در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۲۶۰۱۰
تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۳۹۶ - ۱۳:۱۲
این روزها به جای برگزاری جشن های اسلامی- ایرانی در مهدکودک ها، شاهد گسترش جشن های غربی هستیم که قطعا تاثیرات فرهنگی مخربی بر کودکان خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری دانا، قاشق زنی از رسوم ایرانی است که در شب چهارشنبه سوری برپا می کردند.

آیین قاشق زنی احتمالا از این عقیده نشات می گرفت که ارواح نیک درگذشتگان در رستاخیز به شکل افرادی که رویشان پوشیده است به خانه بازماندگان سر می زنند و بازماندگان برای یادبود و برکت به آنها هدیه ای می دهند.

قاشق زنی استفاده ارواح از زبان بدنی به جای زبان گفتاری است.

در کشورهای غربی جشنی به همین گونه برگزار می شود با نامی متفاوت به نام هالووین که یکی از جشنهای سنتی آنها محسوب می شود.

این جشن در 31 اکتبر برگزار می شود که در آن شب معمولا کودکان لباس های عجیب و غیر مرسوم می پوشند و برای جمع آوری نبات و آجیل به در خانه ها می روند.

یکی از نمادهای هالووین یک کدوتنبل توخالی است که برای آن چشم ودهان به صورتی ترسناک طراحی شده و با روشن کردن شمع در درون کدو تنبل به آن جلوه ای ترسناک می دهد.

این جشن بیان کننده اعتقاد پیشینیان به جهان آخرت بود. یکی از آداب بسیار رایج در هالووین «trick or treat»نام دارد و بسیار شبیه به قاشق زنی خودمان است به این ترتیب که افراد به خصوص کودکان در گروه هایی کوچک به در خانه ها رفته و میگویند چیزی بده تا اذیتت نکنیم و صاحبخانه که به همین مناسبت خوراکی هایی تهیه کرده، چیزهای در سبد آنها می گذارد.

اما نکته قابل تامل این جاست که در کشور ایران در مهدکودک ها به بهانه هالووین جشن می گیرند و به بچه ها هالووین را تبریک می گویند.

تا به حال شده یک مدرسه یا یک مهدکودک در یکی از کشورهای غربی مثلا عید نوروز ما را برگزار کنند و یا مراسم چهار شنبه سوری ما را انجام و آتش درست کنند و از روی آن بپرند؟

نوروز جزء مراسم دینی ما ایرانی ها نیست که بگوییم غربی ها مسلمان نیستند و طبیعتا انجام نمی دهند بلکه از جمله رسومی است که به فرهنگ و تمدن ما مربوط می شود.

-با یکی از این مادران که کودکش در مهدکودکی که برایشان جشن هالووین را برگزار کرده بودند صحبت کردم.

مادر یکی از کودکان در این باره گفت:قبل از برگزاری جشن برای ما جلسه ای برگزار کردند و گفتند لباس های ویژه این جشن را فراهم کنیم و توضیحاتی در خصوص نحوه برگزاری به ما ارائه دادند ، ماهم بر اساس قوانین مهد به تهیه این لباس ها مشغول شدیم.


-در ادامه پرسش ها از مادر کودک پرسیدم که اعتراضی برای برگزاری این جشن نکردید؟

مادر کودک در پاسخ گفت نه، چرا که این جشن نیز مانند جشن های دیگری بود که برگزار می کردند و ما برای شادی کودکانمان هر کاری انجام می دهیم به نظرم این جشن نیز مانند جشن های ایرانی شادی آور است و هیچ آسیبی به کودکانمان وارد نمی کند.


-به نظرتان این جشن به نوعی ارائه فرهنگ غرب نیست؟

مادر کودک در این باره گفت: حرف شما را قبول دارم اما چرا نباید فرهنگ هایی که هیچ آسیبی وارد نمی کند را گسترش بدهیم در ضمن این ها هنوز کودک هستند و چیزی متوجه نمی شوند جز اینکه فکر می کنند این جشن یک نوع بازی شادی آور است و من مخالف برگزاری این گونه مراسم ها نیستم.


