته است به فعالیت مناسب صندوق نوآوری و شکوفایی و همچنین توسعه شرکتهای دانش بنیان اشاره کرد و گفت: باید هر چه بیشتر تلاش کرد تا فرهنگ اقتصاد دانش بنیان در جامعه شکل گیرد.