-ما درایران نیز مانند همین جشن را داریم چرا به گسترش آن اقدام نمی کنید؟

مادر کودک  در این باره توضیح داد که جشن های مشابه جشن هالووین در ایران به علت توجه نکردن به آنها به فراموشی سپرده شده است. اما درست است ما باید بیشتر به فرهنگمان توجه کنیم .

 

-جشن قاشق زنی که در قدیم مرسوم بود مشابهت زیادی به جشن هالووین دارد آیا جشن های خودمان زیباتر و جلوه بهتری ندارد؟

مادر کودک که  موافق صحبت من بود، گفت:جشن هالووین نماد شیطانی دارد و جلوه ای از خشونت را در نقاشی ها و حرکات آنها منعکس می کند که من با این رفتارها مخالف هستم چرا که بر روحیه کودکمان اثر منفی خواهد گذاشت.

 

-آیا کودک شما بعد از برگزاری این جشن حالت غیر عادی نداشته و یا رفتارش تغییری نکرده است؟

چون فرزند من پسر است متقابلا تاثیری بر رفتارش گذاشته است و حالت های خشن از خود  نشان می دهد.

 غرب زدگی یعنی اینکه ما مراسمی مانند هالووین را علاوه بر خانه ،در مهد کودک هم برگزار کنیم که به طور طبیعی این جشن ها اثرات خود را بر کودک می گذارد و در زمان بزرگسالی، هیچ حس و علاقه ای نسبت به آداب و رسوم کشور خودش نشان نمی دهد و هالووین و بالماسکه و هزاران جشن غربی دیگر را به رسومات خودمان ترجیح می دهد.
اما هالووین چیست؟

جشن هالووین که از دوهزار سال قبل تاکنون در چنین روزی میان غربیان برگزار می‌شود، بیان کننده اعتقاد پیشینیان آنان به جهان آخرت است آخرین روز ماه اکتبر (نهم آبان ماه) زمان برگزاری یکی از جشن‌های مذهبی در کشورهای اروپایی و آمریکایی است که به نام هالووین (Halloween) یعنی روز همه مقدسین معروف است.

بنیانگذاران این جشن قوم سلتی بودند که سال‌ها پیش از میلاد مسیح در ایرلند و شمال فرانسه زندگی می‌کردند؛ به روایت این قوم آغاز سال میلادی اول نوامبر است و با این اعتقاد آخرین شب سال یعنی سی و یکم اکتبر را زمان یادآوری از ارواح درگذشتگان قرار دادند و به این ترتیب جشنی برپا می‌کردند، همگی دور هم جمع می‌شدند، آتش می‌افروختند، قربانی می‌کردند و هر کس هر غذایی داشت با دیگران قسمت می‌کرد و همگی بر سر یک سفره می‌نشستند چراکه بر این باور بودند که در این شب راه میان دو جهان باز می‌شود و ارواح درگذشتگان‌شان نیز در این جمع حاضر می‌شوند و ارتزاق می‌کنند؛ پس کسانی که با سخاوت بیشتری در این جشن شرکت می‌کردند مورد شفاعت درگذشتگان نزد خداوند قرار گرفته و تا پایان آن سال از گزند بدی‌ها و بلاها در امان می‌ماندند.

سی و یکم اکتبر یعنی روز هالوین سال روز مادر زمین نماد برکت است. در این روز گذشته های بسیار دور پیشینیان؛ انسانهای زنده را در زنبیل ها گذاشته بعنوان قربانی به مادر زمین تقدیم می کردند و با این تقدیم در واقع آنها را زنده به گور کرده؛ می کشتند. بنابراین رفته رفته این شب مقدس کاتولیک به شب هالوین و یا شب ظهور ارواح شریر تغییر یافته است در چنین روزی برای دستیابی به برکت فراوان (دام و غله) اولین فرزند خانواده را قربانی میکردند و باور داشتند که جادوگران سوار بر جاروی خود در آسمان به پرواز در میآیند و زنان با شیطان کارهای زشتی انجام میدهند .

در این میان شیطان خود شیپور می نوازد و ارواح شریر بر بلندی تپه ها با جادوگران به رقص و پایکوبی می پردازند و در شب های مهتابی در زیر نور زرد ماه؛ گربه های سیاه ؛ خفاش ها و جن و پری های با آنها همراهی و همکاری می کنند و همچنین اعتقاد داشتند که ارواح شریر همراه ارواح مقدسین در این شب بیرون میآیند.

از این رو برای پذیرایی از آنها سیب و گردو و بادام و غذا و نوشیدنی در داخل سینی ها گذاشته تقدیم ارواح می کردند. هنگامیکه رومی ها فاتحانه بریتانیا را تسخیر کردند جشن شیطان پرستی را به انگلستان و بالاخره مهاجرین انگلیسی این جشن را با خود به آمریکا هدیه آورند .

امروزه آنچه ظاهرا ازاین جشن میبینیم شادی برای بچه ها و تعارف و تقسیم شیرینی و شکلات است؛ اما هوشیار باشیم که در پس پرده قدرت شیطان است که تقویت می شود و همچنین گاهی دیده شده که شیطان پرستان در چنین شبی خوردنی ها و شکلات های مسموم در میان مردم توزیع می کنند. چنانچه به اخبار حوادث تلویزیون در شب هالوین توجه کنید حوادثی نظیر؛ آتش سوزی ؛ ضرب و شتم و حتی مرگ و میر بیشتر از هر وقت دیگر به چشم میخورد. در این شب انسان بی خبر از حقیقت قربانی می شوند .

از دیگر مراسمی که در این بخش برگزار می‌شد که البته هر کدام بعدها تغییر کرده و به شکلی کاملاً دگرگون درآمد، می‌توان به این موارد اشاره کرد: پوشیدن لباس‌هایی از پوست سر حیوانات، پیشگویی توسط کشیشان، خوردن سیب که سمبل پومانا (خدای میوه و درخت) بود و بردن باقی مانده‌های آتش و خاکستر به خانه‌ها با این نیت که آنها را از بدی‌ها و از سرمای زمستانی که در پیش بود در امان بدارد.

در انتها کشیش‌ها با شب زنده‌داری، دعا و نماز آخرین شب سال را به پایان برده و ارواح مقدس را از برزخ به بهشت رهمنون می‌کردند. پس از گذشت سالیان دراز و با حمله رومی‌ها به این منطقه آیین‌ هالووین دچار تغییراتی شد که ورود مسیحیان کریستین به این سرزمین و اختلاط عقاید آنها به یکدیگر در این تغییرات بی‌تأثیر نبود تا آنجا که کم‌کم «شب همه مقدسین» دیگر تنها متعلق به ارواح پاک نبود بلکه شیاطین و ارواح خبیثه را نیز در این جشن حاضر می‌دانستند.

از این رو برخی از مردم در جشن هالووین لباس‌های عجیب و ترسناک می‌پوشیدند تا در برابر ارواح گناهکار ایستادگی کنند و به شکلی نمادین آنها را ترسانده و از میان خود برانند. رفته رفته با شکل گیری زندگی شهری، کشاورزان تنها قشری شدند که مصرانه این جشن را برگزار می‌کردند و برای آن به در خانه‌ها می‌رفتند و طلب غذا و خوراک برای پذیرایی در جشن می‌کردند.

در همین دوران موضوع تریت (رفتار نیک: treat) و تریک (حیله و نیرنگ: trick) پیش آمد، به این صورت که اگر کسی سخاوت به خرج می‌داد و چیزهای بیشتری به هالووین اهدا می‌کرد برای او یک کار نیک انجام می‌دادند و هر کس کالا یا خوراک قابل توجهی نمی‌داد او را به سخره و بازی می‌گرفتند.

اوایل سده ۱۹ بسیاری از ایرلندی‌ها به آمریکا مهاجرت کردند و به این ترتیب بسیاری از آیین‌ها و اعتقاداتشان بار دیگر دچار تغییر و تحول شد به عنوان مثال آمریکایی‌ها حضور شیاطین و ارواح گناهکار در هالووین را بیشتر مورد استقبال قرار دادند و بیشتر سمبل‌هایی که برای آن در نظر گرفتند ترسناک و خشن بود تا آنجا که شرارت و شیطنت در این شب کاملاً عادی و معمولی به نظر می‌رسید.

گاه پیش می‌آمد که راه مردم را می‌بستند، به در خانه‌ها سبزی و میوه پرتاب می‌کردند، با سنگ و کلوخ دودکش‌ خانه‌ها را مسدود می‌کردند و دیگران را مورد آزار و اذیت قرار می‌دادند با این عنوان که این اتفاقات ناشی از حضور ارواح موذی و شیاطین است و آنها هستند که مرم را «تریک» می‌کنند. این اعمال باعث شد برگزاری هالووین در آمریکا برای مدتی متوقف و مسکوت بماند و پس از آن برای اولین بار به طور رسمی در سال ۱۹۲۰ به شکلی متعادل در آمریکا، هالووین جشن گرفته و به عنوان یک روز مذهبی شناخته شد.

هر چند که باز هم این مراسم با آنچه در ذهن و نیت پدید آورندگان قدیمی آن بود بسیار متفاوت برگزار شد. هالووین در کشورهایی چون ایرلند و اسکاتلند همچنان یکی از روزهای مذهبی و محترم به شمار می‌رود و با برگزاری این جشن کم‌کم به استقبال کریسمس و میلاد حضرت عیسی می‌روند.

جشن هالووین زیر بنای شیطانی و بت پرستی دارد؛ پیشینیان در این روز، انسان‌های زنده را در زنبیل‌ها گذاشته به عنوان قربانی به مادر زمین تقدیم می‌کردند و با این تقدیم در واقع آنها را زنده به گور کرده و می‌کشتند .

شیطان‌گرایان در جهان و به خصوص در ایالات متحده، مراسم‌ها و برنامه‌های متنوع و متعددی را اجرا می‌کنند که کم و بیش چند سالی است در سایر کشورها نیز به اجرا در می‌آید؛ یکی از این برنامه‌ها، اجرای مراسم‌هایی در شب ۲۹ اکتبر است که به نام شب «هالووین» یا «شب جشن» و یا «شب ترس» معروف است .
 
مهدکودک های برگزار کننده جشن هالووین پلمپ می‌شوند

احمد خاکی معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی در خصوص برگزاری مراسمی با عنوان جشن هالووین در برخی از مهدکودک های شهر تهران، در گفتگو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ اظهار کرد: برگزاری مراسم جشن هالووین در مهدکودک هایی که با مجوز سازمان بهزیستی فعالیت می کنند صحت ندارد.

وی تصریح کرد: در حال حاضر با توجه به اینکه چند روز تا اربعین باقی مانده ، در تمام مهدکودک های شهر تهران همچون مهدکودک های سراسر کشور، مراسم گرامیداشت این روز و عزاداری ویژه امام حسین (ع)در حال برگزاری است.

معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به انتشار تصاویری مربوط به جشن هالووین در مهدکودک ها که این روزها در صفحات مجازی به چشم می‌خورد، خاطرنشان کرد: در هیچ یک از مهدکودک هایی که با مجوز سازمان بهزیستی کشور فعالیت می کنند، چنین جشنی برگزار نشده است و شاید تصاویر مذکور، مربوط به مهدکودک های غیر مجاز و فاقد مجوز باشد.

خاکی تاکید کرد: اگر در هر یک از مهدکودک های تحت نظارت سازمان بهزیستی کشور جشنی با عنوان جشن هالووین برگزار شود، بر اساس ماده ۲۶ کمیسیون قانون فعالیت مهدهای کودک، از سوی سازمان بهزیستی به شدت با آنها برخورد خواهد شد.

وی ادامه داد: تمام مهدکودک های سراسر کشور موظف به رعایت قوانین و مقررات مشخص هستند  و در صورت تخطی از این قوانین با مدیریت مجموعه برخوردی به دور از هر گونه چشم پوشی  خواهد شد و در صورت احراز تخلف، ممکن است حتی به تعطیلی و پلمپ مهدکودک متخلف منجر شود.

معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور یادآور شد: به دلیل اینکه در حال حاضر نظارت مهدکودک ها به صورت آنلاین انجام می شود و بنابراین به صراحت می توان گفت که برگزاری چنین جشن هایی در مهدکودک های غیر مجاز کشور اتفاق می ‌افتد.

 اما باید در نظر داشت که اگر چه برگزاری جشن هالووین  بد نیست اما به نظرتان نباید فرهنگ های اصیل ایرانی را برای آشنایی بیشتر کودکان  گسترش بدهیم؟
ارسال نظر